Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου / Συγχαρητήρια και του Δανού πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου / Συγχαρητήρια και του Δανού πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τόνισαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επιπλέον, να δέχεται θερμά συγχαρητήρια για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για τη Frontex και το μέλλον της, καθώς η Δανία συνεισφέρει στελέχη στην αποστολή της στην Ελλάδα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει πως αν και βρίσκεται πολύ μακριά από την Ελλάδα, η Δανία δείχνει να καταλαβαίνει καλύτερα το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της Ε.Ε. και των κρατών-μελών. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και την αναθεώρηση του "Δουβλίνου" στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών. “Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί για πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση” είπε ο Λ. Λ. Ράσμουσεν. Επισήμανε ότι η Δανία είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδότησαν τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα, καθώς έδωσε 200 εκατ. ευρώ”.

"Οφείλω να σας συγχαρώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών"

Ενημερώνοντας τον για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η χώρα μας στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, μέσα από τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “αυτό ακριβώς το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας κάναμε πράξη στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την ιστορική συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. “Οφείλω να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε σε αυτήν υπόθεση” είπε ο Δανός πρωθυπουργός στον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για “ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής”.

Επικοινωνία Τσίπρα - Ράμα μετά το αυστηρό μήνυμα

Έπειτα από τις αυστηρές προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς την Αλβανία την περασμένη εβδομάδα από το Βουκουρέστι, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας περνά μέσα και από τον σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ο Αλ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έντι Ράμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον νόμο για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και στον νόμο για τις μειονότητες. Κατά την επίσημη ανακοίνωση, συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ε.Ε. Επιπλέον, μίλησαν επίσης για τις περιφερειακές εξελίξεις και για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL