Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο Αλ. Τσίπρας την Τρίτη στα Σκόπια / Ιστορική πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας την Τρίτη στα Σκόπια / Ιστορική πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία είναι γεγονός. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια συνοδευόμενος από πολυμελή υπουργική αποστολή, αλλά και πολυπληθή ομάδα σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο κυβερνητικό μέγαρο. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, όπου αναμένεται να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών σε αρκετούς τομείς.

Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Το απόγευμα Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ. Η επιχειρηματική εκδήλωση δικτύωσης που διοργανώνεται αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες των δύο χωρών ώστε να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας στους.

Επιχειρηματική αποστολή

Ενδεικτικό των οικονομικών προοπτικών που ανοίγονται πλέον μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και της σημασίας που ενέχει σε όλα τα επίπεδα η επίλυση της διαφωνίας με τους γείτονες από την παρούσα κυβέρνηση, είναι το ενδιαφέρον και η συμμετοχή ορισμένων εκ των εταιρικών κολοσσών της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή είναι και οι εταιρείες Intracom του ομίλου Κόκκαλη και Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Ήδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την επιχειρηματική αποστολή -την οποία στηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece)- ξεπερνά τις 90 ελληνικές μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες, από τους κλάδους της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, των Τροφίμων και Ποτών και της Υψηλής Τεχνολογίας.

Γ. Σταθάκης: Ενεργειακά σε τρεις τομείς

Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ενεργειακά, σε τρεις σημαντικούς τομείς, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Συγκεκριμένα αφορά διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP. Ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη. Επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα. Πέραν αυτών, τόνισε, υπάρχει περιθώριο και για άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL