Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
H μύγα και το σπαθί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H μύγα και το σπαθί

David Bowker, "Samurai"

Της Τζίνας Πολίτη

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κ. Φώφη Γεννηματά, την οποία οι επικοινωνιολόγοι τής εικόνας έχουν επιμελώς μεταμορφώσει σε κάτι μεταξύ μεσόκοπης Μπριζίτ Μπαρντό και Αλίκης Βουγιουκλάκη, σε πρόσφατη ομιλία της δήλωσε: «Δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου! ». Προφανώς, η κ. Γεννηματά, θεώρησε τον εαυτό της υπεράνω του γεγονότος ότι ο πολιτικός λόγος σε πρώτο πρόσωπο υποδηλώνει αυταρχισμό.

Βέβαια, η αυταρχική συμπεριφορά χαρακτήρισε την πολιτική συμπεριφορά της κ. Γεννηματά από συστάσεως του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αναφέρω μόνο το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν, παρά τις θετικές τοποθετήσεις των άλλων, επέβαλε για ψηφοθηρικούς λόγους τη δική της απορριπτική θέση. Με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αξιοπρεπώς από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. το Ποτάμι και στη συνέχεια η ΔΗΜ.ΑΡ. όταν, παρ’ ότι επέτρεψε την ψήφο κατά συνείδηση, διέγραψε τον κ. Θεοχαρόπουλο που ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας!

Είναι γνωστό ότι και ο Ανδρέας έγραφε και ξέγραφε. Ήταν όμως ένας μεγάλος ηγέτης, που κατάφερε να δώσει πολιτική ταυτότητα στην πολιτικά ανασφαλή μικροαστική τάξη, και ποτέ δεν απομάκρυνε από το ΠΑΣΟΚ τις κεντρώες δυνάμεις, όπως π.χ. τους Χαραλαμπόπουλο, Αλευρά και άλλους. Οι αποχωρήσεις από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που προκάλεσε η κ. Γεννηματά, ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της συμμαχίας, με αποτέλεσμα και τη μετατροπή του λογότυπου του κόμματος: στο έκτακτο συνέδριο, ο πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ πήρε πλέον περίοπτη θέση, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξαφανίστηκε με μικρά γράμματα στη γωνιά! Τελικά, το όλον ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί με μερικές εξαιρέσεις: απουσίαζαν οι σύντροφοι Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου και Τσουκάτος.

Στο συνέδριο, η λεγόμενη «γλώσσα του σώματος» της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε ριζικά αλλάξει: αντί να κουνάει το δάχτυλο και να καθυβρίζει τον Τσίπρα και τον «θίασό του» -μεταφορά την οποία δανείστηκε η κ. Γεννηματά από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη-, είχε τα χέρια ανοιχτά σαν μια μεγάλη αγκαλιά που σήμαινε: «Όλοι χωράτε»!

Στο δυνέδριο, η κ. Γεννηματά, προκειμένου να ξαναδώσει νόημα στο περίφημο σλόγκαν του Ανδρέα Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», αποφάσισε να κατατάξει τη μεν Νέα Δημοκρατία στην Παλιά Δεξιά, τον δε ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δεξιά! Για τον λόγο αυτό, σνομπάρει κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν τα Σοσιαλδημοκρατικά, ευρωπαϊκά κόμματα, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους, για τη δημιουργία ενός μπλοκ που θα εμποδίσει την επικράτηση των δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρωβουλή!

Η εσωστρέφεια, η μικροπολιτική των κομμάτων που αγνοούν τη διεθνή πραγματικότητα, που δεν συνειδητοποιούν ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να παλέψουν για να διατηρήσουν την εξουσία τους έναντι των αγορών προς όφελος των λαών, δεν έχουν μέλλον. Η ρητορική επιτέλεση μιας αριστερής ταυτότητας δεν αρκεί. Χρειάζεται και η έμπρακτη αντίσταση της πολιτικής πράξης. Και σ’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία της κ. Γεννηματά, υστερεί.

Έτσι, καταψηφίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ των πολλών με το σκεπτικό ότι ως κυβέρνηση οι λύσεις που θα εφάρμοζε θα ήταν καλύτερες! Χορτάσαμε πια από τα «θα». Τ’ ακούσαμε και στο παρελθόν και είδαμε πού οδήγησαν την Ελλάδα! Μια «συγγνώμη», αντί για το κυνήγι μιας «καρέκλας» από τους γαλαζοαίματους του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και την Ευρωβουλή, δεν θα έβλαπτε. Όσο κι αν έχουν τη υποστήριξη των ΜΜΕ και παρά την πονηρία των fake news και την ιδεολογία του «εφήμερου» που προωθούν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της για τα «δανεικά και αγύριστα».

Και ο λαός πλέον απαιτεί: «Φέρτε πίσω τα λεφτά μας!». Να δούμε πότε. Λέγεται πως η εξόφληση του χρέους θα συμπέσει με τη Δευτέρα Παρουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL