Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Αντιπολίτευση του επιθετικού προσδιορισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπολίτευση του επιθετικού προσδιορισμού

Κάθε φορά που "μύριζαν" εκλογές -αλλά και νωρίτερα-, το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικούσε την εξουσία παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις. Ποτέ από την πολιτική σύγκρουση δεν έλειπαν τα πολιτικά επιχειρήματα.

Βεβαίως, η πόλωση πάντα χτυπούσε "κόκκινο". Βαριές κουβέντες πάντα λέγονταν, χαρακτηρισμοί διατυπώνονταν και, εν γένει, στη φαρέτρα κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η αποδόμηση του αντιπάλου. Όμως, ποτέ και κανένας δεν επιχείρησε να πάρει την εξουσία μόνο υβρίζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Είτε πρόκειται για τη Ν.Δ., είτε για το Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει μία ανακοίνωσή τους χωρίς ύβρεις. Οι "κυνικοί", οι "άχρηστοι", οι "αναποτελεσματικοί", οι "ιδεοληπτικοί", οι "μαδουριστές", οι "νεοδεξιοί", οι "νεοκομμουνιστές", οι "χωρίς τσίπα", εκείνοι που "προβαίνουν σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη" και "υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς". Η αντιπολίτευση περιορίζεται σε μερικές συνθηματικές φράσεις του τύπου "εκείνοι που ισοπέδωσαν" τη μεσαία τάξη, αυτοί που "υπερφορολογούν" και άλλα ηχηρά παρόμοια. Και το εξοργιστικό είναι πως όλα αυτά ακούγονται από πολιτικούς που ανήκουν σε κόμματα που έχουν φεσώσει τις τράπεζες και, μέσω αυτών, τον ελληνικό λαό. Σε κόμματα που έχει αποδειχθεί, βάσει καταθέσεων και καταδικαστικών αποφάσεων της Δικαιοσύνης, ότι είχαν στελέχη που δωροδοκούνταν. Σε κόμματα που ξεχείλωσαν το δημόσιο χρέος. Σε κόμματα που μετέτρεψαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε φαράγγι του Γκραντ Κάνiον. Σε κόμματα που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις καραμπινάτης διαφθοράς. Σε κόμματα που ευθύνονται για σκάνδαλα, για ατασθαλίες, για λαθροχειρίες. Σε κόμματα που καλλιέργησαν όλες τις συνθήκες που οδήγησαν σε Μνημόνια. Και, βεβαίως, σε κόμματα που διαπραγματεύθηκαν αλυσιτελώς και ανεπιτυχώς, με αποτέλεσμα τα δικά τους Μνημόνια να επιφέρουν φτώχεια και ύφεση ως εάν να είχε εμπλακεί η χώρα σε πόλεμο.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, υβρίζουν, λασπολογούν, γενικεύουν, χρησιμοποιούν κανονικά fake news (ψευδείς ειδήσεις) και έχουν εξαπολύσει εδώ και τέσσερα χρόνια έναν ανταρτοπόλεμο φθοράς, χωρίς πολιτικά επιχειρήματα, χωρίς έστω ένα αληθοφανές ή λογικοφανές πρόγραμμα, χωρίς προτάσεις, χωρίς ένα συνεκτικό όραμα για το πώς θέλουν την Ελλάδα του 2020, του 2021 και εξής.

Πρόκειται για την αντιπολίτετυση των ύβρεων και του επιθετικού προσδιορισμού. Πρόκειται για εκείνους που, μέσω των επιθετικών προσδιορισμών και του "ανταρτοπόλεμου", επενδύουν στο ότι θα φθείρουν τον πολιτικό τους αντίπαλο για να πάρουν την εξουσία "έτσι, χωρίς πρόγραμμα", όπως έλεγε η αείμνηστη Ρεζάν. Και "έτσι. χωρίς πρόγραμμα" σημαίνει "λευκή επιταγή" για τις δικές τους, νεοφιλελεύθερες, ιδεοληψίες. Δηλαδή, για το δικό τους αχρείαστο Μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL