Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ζει το κίνημα ειρήνης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζει το κίνημα ειρήνης;

Της Κάκης Μπαλή

Ζει, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, αλλά και πιο δύσκολο να βρει τον στόχο του. Αυτό φάνηκε στη χθεσινή εκδήλωση για την απονομή -για πρώτη φορά- του βραβείου "Νίκος Νικηφορίδης" σε τρία πρόσωπα που με τον δικό τους, εντελώς διαφορετικό μεταξύ τους τρόπο αγωνίστηκαν για την ειρήνη. Στη θρυλική αγωνίστρια της ιταλικής Αριστεράς -και νυν υποψήφια ευρωβουλευτίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία - Λουτσιάνα Καστελίνα για τη συμβολή της στο κίνημα για τον πυρηνικό αφοπλισμό, από την Πορτογαλία μέχρι τα Ουράλια, στη δεκαετία του 1970.

Στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, "επειδή πίστεψε και δούλεψε για τη βαλκανική συνεργασία", αλλά και για τη δουλειά του στον Αρκτούρο, όπως τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Κωνσταντίνα Κούνεβα. Και στον πυρηνικό φυσικό Ανδρέα Θεοφίλου από την Πάφο, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Νέων Μπέρτραντ Ράσελ για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη δεκαετία του 1960.

Γιατί είναι πολύπλοκο σήμερα να αγωνίζεσαι για την ειρήνη; Την απάντηση έδωσε η Λ. Καστελίνα με αφοπλιστική απλότητα: "Θα με πείτε τρελή, αλλά σχεδόν νοσταλγώ τους παλιούς πολέμους, όταν ξέραμε ποιος πολεμάει εναντίον ποιου, ξέραμε ποια όπλα χρησιμοποιούσαν, ξέραμε σε τι έπρεπε να αντισταθούμε ως κίνημα ειρήνης. Τώρα όλα είναι θολά, όλα μοιάζουν με διεθνοποιημένους εμφυλίους. Οι πόλεμοι δεν κηρύσσονται, οι αντίπαλοι δεν διακρίνονται με ακρίβεια, άλλοι τους ξεκινούν, άλλοι τους συνεχίζουν, άλλοι τους χρηματοδοτούν. Ενάντια σε ποιους πρέπει να αγωνιστεί σήμερα το κίνημα ειρήνης; Η απάντηση είναι ενάντια σε όλους - αρχής γενομένης από τις χώρες μας. Μπορεί να είμαστε περήφανοι στην Ευρώπη, που σταματήσαμε τους πολέμους μεταξύ μας, αλλά η νέα μας ειδικότητα είναι να τους κάνουμε εκτός των συνόρων μας. Ή, όταν δεν βάζουμε το χεράκι μας να γίνουν, πουλάμε τα όπλα για να συνεχιστούν. Για παράδειγμα, πολλά από τα όπλα που σκοτώνουν στην Υεμένη κατασκευάζονται στην Ιταλία για μια γερμανική εταιρεία. Ποιο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει να σταματήσουν αυτές οι εξαγωγές;".

Αυτά κι άλλα πολλά και εύστοχα είπε η Λ. Καστελίνα, που είχε μαζέψει κι αυτή υπογραφές για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη δεκαετία του 1950, όπως ο Νικηφορίδης - που γι’ αυτό άλλωστε εκτελέστηκε. Το βραβείο στη Κ. Καστελίνα απένειμε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στον Γ. Μπουτάρη, πρωταγωνιστή της "διπλωματίας των πόλεων", αλλά και της διάσωσης της καφέ αρκούδας σε συνεργασία με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, το απένειμε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL