Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βελβεντό Κοζάνης / Αλ. Τσίπρας: Ως χώρα αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βελβεντό Κοζάνης / Αλ. Τσίπρας: Ως χώρα αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Βελβεντού Κοζάνης στον Αλέξη Τσίπρα, που βρέθηκε χθες στην περιοχή, στον αυτόνομο, και με την πρωθυπουργική "βούλα", Δήμο Βελβεντού. Τα χειροκροτήματα του κόσμου και τα χαμόγελα δικαιολογούνται βέβαια από την απόφαση της κυβέρνησης να "σπάσει" τον καλλικρατικό Δήμο Βελβεντού - Σερβιών, ένα πάγιο και σταθερό αίτημα των κατοίκων που λειτουργούν αυτόνομα, μέσα από την αυτοοργάνωση και την άμεση δημοκρατία.

"Όπως εσείς, ως Δήμος Βελβεντού, αποκτάτε την αυτονομία σας, έτσι και ως χώρα συνολικά αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση της πόλης, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το διακύβευμα των εκλογών: συνέχιση και ενίσχυση του ενάρετου οικονομικού κύκλου ή ελλείμματα, απολύσεις και ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ;

Το τέλος του ΔΝΤ

"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στιγμή απολογισμού αλλά και σε μια στιγμή που είναι γιορτή της δημοκρατίας, τις εκλογές. Πριν από τέσσερα χρόνια βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού, αλλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εκτός Μνημονίων" υπογράμμισε μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "φεύγουν πάνω από το κεφάλι μας αυτοί οι οποίοι έπαιρναν αποφάσεις, λάθος τις περισσότερες φορές, και είμαστε πια σε θέση να χαράξουμε έναν δρόμο, με επίγνωση όμως των δυσκολιών, διότι το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα". Επισήμανε δε ότι πλέον "είμαστε σε θέση να ορίζουμε εμείς το μέλλον μας" με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα και στη χρεοκοπία, αλλά ταυτόχρονα να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι, υπογραμμίζοντας ξανά τον στόχο για στήριξη της μεσαίας τάξης. Κάτι που υπογράμμισε και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μεσαία τάξη επωμίσθηκε μεγάλο μέρος του κόστους, αναφέροντας ότι μέχρι το 2012 έχασε 5.500 ευρώ εισόδημα, αλλά μετά το 2016 άρχισε να αυξάνεται. "Τώρα ήρθε η ώρα της φορολογικής ελάφρυνσης και των κινήτρων για την παραγωγή" τόνισε.

"Βγαίνουμε στις αγορές"

Εξηγώντας τη σημασία της εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα, τόνισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε την πιο σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη. "Δεν υπήρξε άλλη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που να είναι οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα. Αυτά τα αποτελέσματα είχαν οι αποφάσεις κάποιων τεχνοκρατών που έπαιρναν αποφάσεις αυτοί έναντι των εκλεγμένων κυβερνήσεων" είπε χαρακτηριστικά. "Αυτά όμως όλα είναι πια παρελθόν. Διότι η χώρα έχει πια την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα για να μπορεί να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται" πρόσθεσε.

Το δίλημμα των εκλογών

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά ότι αυτή έγινε με τη στήριξη της κοινωνίας, των τμημάτων εκείνων που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα θέτοντας παράλληλα το διακύβευμα των εκλογών: "Ένα είναι το ερώτημα από εδώ και στο εξής: αυτός ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα συνεχιστεί ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτός ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα ενισχυθεί και θα βρει αντίκρισμα και στην καθημερινότητα των ανθρώπων ή θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, στις απολύσεις, στα ασφαλιστικά τύπου Πινοσέτ, στις συνθήκες της χρεοκοπίας;". "Αυτό το ερώτημα θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός στις κάλπες" επισήμανε.

Άδεια ταμεία και ανθρωπιστική κρίση

"Βρεθήκαμε μπροστά σε άδεια ταμεία, δεν υπήρχε σάλιο, σκουπίζαμε τα αποθεματικά για να πληρώσουμε τις συντάξεις" ανέφερε σχετικά με την κατάσταση που βρήκε στα ταμεία όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση. Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα ήταν μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, με 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας. "Πετύχαμε αυτά τα χρόνια κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δικαίωση του αγώνα των κατοίκων του Βελβεντού

Σύγκριση με το πείραμα του Μ. Γλέζου στην Απείρανθο

"Μέρα δικαίωσης του δικού σας αγώνα είναι η σημερινή" είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού Κοζάνης αναφερόμενος στους αγώνες τους για να ξαναγίνει αυτόνομος ο δήμος τους. Μίλησε δε για αστοχία και μεγάλη αδικία αναφερόμενος στην απόφαση του 2010 για συνένωση του Δήμου Βελβεντού με τα Σέρβια. "Δεν ήρθα εγώ σήμερα εδώ για να με ευχαριστήσετε, αλλά εγώ να σας ευχαριστήσω, γιατί με το παράδειγμα αγώνα και αυτοοργάνωσης μας δίνετε ένα σπουδαίο μάθημα" είπε και σχολίασε ότι ο αγώνας των κατοίκων του Βελβεντού συγκρίνεται με αυτόν του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου ως παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας.

Όπως διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, η συγχώνευση δεν έλυσε, αλλά πρόσθεσε προβλήματα, καθώς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» παρατηρήθηκε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού. Σημείωσε άλλωστε ότι το Βελβεντό δεν είναι ο μόνος δήμος της χώρας που χρειάζεται να δει η Πολιτεία κάποιες παρεμβάσεις. "Μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί και η επιτροπή που θεσπίσαμε ανέφερε ο πρωθυπουργός, η οποία θα εξετάσει συνολικά και υπεύθυνα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και τα αιτήματα και άλλων δήμων που έχουν δυσκολίες.

Το ευχαριστώ του δημάρχου για την "μπέσα"

"Υπήρξαμε θύματα εμπαιγμού, δεν αποδεχθήκαμε τον "Καλλικράτη" και οργανώσαμε αγώνα για να επαναφέρουμε την αυτοδιοίκηση" σημείωσε ο τελευταίος προ "Καλλικράτη" δήμαρχος Βελβεντού Μ. Στεργίου. Όπως θύμισε, το 2012 είχαν επισκεφθεί ως αρχηγό της αντιπολίτευσης τον Αλ. Τσίπρα και τους είχε πει ότι αν του δοθεί η ευκαιρία, θα ικανοποιήσει το αίτημά τους. "Σας ευχαριστούμε γιατί η μπέσα σε εμάς τους κατοίκους της υπαίθρου έχει μεγάλη αξία" είπε χαρακτηριστικά.

"Ο τόπος σας είναι πολύ όμορφος και το αξίζει, και το εγχείρημα της άμεσης δημοκρατίας και αυτοοργάνωσης που έχετε καταφέρει εδώ είναι ένα παράδειγμα για όλους μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εμείς σας ευχαριστούμε που μας δίνετε μαθήματα αγώνα, μαθήματα αυτοοργάνωσης, μας δίνετε παραδείγματα δημοκρατίας" είπε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας.

Ιδρύεται το πρώτο τμήμα του εθνικού δικτύου επιμόρφωσης νέων αγροτών

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση του πρώτου τμήματος του εθνικού δικτύου επιμόρφωσης νέων αγροτών στο Βελβεντό, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο επισκέφτηκε νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη και κάλεσε να τον ξαναψηφίσουν γιατί, όπως είπε, έδωσε τα τελευταία πέντε χρόνια έναν διαρκή αγώνα για τον τόπο του, τη Δυτική Μακεδονία.

"Να μοιράσουμε δίκαια τον πλούτο που παράγεται"

Φτάνοντας στον Βελβεντό, ο Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον πρώην δήμαρχο και τους υπουργούς Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, επισκέφτηκαν συνεταιρισμούς και πρότυπες αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι αγροτοσυνεταιριστές κατά την είσοδό του στις εγκαταστάσεις ενός εκ των σημαντικότερων συνεταιριστικών μονάδων σε όλη την χώρα, του ΑΣΕΠΟΠ (Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Οπωροκηπευτικών), ήταν θερμή.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε, ενημερώθηκε από τα στελέχη του συνεταιρισμού για την ιστορία του καθώς και για τη συνεταιριστική ιδέα που ανθεί στο Βελβεντό από το 1917, με τη λειτουργία της πρώτης αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Κουτλιάμπας παρουσίασε με στοιχεία από το επιχειρησιακό σχέδιο της μονάδας τις επενδύσεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν, τις αγορές όπου διατίθενται τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός, όπως νεκταρίνια και ροδάκινα -στις οποίες έχει «πατήσει πόδι» εδώ και πολλά χρόνια-, αλλά και τις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει για την επόμενη τριετία.

"Ακούγοντας και τα προβλήματα και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος, σκεφθήκαμε παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο μοντέλο της επιστροφής στην παραγωγή. Είναι ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης. Πραγματική οικονομία δεν είναι μόνο τα δημόσια οικονομικά, είναι η παραγωγή, και μόνο αν παράξουμε πλούτο και τον μοιράσουμε δίκαια, θα πάμε μπροστά" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL