Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Ισχυρή πολιτική βούληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχυρή πολιτική βούληση

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πλέον πολιτικό. Από τεχνοκρατικής άποψης έχει λυθεί με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών. Τις οποίες, θα πρέπει να υπενθυμιστεί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κυβέρνηση ελέγχει. Και στον βαθμό που η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον υπό επιτροπεία, έχει κάθε δυνατότητα να ρυθμίσει το ζήτημα όπως νομίζει.

Βεβαίως το ζήτημα συναρτάται με το περίφημο ποσόν του 1 δισ. που πρόκειται να εκταμιευτεί από τους δανειστές προς τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι δεν πρόκειται για δανεικά. Πρόκειται για χρήματα τα οποία οι δανειστές έχουν εισπράξει από την Ελλάδα και δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν μετά τη συμφωνία για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν επείγεται για τα χρήματα αυτά. Η χώρα έχει βγει στις αγορές, έχει καλύψει μεγάλο μέρος των δανειακών της αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν εξαρτάται από το μέγεθος του συγκεκριμένου ποσού. Τόσο -δηλαδή 1 δισ.- ήταν η υπέρβαση του πλεονάσματος της ελληνικής οικονομίας από τους στόχους το πρώτο δίμηνο του 2019. Συνεπώς καμία πίεση ή άγχος δεν υπάρχει για την ελληνική πλευρά, ώστε να ακυρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τεράστιας κοινωνικής σημασίας, για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Φυσικά η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να κρατάει τις συνεννοήσεις με τους δανειστές και γι' αυτό οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται. Ωστόσο η πολιτική βούληση να λήξει το θέμα είναι δεδομένη και αυτό σηματοδοτεί η κατάθεση του νομοσχεδίου αύριο στη Βουλή.

Θα καταστροφολογήσουν βέβαια για μια ακόμα φορά η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης. Ε, και; Πρώτη φορά είναι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL