Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Ν. Παππάς: Ηχηρό «όχι» στις ευρωεκλογές σε όσουν ξεπλένουν το φασισμό για να ωφεληθούν στην κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παππάς: Ηχηρό «όχι» στις ευρωεκλογές σε όσουν ξεπλένουν το φασισμό για να ωφεληθούν στην κάλπη

«Η Ελλάδα μπορεί, πρέπει και θα πρωταγωνιστήσει – και ένα τεράστιο βήμα έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε ομιλία του στη Βέροια. Πρόκειται όπως τόνισε, για αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που «υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα» και αναδεικνύει μια Ελλάδα «με αυτοπεποίθηση» για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια νέα φάση», κατά την οποία τμήμα του κόσμου, που ασκούσε σκληρή κριτική για αυτή τη συμφωνία «τώρα περιμένει να ακούσει» και «να δει» τα οφέλη της. «Σας καλώ να απευθυνθούμε όλοι μαζί στον κόσμο, ο οποίος διαφώνησε το προηγούμενο διάστημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα είναι η περίοδος, που μπορεί η συζήτηση γύρω από αυτή τη συμφωνία, να γίνει με όρους ψυχραιμίας».

Ο υπουργός χαιρέτισε την «υπεύθυνη» στάση που συνάντησε από αυτοδιοικητικούς των νομών Κιλκίς και Ημαθίας που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις από πολίτες, με αφορμή διαδήλωση περίπου τριάντα ατόμων με ελληνικές σημαίες έξω από την εκδήλωση – και την απομάκρυνση από την περιφρούρηση μέσα από την αίθουσα, δύο γυναικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Τις διαμαρτυρίες έχουμε μάθει να τις καλωσορίζουμε και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτές. Πραγματικά. Με τις αντισυγκεντρώσεις, έχουμε. Οι αντισυγκεντρώσεις είναι κομμάτια μαύρα στις σελίδες πολιτικής ιστορίας της χώρας μας».

Ο κ. Παππάς άφησε και αιχμές για τον τρόπο κάλυψης των διαμαρτυριών από τον ΣΚΑΙ και συνέχισε κάνοντας αναφορά σε πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονταν στα συλλαλητήρια «με αρχαιοελληνική περιβολή», τονίζοντας ότι «έπεσαν θύματα μιας τεράστιας εξαπάτησης», κι αυτό διότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το πρώτο διεθνές κείμενο στο οποίο οι γείτονες μας παραδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία».

Ο κ. Παππάς υπενθύμισε τη σύγχυση που δημιουργούσε το ονοματολογικό διεθνώς, και η οποία όπως είπε, δεν ήταν υπέρ της χώρας μας. Κατηγόρησε τη ΝΔ και τον αρχηγό της για τη στάση τους, που χαρακτηρίζεται από «αντίφαση» και «αποτυπώνει την πατριδοκαπηλία» και συνέχισε:

«Να καταλαβαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μέσα στην εθνική γραμμή, ότι υπηρέτησε τα εθνικά συμφέροντα, να υποκρίνεται λέγοντας ψέματα στον κόσμο και να πηγαίνουν στην Ευρώπη και να λένε «α, εμείς δε θα την αμφισβητήσουμε». Οι κύριοι της ΝΔ όμως, θα πρέπει να προσπαθήσουν, έστω για μια φορά να είναι ειλικρινείς σε σχέση με το μακεδονικό ζήτημα. Αν εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοτική, οφείλουν να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού για να την αλλάξουν. Αλλιώς, διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, γιατί; Για να εφαρμόσουν κι αυτοί μια προδοσία; Δεν είναι αυτό κάτι το αντιφατικό, φίλες και φίλοι;» αναρωτήθηκε ο Ν. Παππάς.

«Αναρωτιέμαι ειλικρινά γιατί ήρθατε; Δε μάθατε από τα fake news ότι ακυρώνεται η συγκέντρωση; Μάλλον λοιπόν, υποθέτω ότι είστε εκπαιδευμένοι, και τα fake news τα φιλτράρετε» ξεκίνησε με σκωπτικό τρόπο την ομιλία του ο κ. Παππάς. Ο ίδιος ζήτησε δε, «να εντείνουμε την εκπαίδευση μας στα φίλτρα των fake news, γιατί πάμε στις εκλογές και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν αδυναμία να παρουσιάσουν το πραγματικό και αποκρουστικό τους πρόγραμμα στον ελληνικό λαό και καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους παράγοντας ψευδείς ειδήσεις. Είναι σταθερά προσηλωμένοι σε ένα πρόγραμμα, το οποίο δοκιμάστηκε, απέτυχε, μας βύθισε, μας χρεοκόπησε, διέλυσε την κοινωνία μας και αυτοί θέλουν να το επαναφέρουν» τόνισε. .

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, επικαλούμενος μεταξύ αυτών, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την έξοδο στις αγορές με μειωμένα επιτόκια, τη ρύθμιση του χρέους, τη μείωση της ανεργίας, την ελεύθερη πρόσβαση στην κοινωνική περίθαλψη, το εισόδημα αλληλεγγύης, κ.ά.. Ανέφερε, ότι η ΝΔ διαψεύστηκε σε όλες τις προβλέψεις της για την πορεία της χώρας, ενώ έβαλε και κατά «ομοϊδεατών της» στην Ευρώπη, που επιμένουν σε μέτρα λιτότητας και προωθούν άνισες, αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές στις χώρες τους.

«Είναι οι αριστερές και προοδευτικές πολιτικές αυτές που μπορεί να βγάλουν μια κοινωνία από την κρίση» και όχι οι πολιτικές που «ξαναφέρνουν τις ανισότητες» και οι οποίες είναι «η απόλυτη συνταγή να βυθιστούμε ξανά και στην κρίση και στα χρέη» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Είμαστε μπροστά σε τεράστια διλήμματα και καλούμαστε να αποδείξουμε τι συμπεράσματα βγάλαμε από την κρίση. Θα πορευτούμε με τη λογική ‘ο καθένας μόνος του’, ή με τη λογική που λέει ‘αλληλεγγύη και όλοι μαζί πιο δυνατοί;’. Με το δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, ή με το σύστημα Πινοσέτ; Καλούμαστε να κάνουμε κορυφαίες επιλογές, επιλογές που θα σηματοδοτήσουν το τι κοινωνία θα είμαστε στο μέλλον» είπε ο κ. Παππάς και συνέχισε:

«Είναι το οκτάωρο ξεπερασμένο, ή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες στην εργασία . Κορυφαία ζητήματα από τα οποία δεν πρέπει να ξεφεύγει κανείς και δεν πρέπει να ξεφεύγει ούτε το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μπορεί να μας κάνει μια κριτική που μπορεί να είναι ακραία λεκτικά, αλλά η απουσία τοποθέτησης σε αυτά τα οποία είναι κεντρικά, δεν μπορεί να κρυφτεί. ‘Η είσαι με το κοινωνικό κράτος, ή δεν είσαι. Ή είσαι με το οκτάωρο, ή δεν είσαι».

Ο κ. Παππάς σχολίασε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως «κάτι δεν έχουν καταφέρει να ανιχνεύσουν» και μίλησε για «συστηματικές αστοχίες» στις μετρήσεις. Υπογράμμισε ωστόσο, πως όλες δείχνουν «κλείσιμο ψαλίδας»: «Μου μυρίζει ότι προσπαθούν να προσγειωθούν γρήγορα μη γίνει απότομη η προσγείωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πάμε δυνατά στη μάχη των ευρωεκλογών και στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, και στην κάλπη των ευρωεκλογών θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει δημοκρατικά, κοινωνικά, αλληλέγγυα χαρακτηριστικά, και δε θα επιτρέψει σε αυτούς που δε διστάζουν να ξεπλένουν τους φασίστες ανά την Ευρώπη. Μετράω τα λόγια μου πάντα και επαναλαμβάνω: δε θα επιτρέψει ο ελληνικός λαός σε αυτούς που ξεπλένουν τους φασίστες ανά την Ευρώπη να καμώνονται ότι νικήσανε το βράδυ της 26ης Μαΐου. Στις ευρωεκλογές πρέπει να ακούσουν ένα ηχηρό «όχι» όσοι επιχειρούν να ξεπλύνουν το φασισμό για να ωφεληθούν στην κάλπη. Μπροστά στον κίνδυνο της ακροδεξιάς πρέπει να σταθούμε απέναντι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις».δήλωσε ο υπουργός.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράπτης, τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL