Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
«Πιπέρι στο στόμα τους!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πιπέρι στο στόμα τους!»

Της Τζίνας Πολίτη

Είχα πιάσει πολιτική κουβέντα με τον νεαρό οδηγό του ταξί, ο οποίος κάποια στιγμή μου λέει: "Δεν βαριέσαι κυρία, όλοι οι πολιτικοί είναι ψεύτες!" "Δηλαδή", του λέω, "όταν η Γεννηματά και ο Μητσοτάκης λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ψεύτης, λένε αλήθεια ή ψέματα; Γιατί αν λένε την αλήθεια, τότε δεν είναι ψεύτες. Αλλά αν λένε ψέματα, τότε ο Τσίπρας δεν είναι ψεύτης!"

"Μη μου βάζεις τα δύσκολα, κυρία! Αν είναι ψεύτες και βρίζουν για ψεύτη τον πρωθυπουργό της χώρας, τότε πιπέρι στο στόμα τους! Και για να ’χουμε καλό ερώτημα", συνέχισε, "ελόγου σου τι δουλειά έκανες πριν πάρεις σύνταξη;". "Ήμουνα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο"", του λέω. "Αχ, πόσο ήθελα κι εγώ να πάω στο πανεπιστήμιο, αλλά ήρθαν ανάποδα τα πράγματα κι έπρεπε να δουλέψω", μου λέει. "Τι να το κάνεις, παλικάρι μου, το πτυχίο; Στη Θεσσαλονίκη όπου δίδασκα, πολλές φορές όταν έπαιρνα ταξί το οδηγούσαν φοιτητές μου", του λέω. "Δεν με νοιάζει, κυρία, το επάγγελμα. Εγώ τη γνώση ήθελα", μου λέει.

Ήταν βραδάκι και κατηφορίζαμε τη Σόλωνος. "Ζωντάνεψε η Σόλωνος, βλέπω ανοίγουν πάλι τα μαγαζιά και φέγγουν οι βιτρίνες", του λέω. "Σ’ εμένα το λες; Τουλάχιστον είκοσι φορές τη μέρα περνάω αυτό τον δρόμο και σφιγγόταν η καρδιά μου όλα αυτά τα χρόνια με την κρίση να βλέπω τα ρολά κατεβασμένα, τη σκοτεινιά, τη βρομιά, τα γκράφιτι! Τώρα, σαν κάτι να άλλαξε", μου λέει. "Και σε τι το αποδίδεις;" ρώτησα. Σώπασε για λίγο και μετά μου είπε: "Θες να σου πω την αλήθεια; Οφείλεται σ’ αυτόν που δεν είναι ψεύτης και που τον βρίζουν για ψεύτη οι γαλαζοαίματοι. Σόι πάει το βασίλειο! Χάσανε την εξουσία και μαζί τ’ αυγά και τα πασχάλια, κυρία", μου λέει.

Είχαμε φτάσει στον προορισμό μας κι άνοιξα την πόρτα να κατέβω. "Περίμενε", μου λέει, βλέποντας πως, λόγω γήρατος, είχα δυσκολία στις κινήσεις μου. Κατέβηκε από το ταξί και προσεκτικά με πέρασε στο απέναντι πεζοδρόμιο. "Τον επόμενο μήνα έχουμε εκλογές. Θα πας να ψηφίσεις;" τον ρώτησα. "Θα πάω. Δαγκωτό στον ΣΥΡΙΖΑ", μου λέει, "γιατί ο Τσίπρας δεν είναι από τζάκι... Είναι ένας από μας και θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος μου αδελφός ή το παιδί σου". "Κι εγώ μαζί σου", του είπα και του έδωσα την ευχή μου. Μια ανώνυμη, νεανική φωνή, με καθαρή σκέψη και ευγένεια ψυχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL