Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Στέλιος Κούλογλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Στέλιος Κούλογλου: Δεν μπορει να υπάρξει "συμβιβασμός" στην αντιμετώπιση των fake news
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλιος Κούλογλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Στέλιος Κούλογλου: Δεν μπορει να υπάρξει "συμβιβασμός" στην αντιμετώπιση των fake news

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, που πρωταγωνίστησε στην ανάδειξη των fake news και των μεθόδων αντιμετώπισής τους, μιλάει στην ΑΥΓΗ για τη θητεία του σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη προστασία της " σημαντικότερης πολιτικής ανακάλυψης του προηγούμενου αιώνα", της Ε.Ε. ενώ προβλέπει "ντέρμπι" στις εθνικές εκλογές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

* Πέντε χρόνια μετά, ποιος είναι ο απολογισμός της θητείας σας;

Όταν ήρθα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εικόνα που βρήκα για τη χώρα ήταν κακή. Τα στερεότυπα, όπως ότι τάχα οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, έδιναν και έπαιρναν. Αποφάσισα λοιπόν να συμβάλω στην ανάδειξη του πραγματικού προσώπου της χώρας μας, να παρουσιάσω τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της. Προσκάλεσα τους "μικρούς ήρωες" των νησιών μας, που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν λόγω της κρίσης, έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες στην πράξη, τον ψαρά από τη Μυτιλήνη που έσωσε 4.000 ανθρώπους, τη νοσοκόμα από τη Σάμο που μαγείρευε για χιλιάδες πρόσφυγες κάθε μέρα.

Ήταν μια από τις πιο μαζικές και συγκινητικές εκδηλώσεις που έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο. Διοργάνωσα μια σειρά από ημερίδες και εκθέσεις για την ανάδειξη της ιστορίας μας: για τον λιμό της Αθήνας, τα 75 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης, τα ελληνικά ολοκαυτώματα, την επέτειο της επανένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, τονίζοντας συγχρόνως τις ιστορικές ευθύνες της Γερμανίας για τις όποιες όψεις υπανάπτυξης της Ελλάδας και προβάλλοντας το αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων και της αποπληρωμής του αναγκαστικού δανείου της κατοχής. Παρουσίασα τους νέους Έλληνες που διακρίνονται και κερδίζουν διεθνή βραβεία στο εξωτερικό, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που τα καταφέρνουν μέσα στην κρίση, διοργανώνοντας ημερίδες για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και την κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη.

Διοργάνωσα κάθε χρόνο εκδηλώσεις και δείπνα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με συνταγές και προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, στις οποίες μαγείρευαν Έλληνες chef. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε φορά, ο κόσμος περνούσε κυριολεκτικά από πάνω μας. Εστίασα τις δυνάμεις μου στη μάχη κατά της διαφθοράς, που αποτελεί βασική αιτία των κοινωνικών αδικιών.

Στη μάχη αυτή καταλυτικό ρόλο έχουν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, για τους οποίους καταφέραμε τελικώς να υιοθετηθεί μια Οδηγία για την προστασία τους σε όλη την Ε.Ε. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέσπισε, ύστερα από πρωτοβουλία μου, ένα βραβείο προς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και δημοσιογράφους, το οποίο είναι αφιερωμένο στη δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, και φέτος απονεμήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή των WikiLeaks, τον Ρούι Πίντο, που αποκάλυψε τα LuxLeaks, και τη Γιασμίν Μοταργέμι, την μάρτυρα που αποκάλυψε τα διατροφικά προβλήματα των προϊόντων της Nestle.

* Γιατί σε πολλές χώρες βλέπουμε τον νεοφασισμό και την Άκρα Δεξιά να ηγεμονεύουν και όχι στην Ελλάδα; Υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας;

Η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν είναι τυχαία. Η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη προκάλεσε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, ανασφάλεια και οργή στους πολίτες, που κλήθηκαν να πληρώσουν την κρίση που ο "καπιταλισμός καζίνο" δημιούργησε. Αυτή την οργή, όπως και την κρίση του πολιτικού συστήματος που εφάρμοσε αυτές τις πολιτικές, έρχεται να εκμεταλλευτεί η Ακροδεξιά δίνοντας εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες ή η δημοκρατία.

Στην Ελλάδα είχαμε την ευτυχία -όλη η Ε.Ε. είχε την ευτυχία- να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε να διοχετεύσει την κοινωνική δυσαρέσκεια σε προοδευτική κατεύθυνση.

Φυσικά, σε όλες τις χώρες ελλοχεύει η Ακροδεξιά εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να πάμε προς μια Ευρώπη πιο κοινωνική και δίκαιη, η οποία θα εστιάζει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών της. Μια Ευρώπη που θα στραφεί και πάλι στις ιδρυτικές της αξίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η σημαντικότερη πολιτική ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα.

Έβαλε στο ίδιο τραπέζι λαούς που για αιώνες πολεμούσαν μεταξύ τους, με δεκάδες εκατομμύρια θύματα. Πρέπει αυτή την ανακάλυψη να την προστατεύσουμε. Αλλά για να το πετύχουμε πρέπει να την αλλάξουμε, γιατί η ευρωπαϊκή ηγεσία πάσχει από το σύνδρομο του "Τιτανικού": Χορεύουν στην πρώτη θέση αδιαφορώντας αν το πλοίο πάει ολοταχώς για το παγόβουνο.

* Θα προτείνατε σε κάποιον να στοιχηματίσει υπέρ μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο;

Η συγκρότηση μιας τέτοιας πλειοψηφίας είναι επιβεβλημένη, ιδίως απέναντι στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που προωθεί η παραδοσιακή Δεξιά. Ξεκινήσαμε ήδη εδώ και τρία χρόνια τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας μιας διακομματικής συσπείρωσης από βουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των αριστερών Σοσιαλιστών. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Το αν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε την πλειοψηφία εξαρτάται από τον συσχετισμό των δυνάμεων που θα προκύψει. Είναι θετικό ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αντιληφθεί πως η συνεργασία με τη Δεξιά και η υποστήριξη των πολιτικών λιτότητας τους οδήγησαν στην ΠΑΣΟΚοποίηση - δηλαδή στην πολιτική τους εξαΰλωση. Για τον λόγο αυτό, στρέφονται προς την Αριστερά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κυρία Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής.


* Έχετε κάνει σημαντική δουλειά στον τομέα της ανάδειξης και της αντιμετώπισης των fake news. Βλέπουμε ωστόσο τη στρατηγική των ψευδών ειδήσεων να γίνεται βασικό εργαλείο για τις δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι θα ζήσουμε σε ένα μέλλον όπου η αλήθεια δεν θα διακρίνεται από το ψέμα;


"Συμβιβασμός" σε αυτό το κρίσιμο θέμα δεν μπορεί να υπάρξει. Η ελληνική αντιπολίτευση, με ευθύνη κυρίως της Ν.Δ., ήδη έχει στήσει μια βιομηχανία παραγωγής ψευδών ειδήσεων με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με την συνεχή καταστροφολογία στην οικονομία ακόμη -ακόμη ότι θα καταργηθούν και οι φάτνες!

Οι πολίτες για να αποφασίζουν για την τύχη τους και το μέλλον της χώρας τους πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι. Πρέπει επίσης να υπάρξει εκπαίδευση στο σχολείο, ώστε οι μαθητές να μπορούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Τέλος, πρέπει να υπάρχουν και δημόσια ποιοτικά μέσα ενημέρωσης. Έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που τα δημόσια ΜΜΕ είναι ισχυρά, ο κόσμος είναι καλύτερα ενημερωμένος και λιγότερο ευάλωτος στην παραπληροφόρηση.


* Τι προτείνει η ευρωπαϊκή Αριστερά για το αύριο της Ευρώπης; Γιατί ένας νέος από τη γενιά της κρίσης να ψηφίσει;

Γιατί πρόκειται για τις πιο σημαντικές ευρωκλογές. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζεται το 70% των κανονισμών που διέπουν την καθημερινή μας ζωή. Από το εάν θα τρώμε μεταλλαγμένα μέχρι το πόσες ώρες θα εργαζόμαστε, τι δικαιώματα θα έχουν οι γυναίκες και οι νέοι, και το περιβάλλον. Σε όλες αυτές τις κρίσιμες ψηφοφορίες παρατήρησα πως οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ψηφίζουν αρνητικά.

Με τον κίνδυνο δε η Ακροδεξιά να είναι ενισχυμένη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η καθημερινότητά μας απειλείται, όπως άλλωστε και η Ε.Ε. που θέλουν να διαλύσουν ή να μετατρέψουν σε μια απλή οικονομική ένωση ώστε να διακινούνται ελεύθερα τα προϊόντα των εταιρειών, τις οποίες η Ακροδεξιά -παρά την αντισυστημική δημαγωγία- στην πραγματικότητα εξυπηρετεί. Πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε με στόχο να θέσουμε ένα ανάχωμα στην άνοδο της Ακροδεξιάς.


* Οι ευρωεκλογές κρίνουν και το αποτέλεσμα των εθνικών;

Μόνο στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι και νικήσει. Με τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που προσπαθεί να δώσει στις ευρωεκλογές, είναι ο κ. Μητσοτάκης που θα έχει μεγάλο πρόβλημα μετά. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι οι εθνικές εκλογές, όταν γίνουν, θα είναι ντέρμπι.

Ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει αυτούς που τον κατέστρεψαν ή αυτούς που τον έβγαλαν από τη κρίση με τις μικρότερες απώλειες. Και με μια κοινωνική ευαισθησία, που λείπει παντελώς από τη Δεξιά της κατάργησης του δώρου των Χριστουγέννων, του επιδόματος ανεργίας και του ασφαλιστικού συστήματος τύπου Πινοσέτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL