Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Νέα ιστορική σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών από την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία / Αλ. Τσίπρας: Είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε τείχη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα ιστορική σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών από την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία / Αλ. Τσίπρας: Είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε τείχη

ΣΚΟΠΙΑ. ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Μια νέα ιστορική σελίδα γράφτηκε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε Έλληνας πρωθυπουργός στη γειτονική χώρα και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που έλαβε σάρκα και οστά σηματοδοτούν την καθιέρωση μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, με τη χώρα μας -σε αυτή την περίοδο πολλαπλών προκλήσεων- να αποκτά ακόμα έναν στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή.

Η επίσκεψη αποτελεί ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τα Βαλκάνια συνολικά και την Ευρώπη, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και παραπέμποντας στην πρόσφατη πολύ εύστοχη τοποθέτηση του Ποντίφηκα, ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος φυλακίζονται σε αυτά, σημείωσε ότι «εμείς είμαστε εδώ για να χτίζουμε γέφυρες και να γκρεμίζουμε τα τείχη».

Με τις κομβικής σημασίας διακρατικές συμφωνίας που υπογράφτηκαν, την εντατικοποίηση της επιχειρηματικής συνεργασίας που επικυρώθηκε από την πολύ μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων των δύο χωρών στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, τις προοπτικές που ανοίγονται γι' αυτές, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών που ήδη αρχίζουν να φαίνονται, ξεκίνησαν χθες οι δύο χώρες «να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος και μια βαθιά φιλία όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεών μας, αλλά και μεταξύ των λαών μας», όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Απτό παράδειγμα της αναβάθμισης και της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας αποτελεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που προβλέπει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τη χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αποδεικνύει την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που θέλουμε να οικοδομήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στον βόρειο γείτονά της.

Γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε σε αυτήν

Με κεντρικό μήνυμά του «επενδύουμε στο μέλλον, γράφουμε ιστορία, διδασκόμαστε από αυτήν, αλλά δεν εγκλωβιζόμαστε σε αυτήν», ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να στείλει πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας για τον ρόλο της χώρας, αλλά και προς τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία για ζητήματα ανοικτά που πρέπει να λυθούν στη βάση της συμφωνίας: τα εμπορικά σήματα, τις σημάνσεις στα μνημεία, την απάλειψη του αλυτρωτισμού στα εκπαιδευτικά βιβλία.

"Εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη στρατηγική σχέση με μεγάλες προοπτικές. Ωστόσο, για να προχωρήσει αυτή η σχέση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε σταθερά θεμέλια», στον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα -το κοινό όραμα- για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία». «Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στον χρόνο πρέπει τώρα να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» υπογράμμισε.

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα είναι σύμμαχος και αρωγός της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που προχωρά θα πρέπει να ανταμειφθεί τον Ιούνιο στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Απρόσκοπτη υλοποίηση

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ ανέλαβε στις δηλώσεις του τη δέσμευση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί πλήρως. “Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι στο μέλλον με κοινά συμφέροντα”, “οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς, από την πλευρά μας, θα υλοποιήσουμε πλήρως τη συμφωνία” σημείωσε. Ομοίως, ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι, σε συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, διαβεβαίωσε: «Να μην ανησυχεί κανείς, η εφαρμογή της συμφωνίας θα προχωρήσει απρόσκοπτα".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Τζαφέρι για την υπεύθυνη στάση του ως προς τη συμφωνία, παρά τις δυσκολίες, και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακή πορεία της στην Ε.Ε. «Το στοίχημα είναι να δικαιώσουμε αυτούς που συμφώνησαν και να πείσουμε αυτούς που διαφώνησαν» υπογράμμισε.

Μηνύματα στις αντιπολιτεύσεις

Οι δύο πρωθυπουργοί έστειλαν σαφή μηνύματα, ο καθένας στην αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας του, διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία δεν θα διαταραχθεί από κανέναν διότι είναι προς το συμφέρον των δύο λαών και πως αυτό είναι κάτι ήδη ορατό «ακόμα και σε αυτούς που πρόσφατα την αμφισβήτησαν». «Ήδη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τη διαφορετική του θέση και στάση, έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει στο μέλλον αυτή τη συμφωνία από όποια θέση κι αν βρεθεί». Επισήμανε ότι στις δημοκρατίες ο διάλογος και οι αντιπαραθέσεις είναι κάτι απαραίτητο και αυτονόητο και πως επίσης οι δημοκρατίες έχουν κανόνες, τα κυρίαρχα Κοινοβούλια ψηφίζουν και οι συμφωνίες που κυρώνονται από αυτές δεσμεύονται με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας. Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει, θα απορρίψει το ΝΑΤΟ; Θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι. Είναι μη αναστρέψιμη η πορεία. Όλοι θα πρέπει να κινηθούμε προς τη στήριξη της συμφωνίας και, αν το κάνουμε, μόνο οφέλη θα έχουμε να κερδίσουμε» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.

"Θα πείσουμε όλους τους καλοπροαίρετους πολίτες"

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι και στις δυο χώρες βρέθηκαν μπροστά σε fake news, με κάποιους να «ανακαλύπτουν» ξαφνικά προβλήματα και εκκρεμότητες τριών δεκαετιών, τις οποίες όμως η συμφωνία έρχεται ακριβώς να επιλύσει. Μίλησε για «υποκρισία» ορισμένων που δεν θα πειστούν ποτέ με επιχειρήματα και τόνισε ότι η πραγματικότητα με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας θα διαψεύσει επιφυλάξεις και διαφωνίες των καλοπροαίρετων πολιτών. Δηλαδή με την αύξηση των οικονομικών συναλλαγών, την αύξηση θέσεων εργασίας και τουριστικών ροών, τα σημαντικά πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η συμφωνία και η υλοποίησή της θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι κάποιος στο μέλλον θα παραμείνει πολέμιος μιας συμφωνίας που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών. Θεωρώ ότι η διαμάχη αυτή είναι πολιτική κυρίως» τόνισε ο Ζ. Ζάεφ. Δήλωσε κι εκείνος βέβαιος ότι όλοι θα δουν τα οφέλη, την ειλικρινή φιλία που οικοδομείται και η οποία πολεμήθηκε για 30 ολόκληρα χρόνια, ότι θα καταλάβουν ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι. “Θα αλλάξουν στάση κι εμείς θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι είναι μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες”. «Η συμφωνία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρει μόνο οφέλη, μόνο ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο πλευρές» είπε.

Δέσμευση Ζάεφ για τα σήματα

Αυτά τα οφέλη, επισήμανε, θα είναι τα αποτελέσματα του συντονισμού και της συνεργασίας μέσα από τις προβλέψεις της ίδιας της συμφωνίας, η οποία προβλέπει τον τρόπο που θα επιλυθούν και ανοικτά ζητήματα, όπως το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Αποφασίστηκε χθες η σύσταση έως τα μέσα Μαΐου διεθνούς ομάδας ειδικών με εκπροσώπους και των δύο κρατών για την επίλυση.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε για το θέμα πως «μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα που υπάρχουν, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα υλοποιήσουν πλήρως όσα προβλέπει η συμφωνία".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στις διαφημίσεις, στην προβολή των προϊόντων και του τουρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε, όταν αναφέρεται στη χώρα, η τοποθεσία να είναι η Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι και υποχρέωση με βάση τη συμφωνία. Θέμα που είχαν θίξει και οι Έλληνες επιχειρηματίες στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ο Ζ. Ζάεφ απάντησε θετικά και δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα της γενικότερης διαφήμισης προϊόντων θα γίνουν διορθώσεις, ώστε η τοποθεσία προέλευσης να είναι η Βόρεια Μακεδονία.

Άρση εστιών αλυτρωτισμού

Στις δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατέληξε σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά θέματα και πως αυτό «είναι βήμα που οικοδομεί εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών και των λαών μας και σε ό,τι αφορά την άρση, όπως η συμφωνία προβλέπει, οποιωνδήποτε εστιών αλυτρωτισμού».

Σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόβλεψη της συμφωνίας αναφορικά με τη διαχείριση των μνημείων που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία, δηλαδή η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων που θα αναφέρουν σαφώς ότι αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. «Θα χαρούμε πολύ όταν θα τοποθετήσετε αυτές τις σημάνσεις που θα αναφέρεται ότι είναι μνημεία με αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» το μήνυμα Τσίπρα προς Ζάεφ.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα στην προαναφερθείσα επιτροπή για τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες, όπου συμφωνήθηκε να μην αναδεικνύουν οι χάρτες στοιχεία αλυτρωτισμού και να αλλάξουν οι αναφορές στην Αρχαία Μακεδονία, ώστε να εντάσσονται στο κεφάλαιο Αρχαία Ελλάδα.

Ιδρύονται πρεσβείες

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε η ίδρυση πρεσβειών προς αντικατάσταση των γραφείων συνδέσμου. Ιδρύεται ελληνική πρεσβεία, η οποία θα ενισχυθεί με τρεις διπλωμάτες επιπλέον.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ενώ χθες υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Συζήτησαν εις βάθος με τον Ζ. Ζάεφ για το πώς θα οικοδομήσουν τη συνεργασία τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο (τετραμερής με τη Βουλγαρία και την Αλβανία, σχήμα συνεργασίας με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, Διαδικασία του Βερολίνου, Πρωτοβουλίες Κίνας 1+16 και "One Belt One Road", αμερικανικές πρωτοβουλίες για την περιοχή στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, όπως των ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, ο πρωθυπουργός συνόψισε ότι «το πολύπλευρο ενδιαφέρον για την περιοχή είναι θετικό στον βαθμό που αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών και την επιθυμία τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης».

Συντονιστική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία

Στον τομέα της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι συστήνεται η Συντονιστική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία και προχωρούν στην υιοθέτηση ενός συμβατικού πλαισίου οικονομικών σχέσεων (προστασία επενδύσεων ή αποφυγή διπλής φορολογίας). που ήταν σημαντικό εμπόδιο στο παρελθόν. Συζήτησαν επίσης για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία και τα δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες, συνοριακής διόδου (μετά από αυτή στις Πρέσπες), η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς.

Αναβάθμιση συνδέσεων - υποδομών

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου και τη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης μέσω της Βόρειας Μακεδονίας».

Ενεργειακά

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις προοπτικές που ανοίγουν για τα Βαλκάνια: Ενεργειακές και πετρελαϊκές διασυνδέσεις, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και ψηφιακής τεχνολογίας. Η προσθήκη στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ - MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση «αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας μας» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ξενάγηση της Μπ. Μαζιάνα από τη Ζ. Ζάεβα

Η Μπέττυ Μπαζιάνα επισκέφτηκε το μεσημέρι το κάστρο των Σκοπίων, όπου την υποδέχτηκε η σύζυγος του Ζόραν Ζάεφ, Ζόριτσα Ζάεβα. Με εκείνη ως «ξεναγό» είχε την ευκαιρία να δει τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες του κέντρου των Σκοπίων και τα κτήρια της σοσιαλιστικής εποχής, όπως ακόμα και τα απομεινάρια της εβραϊκής συνοικίας που καταστράφηκε με τον σεισμό του 1963.

Έφαγαν μαζί σε εστιατόριο του κέντρου με θέα το μουσουλμανικό στοιχείο της πόλης, όπου είχαν ιδιαίτερα θερμή και ανθρώπινη κουβέντα, αναφερόμενες μεταξύ άλλων και στη Συμφωνία των Πρεσπών και εκφράζοντας την κοινή ελπίδα που αυτή γεννάει για τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των δυο λαών. Αντάλλαξαν δώρα.

Η κυρία Ζάεβα της προσέφερε ένα κόσμημα από πέρλες της λίμνης Αχρίδας, ενώ η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού της χάρισε ένα μεταξωτό μαντήλι με σχέδια του Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL