Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ο Αλ. Τσίπρας στην 7η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας-Ρουμανίας: / Αλέξης Τσίπρας: Τα Βαλκάνια γίνονται ενεργειακός κόμβος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας στην 7η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας-Ρουμανίας: / Αλέξης Τσίπρας: Τα Βαλκάνια γίνονται ενεργειακός κόμβος

Στο όραμα των τεσσάρων χωρών για τη δημιουργία ενός “δακτυλίου διασυνδεσιμότητας” ανάμεσά τους αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις μετά την 7η Τετραμερή Συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.

Σημείωσε ότι αυτός ο δακτύλιος αφορά υποδομές που “θα επιταχύνουν το εμπόριο ανάμεσα στις χώρες μας και το διεθνές εμπόριο, αλλά και τη μετακίνηση των πολιτών, υποδομές στις τηλεπικοινωνίες, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αλλά και τους ενεργειακούς δρόμους”.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τα σημαντικά πρότζεκτ διασυνδεσιμότητας, όπως τη σύνδεση του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα, τον αγωγό ΙGB που θα συνδέει τον αγωγό ΤΑΡ, που ήδη διέρχεται και μεταφέρει αζέρικο αέριο από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά θα αντλεί και τις νέες δυνατότητες που θα δώσει η πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη για επαναεριοποίηση υγροποιημένου αερίου (LNG), όπως και την υφιστάμενη υποδομή στη Ρεβυθούσα. Ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την “ιστορικής σημασίας συμφωνία” ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, “που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς διαμορφώνει νέες δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης και της κεντρικής Ελλάδας και από εκεί θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην Ιταλία, “ενδεχομένως όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και προς τη Βαλκανική”. Τόνισε ότι με τον ΕastMed, τα έργα μεταφοράς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και με τον IGB (τον κάθετο αγωγό από την Ελλάδα στη Βουλγαρία) και τον διασυνδετήριο αγωγό IBS ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Σερβία “διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας που καθιστά όλες τις χώρες και τα Βαλκάνια ένα ενεργειακό hub (κόμβο) ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή”.

Ενταξιακή διαδικασία

Σημείωσε και εκείνος τη στήριξη στην ενταξιακή προοπτική της Σερβίας, αλλά και τις ενταξιακές προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Υπογράμμισε τη νέα δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την ανάγκη η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει την ευρωπαϊκή προοπτική”. Σημείωσε ότι το μεγάλο βήμα αυτής καθαυτής της συμφωνίας και αυτά που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας “θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία”.

Αρνητική εξέλιξη στην Αλβανία

Αντίθετα, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με την Αλβανία, στον απόηχο, σύμφωνα με πληροφορίες, μιας εξέλιξης που φέρεται να σχετίζεται με πληροφορία περί δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Αλβανίας μιας υπουργικής απόφασης για περιουσίες στις ακτές της Αλβανίας, μεταξύ άλλων και Ελλήνων της Χειμάρας. “Ελπίζω να διαψευστώ” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και φάνηκε έτσι να αφήνει περιθώριο στη γειτονική χώρα να μην προβεί σε αρνητικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, ανέφερε ότι “το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιες εξελίξεις που δεν μας ικανοποιούν”, “σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία”, για να προειδοποιήσει ότι “αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη”. “Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας... Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν” υπογράμμισε.

“Ελπίζω να διαψευστώ” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, για να στείλει το μήνυμα πως “βλέπουμε καθεμιά χώρα ξεχωριστά, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα θετικά βήματα και πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά”.

Δυσαρέσκεια Μπορίσοφ για Τσαβούσογλου

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα υπογράψουν τη σύμβαση για την κοινή εταιρεία σχετικά με τους διαδρόμους μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σχετικά με τα Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL