Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Ν.Δ. σε κατάσταση νευρικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Τα λάβαρα του πολέμου ανεμίζουν τα ηγετικά στελέχη των “φυλών” της Ν.Δ., 35 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να δίνει έμφαση στην “ενότητα του κόμματος” και να κηρύσσει "γαλάζια" πανστρατιά ενόψει του “μεγάλου ραντεβού της 26ης Μαΐου”. Το οικοδόμημα της Ν.Δ. ωστόσο δονείται από τις ανταλλαγές βολών, την αναζωπύρωση παλιών διενέξεων και τα δηλητηριώδη υπονοούμενα μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον ασκό του Αιόλου της ενδοκομματικής αναταραχής άνοιξε η καταγγελία του επικεφαλής του "γαλάζιου" ευρωψηφοδελτίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη για “κάποιους εντός της Ν.Δ.” που θέλουν να τον... κοντύνουν με αφορμή τη δήλωσή του ότι “η πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στον οποιοδήποτε Έλληνα πρωθυπουργό είναι τιμητική για τη χώρα». Σε αυτό το φόντο, προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. πήραν το όπλο... του “νεομακεδονομάχου” και ξεκίνησαν να πυροβολούν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα σκάγια όμως αφορούσαν κυρίως τον Ευ. Μεϊμαράκη. Συν τοις άλλοις, δημοσιογραφικοί κύκλοι διέκριναν σημεία ταύτισης του πρώην προέδρου της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ!

“Σαμαρικοί” εναντίον Ντόρας - Μεϊμαράκη

Οι επιθέσεις ωστόσο σε βάρος του Β. Μεϊμαράκη κλιμακώθηκαν με αφορμή τον ετεροχρονισμένο ισχυρισμό της Ντόρας Μπακογιάννη ότι “ το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να περπατήσουμε μαζί”. Η εκτίμηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών ότι "όλα τα ενδεχόμενα ήταν τότε στο τραπέζι” ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της “σαμαρικής” πτέρυγας.

“Ποτέ δεν ετέθη θέμα συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015” ήταν η φράση - "άδειασμα" του Άδωνι Γεωργιάδης προς την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. -στρέφοντας το βλέμμα και προς τον Ευ. Μεϊμαράκη- σημείωσε ότι “το καλοκαίρι του 2015, εγώ είχα διαφωνήσει με την επιλογή της Ν.Δ. να ψηφίσει το Μνημόνιο “Τσίπρα”. Δεν παρέλειψε δε να ισχυριστεί ότι “ο Σαμαράς μάς είχε βγάλει από τα Μνημόνια”.

Επιπλέον και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης αναρτούσε στο Τwitter: “Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα... Όσοι ονειρεύονται συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλά θα κάνουν να ξυπνήσουν!”.

Δεν περνά απαρατήρητη η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ενάντια στους Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη η -“σαμαρικών” αναφορών- ιστοσελίδα antinews. “O Κυριάκος πότε περιμένει να πράξει τα δέοντα;” αναρωτιέται ο συντάκτης κεντρικού άρθρου. “Όταν του κουνήσουν μια και καλή το μαντίλι οι ψηφοφόροι; Κι ας πούμε ότι η Ντόρα/ η οποία φημίζεται για την κακία της (ακόμα στάζει φαρμάκι για τον Σαμαρά), δεν προκαλεί και τόση μεγάλη ζημιά στο κόμμα. Οπότε, δεν πάει να λέει... Ο κόσμος την έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Τον Μεϊμαράκη όμως, που ηγείται του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, θα τον αφήσει να εξαπολύει μύδρους ανενόχλητα;» αναγράφει χαρακτηριστικά.

Αντιπαλότητα με ρίζες στον χρόνο

Έμπειροι παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς σημειώνουν στην “Α” ότι “η αντιπαλότητα ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τους Ευ. Μεϊμαράκη - Ντόρα Μπακογιάννη εντάθηκε το 2009, στη μάχη για την προεδρία του κόμματος”. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουν ότι “ο Βαγγέλης, ως υποστηρικτής της Ντόρας, είχε εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση προς τον Μεσσήνιο πολιτικό με τη φράση 'μη μιλάς για το δάκρυ του εθνάρχη, γιατί εσύ διέσπασες το κόμμα και έριξες κυβέρνηση της Ν.Δ.'”. Έκτοτε ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός όρισε τον κ. Μεϊμαράκη πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο οι σχέσεις τους δεν αποκαταστάθηκαν”.

Το αλαλούμ που επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγκάζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να φορέσει τη στολή του στρατιώτη της παράταξης. “Δεν ασχολούμαι με σχόλια εις βάρος μου. Αυτή την ώρα, το μόνο που προέχει είναι οι ευρωεκλογές” διαμηνύει ο επικεφαλής του "γαλάζιου" ευρωψηφοδελτίου -σύμφωνα με το περιβάλλον του- στους επικριτές του.

Άδειασμα σε Μητσοτάκη!

Η εικόνα “αλληλοσπαραγμού” της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε έντονη ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια, που αξίωσαν -προς όλες τις πλευρές- να πέσουν οι τόνοι. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, δεν δίστασε να αδειάσει ακόμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. διαφώνησε ανοιχτά με την πρόσφατη εκτίμηση του προέδρου της Ν.Δ ότι «είναι σκευωρία, ένα κατασκεύασμα, αλλά δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis». “Κατά τη γνώμη μου, κάνει λάθος όποιος το λέει αυτό. Οποιοσδήποτε” απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ευθυγράμμιση με Μαρινάκη

Σε αυτό το φόντο, η Ν.Δ. αναζητά πολιτική διέξοδο στις κατηγορίες του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά κυβερνητικών στελεχών. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε την δικαστική τήβεννο και από τα μέσα ενημέρωσης του Ομίλου του μεγαλοεπιχειρηματία... ανακοίνωσε ότι “ο Νίκος Παππάς θα βρεθεί κατηγορούμενος για απιστία κατά του Δημοσίου εάν οι καταγγελίες Μαρινάκη είναι αληθείς. Και αυτό ισοδυναμεί με ισόβια”. Παράλληλα, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. υιοθέτησε άκριτα τους ισχυρισμούς του εφοπλιστή καλώντας τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά “να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α” ωστόσο, “υπάρχουν υποψήφιοι της Ν.Δ. που δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να συνταχθούν με τη γραμμή Μαρινάκη. Δεν θέλουν ταύτιση με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη”. Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν “πολλά 'γαλάζια' στελέχη να επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν από τις βολές του κ. Μαρινάκη που επιδιώκει να αξιοποιήσει η Ν.Δ.”.

Σωσίβιο στην επίσκεψη Βέμπερ

Οι ένοικοι των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. στην Οδό Πειραιώς επενδύουν πολιτικά και επικοινωνιακά στην επίσκεψη, τη Μεγάλη Τρίτη, στην Αθήνα, του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα Μάνφρεντ Βέμπερ. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι “η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Βέμπερ πλάι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα άλλα στελέχη μας ενδεχομένως να λειτουργήσει συσπειρωτικά και για τη Ν.Δ. αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διενέξεις”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL