Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Η ελληνική οικονομία και η τύφλα της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ελληνική οικονομία και η τύφλα της αντιπολίτευσης

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ, διά της Κριστίν Λαγκάρντ, υποδέχτηκε θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για αποπληρωμή τώρα του «ακριβού» μέρους του χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ. Πρόκειται για 3,8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,1% στο συνολικό δάνειο των 9,8 δισ.

ΑΥΤΟ και το μπαράζ καλών ειδήσεων, όπως η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,4% της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος, είχαν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στους κρατικούς τίτλους.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ του, το πρακτορείο Bloomberg αξιολογεί τις θετικές επιδράσεις στα μακροοικονομικά της χώρας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το γεγονός αυτό έκανε το χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι πλέον περιζήτητο παγκοσμίως, ωθούμενο από την αύξηση του ΑΕΠ που υπερβαίνει τα αντίστοιχα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ευρωζώνης». Ένα χρέος που θα μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης έως το 2024, δηλαδή κάτω από 140%.

ΟΠΩΣ τόνισαν ο επικεφαλής της HSBC στη χώρα μας Πίτερ Γέιτς καθώς και διευθυντικά στελέχη της τράπεζας, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος εμπιστεύεται τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τα ουσιώδη μεγέθη που παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση και λανσάρει ξανά προϊόντα στον τομέα της λιανικής που είχαν «παγώσει».

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Αθηνών καταγράφει το ισχυρότερο ράλι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γράφει η γερμανική "Handelsblatt", τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές μετοχές να αγοράσουν, όπως λέει ο Τζότζεφ Ουγκουρλιάν, διαχειριστής της Amber Capital.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ήταν και το δημοσίευμα της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" που γράφει ότι «στις χρηματοπιστωτικές αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ και όλοι τρίβουν τα μάτια τους με έκπληξη».

ΟΛΑ αυτά λοιπόν και πολλά άλλα, όπως το μεγάλο άνοιγμα στην αγορά των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο συνεργασίας 16 χωρών με την Κίνα, είναι γεγονότα που ανησυχούν μόνο την αντιπολίτευση! Και πώς τα αντιμετωπίζει; Η εντολή στα ακόλουθα ΜΜΕ είναι "θάψτε τις θετικές ειδήσεις". Δείξτε φωτογραφίες τον Κουρουμπλή με τον Αμβρόσιο. Και οι αρνητικές ειδήσεις για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι απλά σκευωρίες. Στο τέλος, δεν θα έχουν ούτε έναν λόγο να επικαλεστούν γιατί πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL