Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα / Σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα / Σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, απ' όπου προανήγγειλε την πρόωρη αποπληρωμή του υψηλού χρέους στο ΔΝΤ κάνοντας λόγο για "ιστορική στιγμή".

Στόχος, η νίκη

"Οι εκλογές θα έρθουν στην εξάντληση της τετραετίας" τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει, "γιατί είναι απτή απόδειξη της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα". Σχολιάζοντας μάλιστα τα δημοσκοπικά ευρήματα σημείωσε: "Εχω συνηθίσει να χάνω τις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω τις εκλογές". Πάντως επανέλαβε ότι έχει δεχθεί και δέχεται εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, "με την έννοια ότι είναι καιρός να δρέψουμε τους κόπους μιας πορείας", με τον ίδιο ωστόσο να τονίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως, έτσι και αλλιώς, οι κάλπες του Μαΐου θα είναι τετραπλές: Ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και η εκλογή των κοινοταρχών.

"Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι" είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "χαίρομαι αν η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι' αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο θα εκφραστεί στις εκλογές", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος για την Προοδευτική Συμμαχία είναι η νίκη και όχι η ήττα με χαμηλό σκορ.

Αφορολόγητο όπως συντάξεις

Ο πρωθυπουργός έθεσε από τον ΑΝΤ1 και ένα από τα βασικά διλήμματα των εκλογών, που αφορά το αφορολόγητο αλλά και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την κοινωνική πλειοψηφία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος. "Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ" υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν από 1.1.2019, το είχα πει σε εσάς και το αμφισβητήσατε. Με απόλυτη επίγνωση σας λέω ότι όσο η χώρα κινείται στη σταθερή τροχιά δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε πολιτικές επιβάρυνσης, πλέον πάμε σε πολιτικές ελάφρυνσης". "Με τη θετική πορεία της οικονομίας, ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου" είπε χαρακτηριστικά.

Μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης

Θέτοντας το δίλημμα, σημείωσε ότι ή θα συνεχίσει η χώρα την ομαλή πορεία σε ασφαλές πλαίσιο, που μας έβγαλε από τα Μνημόνια και οι αγορές το αναγνωρίζουν, ή θα γυρίσει πίσω σε μια εποχή ελλειμμάτων, λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και των κατακτήσεων των πολλών. "Θα κινηθούμε με σχέδιο. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί λαμβάνουν υπόψιν τις εκλογές, όμως εμείς δεν θα κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά ουσιαστικού περιεχομένου" διευκρίνισε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν προεκλογικές παροχές.

Όπως προανήγγειλε, μετά το Πάσχα θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οριστεί ο σχεδιασμός για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα αφορούν τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο σε όλα τα χρόνια της κρίσης. "Θα δούμε με απόλυτη ασφάλεια σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους τι μπορούμε να δώσουμε, όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, αλλά ως μόνιμα μέτρα και ελαφρύνσεις, διότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα" επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν αρκεί να ευημερούν μόνο οι αριθμοί.

Ιστορική εξέλιξη η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε και επισήμως την απόφαση της κυβέρνησης για αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για ιστορική εξέλιξη, που διαμορφώνει το νέο πλαίσιο για την οικονομία. "Είναι ίσως η δεύτερη σημαντικότερη εξέλιξη μετά την έξοδο από τα προγράμματα στις 21 Αυγούστου". Όπως εξήγησε, πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς "όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και οι λάθος επιλογές που επεβλήθησαν έρχονταν από το Ταμείο", χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την επιλογή του Γ. Παπανδρέου να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

"Μπαίνουμε σε νέα πίστα μετά την απόφαση για το ΔΝΤ" ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται οι όροι ώστε να εμβαθυνθεί η νέα οικονομική πολιτική που εξαγγέλθηκε και εφαρμόζεται μετά την ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε., ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει, είπε ο πρωθυπουργός, γιατί σήμερα "έχουμε ρευστότητα", τονίζοντας ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρέλαβε άδεια ταμεία. "Με την απόφαση για το ΔΝΤ κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας" σημείωσε.

Τα οφέλη στην αγορά και στη μεσαία τάξη

Σχολιάζοντας τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα, στον βαθμό που η χώρα μπορεί να πετυχαίνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα οφέλη θα πάνε και στην αγορά και στη μεσαία τάξη. "Θα διαφωνήσω κάθετα με την αντίληψη που έχει εκφράσει ο Κ. Μητσοτάκης, ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις". "Κατανοούμε την ανάγκη από το πλεόνασμα να κερδίζει πρωτίστως ο κόσμος που έχει βάλει πλάτη στα δύσκολα" είπε τονίζοντας πως η κυβέρνηση αυτή υπερασπίζεται τις κατακτήσεις για τους πολλούς. "Τρία δισ. ευρώ για το παιδί, την καταπολέμηση της φτώχειας, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το επίδομα ενοικίου. Να μην καταργηθούν όλα αυτά στο όνομα της ελάφρυνσης" σημείωσε.

Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως είναι τυχερός που του δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσει μια διαφορά που στοίχιζε στη χώρα και πλέον δίνει πλεονεκτήματα. "Δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος" επισήμανε. "Ήταν καλή συγκυρία" είπε και εκτίμησε ότι και οι προκάτοχοί του, αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία, θα είχαν πράξει το ίδιο.

"Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατόν υπ' αυτές τις συνθήκες για τη χώρα μας" σημείωσε. Όπως ανέφερε, μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μια συλλογική ψευδαίσθηση. "Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004" πρόσθεσε. "Δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος ούτε στιγμή στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Ούτε το 2015, που προχώρησα στον δύσκολο συμβιβασμό γιατί ήταν το ορθό για την χώρα, αν και έχασα τη μισή Κοινοβουλευτική μου Ομάδα. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος όταν μου δόθηκε η ιστορική ευκαιρία να λυθεί προς όφελος της χώρας η διαφορά 30 ετών" σημείωσε.

Ο Μητσοτάκης υιοθέτησε τη συνωμοσιολογία

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί παράδοσης στους γείτονές μας της μακεδονικής γλώσσας, της εθνότητας κ.λπ., ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι αν σήμερα κάποιος μπει στο Διαδίκτυο, πληκτρολογώντας "Μακεδονία" δεν θα βγούν τα Σκόπια. Όπως τόνισε, οι γείτονές μας όχι μόνο άλλαξαν το όνομα αλλά και το σύνταγμα, αφαιρώντας όλες τις αλυτρωτικές αναφορές. "Τελείωσαν οριστικά το ζήτημα περί πιθανότητας διεκδίκησης ομογένειας, άλλαξαν τις ταμπέλες στα αυτοκίνητα, στους δρόμους και στα κτήρια, αναγνωρίζουν πως δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία κληρονομιά της Μακεδονίας ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού". Εξήγησε ωστόσο πως "δεν καταλάβαμε τα Σκόπια, δεν είχαμε πολεμική αναμέτρηση για να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους", υπογραμμίζοντας πως βρέθηκε η βέλτιστη δυνατή λύση.

Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα διευκρίνισε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ακραία αντιπολιτευτική στάση. "Το χειρότερο που έπραξε", είπε, "δεν ήταν η ανακολουθία αλλά ότι υιοθέτησε τη συνωμοσιολογική ρητορική ότι δήθεν υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις, κάτι που είναι αστήρικτο, δεν υπάρχουν επιχειρήματα". Εκτίμησε ακόμη, υπενθυμίζοντας τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι σε δέκα χρόνια από τώρα, ακόμα και αυτοί που σήμερα καλοπροαίρετα διαφωνούν θα έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της συμφωνίας για την Ελλάδα, που αποκτά αυτοπεποίθηση, γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και διαφυλάσσει την πολιτιστική της κληρονομιά.

Από τη μια σκάνδαλα, από την άλλη "πετσιτολογία"

Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει "πετσιτολογία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η υπόθεση Πετσίτη έχει προκύψει από δημοσιεύματα του φιλικού Τύπου της Ν.Δ. και ανασύρεται κάθε φορά που προκύπτει από τη Δικαιοσύνη μια "ενοχλητική υπόθεση για την αξιωματική αντιπολίτευση". "Οταν προέκυψε η δικογραφία για τα 241 εκατ. από το ριμπέιτ για τις φαρμακευτικές, αντί να απαντήσουν είπαν 'Πετσίτης'. Όταν προέκυψε ποινική δίωξη για τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα 400 εκατ. ευρώ θαλασσοδάνεια, είπαν 'Πετσίτης'. Όταν καταδικάστηκε ο συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, ο Ν. Γεωργιάδης, για ασέλγεια σε ανήλικο, η απάντηση που προέκυψε ήταν 'Πετσίτης'" είπε χαρακτηριστικά.

Ας έλθει όποιος θέλει να δούμε τους λογαριασμούς μας

"Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα, να μας το πούνε" ανέφερε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: "Είμαστε ανοιχτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πώς ζούμε". Θύμισε ότι παλαιότερα, "όταν είπα στη Βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με off shore, έτρεχαν να κρυφτούνε".

Ας ζητήσει συγγνώμη ο Βενιζέλος για το άρθρο 86

"Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων" επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Το ποιος και με ποιον τρόπο και μέσω ποιων προσώπων έγινε, αυτό θα το ψάξει η Δικαιοσύνη". Πρόσθεσε δε πως το γεγονός ότι η εισαγγελία Διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. "Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο, αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών" είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι το άρθρο 86 υποχρεώνει τον εισαγγελικό λειτουργό, όταν πέσει σε πολιτικό πρόσωπο, ακόμη και χωρίς επαρκή στοιχεία, να το στείλει στη Βουλή. "Έχουμε χειριστεί την υπόθεση τόσο θεσμικά όσο δεν έχει χειριστέι καμία άλλη κυβέρνηση υπόθεση σκανδάλων" τόνισε.

Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL