Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Πανηγυρίζουν τον αυτοέλεγχο της φαρμακοβιομηχανίας / Έπαθε Novartis η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανηγυρίζουν τον αυτοέλεγχο της φαρμακοβιομηχανίας / Έπαθε Novartis η Ν.Δ.

Από την ημέρα που ήρθε στο φως η υπόθεση Novartis, ένα υπό διερεύνηση σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για σκευωρία, με τις θέσεις των στελεχών της να θυμίζουν συχνά τους ισχυρισμούς της εταιρείας.

Χθες, ωστόσο, το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη υιοθέτησε πλήρως το αποτέλεσμα της εσωτερικής έρευνας της Novartis βγάζοντας ετυμηγορία: "Φιάσκο", με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να κάνει λόγο για ταύτιση και αυτογελοιοποίηση. "Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία" σχολίασε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Bloomberg που, επικαλούμενο αξιωματούχο της πολυεθνικής, ανέφερε ότι η εσωτερική έρευνα της φαρμακοβιομηχανίας "δεν βρήκε ίχνος στοιχείων που να δείχνουν δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων". Με λίγα λόγια, η Novartis, που ελέγχεται για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων, έκανε εσωτερική έρευνα που κατέληξε ότι δεν έχει προβεί στην πράξη για την οποία ελέγχεται...

Η Ν.Δ. έπαθε Novartis

"Η Νέα Δημοκρατία δεν αρκείται στην ταύτισή της με τη Novartis" σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας πως "αυτογελοιοποιείται, πανηγυρίζοντας διότι η Novartis έλεγξε τον εαυτό της και έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων αξιωματούχων... από τη Novartis".

"Εφόσον αυτό είναι αρκετό για τη Ν.Δ.", προσθέτει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, "μπορεί να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης". "Μάλλον έχουν πάθει όλοι Novartis στη Νέα Δημοκρατία..." καταλήγει η ανακοίνωση.

Πανηγυρίζει για την αυτοαθώωση της Novartis η Ν.Δ.

Η Πειραιώς με ανακοίνωσή της νωρίτερα είχε κάνει λόγο για επικοινωνιακή εκμετάλλευση της διαβίβασης στη Βουλή της δικογραφίας για το rebate στα φάρμακα, επαναλαμβάνοντας τα περί "φιάσκου" και επιχειρώντας να το συνδέσει με το δημοσίευμα. "Να είναι άραγε fake news και αυτό το δημοσίευμα;" διερωτήθηκε η Ν.Δ., ενώ και ο Άδ. Γεωργιάδης δεν έχασε ευκαιρία: "Αναρωτιέμαι ποιος θα μας αποζημιώσει για τη λάσπη και τη συκοφαντία που υπέστημεν όλο αυτό το διάστημα" έγραψε στο Τwitter.

Όταν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τους whistleblowers

Η αποκάλυψη της υπόθεσης Novartis οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα. Μαρτύρων οι οποίοι, όπως θυμόμαστε, δέχτηκαν σφοδρό πόλεμο από τη Ν.Δ. και τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ. Αξίζει να θυμηθούμε τη στάση των ευρωβουλευτών του κόμματος του Κ. Μητσοτάκη όταν οι Βρυξέλλες ψήφιζαν την έκθεση για την ανάγκη προστασίας των whistleblowers.

Τότε, οι ευρωβουλευτές του κόμματος υπέγραψαν από κοινού με συναδέλφους τους στο ΕΛΚ τρεις τροπολογίες που δυσχέραιναν την προστασία, το πλαίσιο διαφάνειας και την αμεσότητα των καταγγελιών των whistleblowers. Η ουσία των τροπολογιών αποδυνάμωνε τους μάρτυρες που ήθελαν να καταγγείλουν στοιχεία από το εσωτερικό ενός οργανισμού στις δημόσιες αρχές, δίνοντας σχεδόν απόλυτη ισχύ στις εσωτερικές διαδικασίες του οργανισμού.

(Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ: Όταν ο διάβολος κρύβεται... στις τροπολογίες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL