Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το στοίχημα της συσπείρωσης / Η Προοδευτική Συμμαχία παίρνει σάρκα και οστά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στοίχημα της συσπείρωσης / Η Προοδευτική Συμμαχία παίρνει σάρκα και οστά

Σε θέση εκλογικής μάχης τέθηκε το μέτωπο των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθώς χθες στην πρώτη συνεδρίαση της πλατιάς Εκλογικής Επιτροπής της Συμμαχίας συζητήθηκαν η στρατηγική και τα επόμενα βήματα στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Από το "μούδιασμα", στη δυναμική συσπείρωσης

Με τον αέρα που φύσηξε στο Γαλάτσι, στη μεγάλη συγκέντρωση μια εβδομάδα πριν, αλλά και στην κατάμεστη αίθουσα στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της "Δύναμης Ζωής" της Ρένας Δούρου την Παρασκευή, η ιστορική προσπάθεια για την ενότητα και τη συμπόρευση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων φαίνεται πως αποκτά σταθερή δυναμική. Από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις αλλά και τις εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα γίνεται σαφές ότι το "μούδιασμα" του κόσμου της περασμένης τετραετίας ανήκει στο παρελθόν, μαζί με τα Μνημόνια και τις αντιφάσεις. Εξάλλου, γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, αυτό θα σημάνει ρεύμα νίκης στις κάλπες.

Γεμάτες αίθουσες

Όπως παρατηρείται, οι εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα διεξάγονται σε αίθουσες γεμάτες, ενώ ακόμα και στη βόρεια Ελλάδα η συμμετοχή είναι μεγάλη, με τις "συγκεντρώσεις" των "μακεδονομάχων" να σπανίζουν ή να αφορούν πολίτες μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περιοδεία της Έφης Αχτσιόγλου την Πέμπτη και την Παρασκευή σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα, όπου η ανταπόκριση των πολιτών και των θεσμικών φορέων ήταν ιδιαιτέρως θετική.

Η ομολογία της παλινόρθωσης

Η αμηχανία της δύσκολης περιόδου των αντιφάσεων, των συγκρούσεων και των συμβιβασμών δίνει σταθερά τη θέση της στον ενθουσιασμό και στην αποφασιστικότητα για συστράτευση στην υπόθεση του προοδευτικού μετώπου απέναντι στην Ακροδεξιά. Μα κυρίως απέναντι στα σχέδια παλινόρθωσης των "νόμιμων ιδιοκτητών" της χώρας. Με αφορμή το αίτημα της Δικαιοσύνης για άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. με βασικό εκφραστή τον Ευ. Βενιζέλο, ξεκαθάρισαν ότι φιλοδοξούν να συγκυβερνήσουν προκειμένου να συγκαλύψουν μέχρι παραγραφής τυχόν πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο.

Κινητοποίηση μελών και υποστηρικτών παντού

Το στοίχημα λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία είναι αυτό το εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, να εμπνεύσει τους πολίτες και να γίνει "κτήμα" της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, κεντρική κατεύθυνση προς τα στελέχη και τα μέλη του εγχειρήματος είναι η Προοδευτική Συμμαχία να γίνει ο μεγάλος μαζικός χώρος συνάντησης με όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν τις ίδιες αγωνίες και το ίδιο όραμα για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Ο στόχος που τίθεται είναι η οργάνωση επιτροπών στήριξης της Προοδευτικής Συμμαχίας σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους. Μια λογική που θυμίζει τον τρόπο που ο Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βρετανία κατάφερε να συσπειρώσει χιλιάδες νέους και νέες και τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα της κοινωνίας στις τάξεις των Εργατικών. Όπως άλλωστε επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας δεν σημαίνει δημιουργία νέου κόμματος. Απεναντίας, είναι μια συμμαχία διακριτών πολιτικών δυνάμεων.

Τελευταίες "πινελιές" σε ένα πολύχρωμο ψηφοδέλτιο

Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες συζητήσεις εκκρεμούν προκειμένου να "κλείσει" το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία του κόμματος και τον Αλ. Τσίπρα να επιδιώκουν οι τελευταίες "πινελιές" να έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή ενδεχομένως υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών. Σε κάθε περίπτωση, η έως τώρα σύνθεση του ψηφοδελτίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών χώρων με ισχυρό αριστερό προσανατολισμό. Άλλωστε, εκπροσωπούνται η νέα γενιά, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, η εργασία, οι αγρότες, οι αγώνες για τα δικαιώματα, ο κόσμος του πολιτισμού και φυσικά οι δυνάμεις του ευρύτερου σοσιαλιστικού και προοδευτικού χώρου.

Δυσαρέσκεια για Κουρουμπλή

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η δυσαρέσκεια που προκάλεσε η κοινή εμφάνιση του υποψηφίου ευρωβουλευτή Πάνου Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο στο Αίγιο. Αν και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ενόχλησή του και ο πρώην υπουργός απέσυρε την επίμαχη φωτογραφία από τα social media, οι δηλώσεις που ακολούθησαν και η παρέμβαση του Αμβρόσιου στον ΣΚΑΪ ενόχλησαν πολλούς και πολλές στον ΣΥΡΙΖΑ. "Άνοιξαν οι συριζαίοι τα στόματά τους και λένε πάλι ανοησίες. Ψυχορραγούν" είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης, προσθέτοντας στον αντίποδα πως η Εκκλησία θα στηρίξει πολιτικά τον Π. Κουρουμπλή.

Ψηφίζονται έως τη Μεγάλη Τρίτη

Μπορεί όλες οι κομματικές μηχανές να δουλεύουν στο "φουλ" ενόψει των ευρωεκλογών, όμως η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου είναι η κυβέρνηση να επιταχύνει το έργο της. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που σχεδιάστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, έως τη Μεγάλη Τρίτη θα έχουν ψηφιστεί 5-6 νομοσχέδια. Αυτά αναμένεται να είναι οι 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ενδεχομένως και προς το Δημόσιο, η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι αιγιαλοί και η μείωση της στρατιωτικής θητείας σε κοινωνικές ομάδες.

Η δρομολόγηση της νομοθέτησης σημαντικών νομοσχεδίων και η "γραμμή" για πυκνή δουλειά του Κοινοβουλίου βάζουν τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Συμπέρασμα που επιβεβαίωσε και ο Νίκος Βούτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάνοντας λόγο για "πολύ πυκνό νομοθετικό έργο μέχρι και το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης".

Μετά το Πάσχα, η Βουλή θα ανοίξει στις 6 Μαΐου. Ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, τυπικά δεν θα κλείσει καθόλου, αλλά ατύπως η τελευταία εβδομάδα δεν θα έχει νομοθετική εργασία, εκτός αν συμβεί κάτι έκτακτο. Θα μείνει ανοιχτή και μεταξύ των εκλογών. Λόγω του βεβαρημένου νομοθετικού έργου, η Διάσκεψη δεν πήρε ακόμη απόφαση για θερινά τμήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL