Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Π. Σκουρλέτης, Γ.Ραγκούσης και Σπ. Δανέλλης από την Καβάλα για το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης, Γ.Ραγκούσης και Σπ. Δανέλλης από την Καβάλα για το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας

 ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Δανέλλης.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης από το βήμα της εκδήλωσης «Για την Ελλάδα των πολλών – την Ευρώπη των λαών», ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία και η δεξιά παράταξη εκείνο που προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα είναι «να σβήσουν από τη μνήμη των Ελλήνων αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και την κοινωνική χρεοκοπία. Ο εχθρός τους όμως είναι η μνήμη του ελληνικού λαού που θυμάμαι πολύ καλά».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όλες τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια που στόχο είχαν, όπως είπε, να μειώσουν την κοινωνική αδικία, να ανακουφίσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να στηρίξουν τους οικονομικά ασθενέστερους και αδύναμους. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση και τη σθεναρή αντίδραση που επέδειξε απέναντι στις πολλές και μεγάλες πιέσεις των θεσμών κατά τη δύσκολη περίοδο των συνέχων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε μια πολιτική που απομάκρυνε τη χώρα από τα μνημόνια και τη φτώχεια όταν μέσα στη Νέα Δημοκρατία κανείς δεν πίστευε ότι θα διασφαλιστεί και θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε από τους πολίτες η ψήφος των Ευρωεκλογών να είναι μια ψήφος βαθειά πολιτική και όχι μια ψήφος χαλαρή, ώστε να δοθεί προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις ένα σαφές και ουσιαστικό μήνυμα εναντία σε όλους εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στην κοινωνική χρεοκοπία.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι αποτελεί εθνική συλλογική ευθύνη η κοινή προσπάθεια όλων των προοδευτικών δυνάμεων να μην «υποδηλωθούν» στη δεξιά σημειώνοντας με νόημα ότι στις μέρες μας «τα προοδευτικά ρεύματα είναι αντιμέτωπα με μια νέα πολιτική πραγματικότητα που θα έχει όμως μεγάλη διάρκεια».

Ο πρώην υπουργός άσκησε σκληρή κριτική τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και κατά της Φώφης Γεννηματά λέγοντας ότι και οι δυο έχουν ξεστομίσει αδιανόητα ψέματα, σερνόμενοι και οι δυο πίσω από τον εθνολαϊκισμό, για να συμπληρώσει ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλύπτει τα ακροδεξιά στοιχεία που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Ραγκούσης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπέγραψε συναινούσε στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Καταθέτοντας όπως είπε την προσωπική του άποψη συμπλήρωσε λέγοντας «αυτοί που ζημιώνουν με το χειρότερο τρόπο τα εθνικά δίκαια και πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα είναι αυτοί που λένε όχι στη συμφωνία των Πρεσπών».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «μετά το τέλος του προεκλογικού αγώνα και την παρουσίαση όλων των επιχειρημάτων η ευθύνη μετατίθεται προς το λαό. Ο λαός με την ψήφο του κρίνει ποια θέλει να είναι η πορεία της χώρας στην Ευρώπη. Ο λαός κρίνει αν η πορεία της χώρας θα είναι μια πορεία των πολλών ή αν η Ελλάδα πέσει στα χέρια των λίγων».

Αυστηρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία άσκησε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα που το οικονομικό μοντέλο ξεκαθαρίζει είναι επιβεβλημένο να ξεκαθαρίσει και το πολιτικό τοπίο», ενώ επισήμανε ότι οι πολίτες έχουν την ευθύνη να κρίνουν τώρα την πορεία της χώρας τονίζοντας ότι «το μετά στην πολιτική είναι πολύ αργά και κάποιες φόρες χωρίς επιστροφή».

Αναφερόμενος στην ακολουθούμενη πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των επικειμένων ευρωεκλογών σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία «τσαλαβουτάει συνεχώς με την ρητορική της ακροδεξιάς», ενώ αναφερόμενο στο ΚΙΝΑΛ το χαρακτήρισε «κακορίζικο» και «σκιά του παλαιού και κραταιού ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Δανέλλης υπερθεμάτισε στις θέσεις του κ. Ραγκούση λέγοντας ότι η ευθύνη για τη μελλοντική πορεία της χώρας ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες που πρέπει να κρίνουν αν θέλουν η Ελλάδα να επιστρέψει στο παρελθόν ή να τραβήξει στο μπροστά, στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL