Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Δ. Τζανακόπουλος για Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Δ. Τζανακόπουλος για Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Από τη "σκευωρία" πέρασαν στην "παραγραφή"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος για Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Δ. Τζανακόπουλος για Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Από τη "σκευωρία" πέρασαν στην "παραγραφή"...

“Από εκεί που μιλούσαν για 'σκευωρία', έχει αλλάξει πολιτική η υπερασπιστική τους τακτική και πλέον μιλούν καθαρά για 'παραγραφή'» τόνισε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διαπιστώνοντας ότι “τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Αθανασίου και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τις τελευταίες μέρες έχουν αλλάξει το πολιτικό τροπάρι”.

Δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα τα όργανα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πολιτική διαχείριση της πολύκροτης υπόθεσης. Άγνωστη παραμένει η στάση της Ν.Δ. κατά την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Αν. Λοβέρδου κι ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης επιμένει ότι “δεν θα ψηφίσω υπέρ”. "Θα έχει ενδιαφέρον, την επόμενη Παρασκευή, τι ακριβώς θα ψηφίσει η Ν.Δ." επεσήμανε ο Χρ. Μαντάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε (Στο Κόκκινο) ότι «είναι απολύτως εύγλωττο το γεγονός ότι πλέον μιλούν για 'παραγραφή', μας λένε ότι η δωροδοκία είναι έγκλημα το οποίο τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, πράγμα το οποίο έχει επικριθεί και στη νομική θεωρία”.

Επιχειρείται εκφοβισμός της Δικαιοσύνης

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι “με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις που γίνονται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουμε ότι επιχειρείται ένας εκφοβισμός, ένα καναλιζάρισμα της δικαστικής έρευνας, και νομίζω ότι αυτό αποτελεί τη μεγάλη στροφή. Δηλαδή, η προσπάθεια που γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση να παρέμβει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης, υβρίζοντας δικαστές, υβρίζοντας μάρτυρες, απειλώντας».

Εξήγησε δε ότι «η δωροδοκία, τουλάχιστον με βάση την ερμηνεία την οποία κάνει και η εισαγγελική αρχή, δεν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, αλλά απλώς και μόνο επ' ευκαιρία. Επομένως, είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας και δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παράλληλα στηλίτευσε την “υποκρισία” της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διότι “είχαν συμφωνήσει ότι το αρ. 86 του συντάγματος είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό άρθρο” και συμπλήρωσε -σε επικριτικούς τόνους- ότι “όταν δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τότε το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει, αλλά όταν βρίσκονται ενώπιον ερευνών της Δικαιοσύνης, το μόνο το οποίο κάνουν είναι τελικά να κρύβονται πίσω από αυτές τις κατάπτυστες διατάξεις της ατιμωρησίας”.

"Έπρεπε να τη θάψει στα συρτάρια;"

Στον απόηχο των “πυροτεχνημάτων” του Ευ. Βενιζέλου (που υιοθετεί και ο Άδ. Γεωργιάδης) περί “εσχάτης προδοσίας”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Εσχάτη προδοσία επειδή η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και η Δικαιοσύνη κάνουν αυτό το οποίο οφείλουν να κάνουν; Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Να κάνει ότι έκαναν τα παλιά καθεστώτα, να τη θάψει στα συρτάρια; Τι αντίληψη είναι αυτή;”.

Η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού;

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς (Alpha 9,89) χαρακτήρισε “περίεργη ως προς τη διατύπωσή της” τη δήλωση του Χ. Αθανασίου "χωρίς να αλλάζει η ουσία” καθώς “χρησιμοποιούν στη Ν.Δ. δύο επιχειρήματα”: Το ένα επιχείρημα είναι ότι αν πάμε στην επόμενη Βουλή, η οποία θα αποφασίσει την αναθεώρηση του άρθρου 86, δεν υπάρχει αναδρομική ισχύς. Το δεύτερο είναι, που το λένε γενικά, ότι θα είναι ίσοι με όλους τους πολίτες, χωρίς να λένε το κρίσιμο: «η μίζα θα είναι στα καθήκοντα του υπουργού ή όχι;».

Φωτογράφισε ξανά "παραγραφή"

Χθες, ο Χ. Αθανασίου επιχειρηματολόγησε απροκάλυπτα ξανά (Real, ΕΡΑ, ΑΝΤ1) υπέρ της παραγραφής πιθανών αδικημάτων υπουργών, ισχυριζόμενος ότι “εάν κάποιος δώσει 10.000 σε έναν υπουργό, όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αυτό δεν είναι δωροδοκία, έχουμε άλλες αξιόποινες πράξεις αλλά όχι δωροδοκία». Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι “προφανώς η μίζα σε κρατικό λειτουργό είναι πράξη κατακριτέα και καταδικαστέα».

Αποστάσεις Βόζεμπεργκ από Γεωργιάδη - Λοβέρδο

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Ελ. Βόζεμπεργκ (Alpha 989) είπε πως “εγώ θεωρώ ότι το αδίκημα της δωροδοκίας / δωροληψίας διαπράττεται από αξιωματούχο όταν εκτελεί τα καθήκοντά του”.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. έλαβε ωστόσο διακριτικές αποστάσεις από τις ύβρεις και τις απειλές που εκτοξεύουν οι Άδ. Γεωργιάδης και Ανδρ. Λοβέρδος εκφράζοντας τη θέση “Κάθε ένας που κατηγορείται ή ζητείται η άρση ασυλίας του προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτος, έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη θέση του όπως κρίνει ο ίδιος”.

Χθες, κατά την διάρκεια της διαδικτυακής εκπομπής του, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη δέσμευση περί συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής στην επόμενη Βουλή. “Η πλειοψηφία θα καλέσει τους δυο μάρτυρες, θα άρει την προστασία τους και θα τους κάνουμε μια ερώτηση: 'Κύριε, ποιος σε έβαλε να πεις αυτά τα ψέματα;'» είπε εκ νέου.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΖΗΤΗΜΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ"

Αποστασιοποίηση ΚΙΝ.ΑΛΛ. από Βενιζέλο μέσω Αθανασίου...

"Δεν συμμερίζομαι την προσέγγιση του Χ. Αθανασίου για τις μίζες", δήλωσε ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μ. Χριστοδουλάκης

Στον απόηχο των δηλώσεων του Ευ. Βενιζέλου, η Φ. Γεννηματά επιχειρεί να διαμηνύσει ότι “δεν υπάρχει για εμάς ζήτημα παραγραφής”, ενώ ο Μ. Χριστοδουλάκης ισχυρίστηκε ότι “δεν συμφωνώ με τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου”.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε (Real FM) πως “πρέπει να τελειώσουμε με την υπόθεση της παραγραφής", ισχυριζόμενη πως δεν υπάρχει κανένας στο Κίνημα Αλλαγής, με πρώτο τον κ. Λοβέρδο, που να μην βάζει ως προτεραιότητα να αποκαλυφθεί η σκευωρία, να φανεί η τεράστια αδικία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.”. Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταλόγισε δε “ προβοκάτσια σε σχέση με το άρθρο 86” του Μεγάρου Μαξίμου καθώς “ήμουν η πρώτη που μίλησα για την αλλαγή του”.

Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητη η επιδίωξη του γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αποστασιοποιηθεί από τον Ευ. Βενιζέλο μέσω της δήλωσης: “Δεν συμμερίζομαι την προσέγγιση του Χ. Αθανασίου για τις μίζες". Ο Μ. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε -ενόψει της ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας του Ανδρ. Λοβέρδου- ότι “είτε πρόκειται για δικό μας πολιτικό χώρο είτε για άλλον, η άποψή μας είναι ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL