Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
40 χρόνια από την απεργία των εργατών της FORD
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

40 χρόνια από την απεργία των εργατών της FORD

Kλείνουν φέτος 40 χρόνια από την απεργία των εργατών στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία της Δυτ. Γερμανίας. Το γεγονός αυτό πέρασε στην ιστορία του εργατικού κινήματος ως παράδειγμα αυθόρμητης απεργίας, με πρωτοστατούντες τους Τούρκους εργάτες. Η επίσημη συνδικαλιστική ηγεσία και η εργοδοσία τη χαρακτήρισαν "άγρια απεργία" (wilder streik), αφού δεν είχε την κάλυψη του σωματείου. Ας δούμε όμως πρώτα το πολιτικό πλαίσιο.

Τη Δυτική Γερμανία κυβερνά από το 1969 ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων, με καγκελάριο τον Βίλι Μπραντ. Το φοιτητικό κίνημα της γενιάς του 1968 έχει υποχωρήσει και η πέραν της σοσιαλδημοκρατίας Αριστερά είναι πολυδιασπασμένη. Από την Ιταλία έρχεται ο απόηχος της εργατικής αυτονομίας (operaismo). Η οικονομική κατάσταση αρχίζει σταδιακά να χειροτερεύει. Ο δείκτης ανεργίας από 1,2% το 1973 θα σκαρφαλώσει στο 2,5% τον επόμενο χρόνο, για να φτάσει το 4,6% το 1974. Ο δείκτης ανεργίας των μεταναστών είναι περίπου διπλάσιος του εθνικού. Ο πληθωρισμός το 1973 είναι 7%.

Οι Τούρκοι μετανάστες που άρχισαν να φτάνουν το 1961, με βάση διακρατική συμφωνία αποτελούσαν το 1/3 του εργατικού δυναμικού της Ford. Αρκετοί από αυτούς επέστρεφαν με καθυστέρηση από την ετήσια άδεια στην πατρίδα τους μιας και η απόσταση ήταν μεγάλη και η μετάβαση γινόταν οδικώς. Συνήθως τα κενά στην παραγωγή καλύπτονταν με πρόσθετες βάρδιες. Τον Αύγουστο του 1973 η εργοδοσία προχώρησε στην άμεση απόλυση 300 Τούρκων εργατών που έλειψαν πάνω από 4 εβδομάδες. Οι πιο πολλοί ήταν χαμηλόμισθοι εργάτες στο τμήμα του τελικού μοντάζ και δεν εκπροσωπούνταν άμεσα στο 47μελές εργοστασιακό συμβούλιο. Στις 24 Αυγούστου (ημέρα Παρασκευή) 400 Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης της εργοδοσίας και όλη η απογευματινή βάρδια (8.000 εργάτες) διέκοψε την εργασία. Σε αυτούς προστέθηκαν τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 12.000 εργάτες της πρωινής βάρδιας. Εκλέχθηκε απεργιακή επιτροπή με εκπροσώπους έναν Τούρκο προσκείμενο στο μαοϊκό KPD (A.O.) (K.K. Γερμανίας, οργάνωση σε φάση ανασυγκρότησης) και έναν Γερμανό μέλος του αναρχικού συνδικάτου της Κολωνίας. Οι Τούρκοι, που έφθαναν συνολικά τους 12.000, κατέλαβαν το εργοστάσιο. Πρόταση της εργοδοσίας, που περιλάμβανε και μικρή αύξηση του ωρομισθίου, απερρίφθη από τους απεργούς. Τόσο το εργοστασιακό συμβούλιο όσο και το ισχυρό συνδικάτο μετάλλου αντιτάχθηκαν στην απεργία και έκαναν λόγο στις ανακοινώσεις τους για εξτρεμιστές φοιτητές που μετέτρεψαν το εργοστάσιο σε πεδίο ασκήσεως.

Από κοντά η εφημερίδα Bild έγραφε ότι κομμουνιστές διείσδυσαν ανάμεσα στους απεργούς. Στις 30 Αυγούστου 2.000 απεργοί διαδήλωσαν. Η εργοδοσία απάντησε με αντιδιαδήλωση ροπαλοφόρων αρχιεργατών και σεκιουριτάδων. Οι ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στην αστυνομία. Ένας από αυτούς απελάθη στην Τουρκία. Ο φιλελεύθερος υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έθεσε το εργοστάσιο υπό τον έλεγχο της αστυνομίας διώξεως εγκλήματος και της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος (αντίστοιχη της δικής μας ΚΥΠ). Aνακοινώθηκε η σύλληψη 27 "αρχισυνωμοτών". Πάνω από 100 εργάτες απολύθηκαν για να τους ακολουθήσουν αργότερα άλλοι 600. Η Bild πανηγύριζε: "Οι Γερμανοί εργάτες απελευθέρωσαν τη Ford". Η κυβέρνηση και τα συνδικάτα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτικοποίηση των ξένων εργατών. Ο Βίλι Μπραντ είχε καλέσει τους απεργούς να επιστρέψουν στους κόλπους των σωματείων.

Η ήττα των απεργών οφείλεται κυρίως στην απομόνωσή τους από τα γερμανικά συνδικάτα και τον πληθυσμό της πόλης. Ωστόσο το γεγονός αυτό τάραξε τα νερά. Εκείνη τη χρονιά συμμετείχαν περίπου 275.000 εργαζόμενοι σε αυθόρμητες απεργίες στη Δυτ. Γερμανία. Οι μέχρι τότε παθητικοί μετανάστες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε έναν μεγάλο αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL