Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ελκυστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ελκυστικό

Του Πάνου Τριγάζη*

Ό,τι και να λένε οι εγχώριοι πολέμιοι του ΣΥΡΙΖΑ -εκ δεξιών και αριστερών-, το κόμμα μας παραμένει ελκυστικό σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα για εκπαιδευτικά ιδρύματα και αντίστοιχες ομάδες φοιτητών και σπουδαστών που μας επισκέπτονται.

Από το 2015 έχουν παρέλθει τέσσερα χρόνια και το ενδιαφέρον για μελέτη του «φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ» δεν έχει μειωθεί. Υπενθυμίζω ότι μόνο σε μία εβδομάδα του Μαρτίου 2018 είχαμε υποδεχτεί στα επί της Λεωνίδου γραφεία μας συνολικά πέντε ομάδες φοιτητών, τέσσερις από τη Δανία και μία από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με το σύνολο των επισκεπτών να υπερβαίνει τα διακόσια άτομα.

Αντιστοίχως, τον φετινό Μάρτιο έχουν ήδη προγραμματιστεί επισκέψεις πέντε ομάδων φοιτητών, τεσσάρων από τη Δανία και μίας μεταπτυχιακών φοιτητών από την Ολλανδία (Πανεπιστήμιο Radbourd). Δύο από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μας είχαν επισκεφθεί και το 2018, άρα είναι ενδιαφέρον ότι ξανάρχονται φέτος.

Τα ερωτήματα ποικίλουν, πολύ περισσότερο που τώρα είμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή και επίκεινται ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Σταχυολογώ μερικά εξ αυτών: α) πώς προέκυψε η κρίση στην Ελλάδα, γιατί τέτοια αποτυχία των πρώην κυβερνητικών κομμάτων, β) ποιες οι αιτίες της εκλογικής εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2010, γ) γιατί η ελληνική κοινωνία στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε άλλα αριστερά σχήματα, όπως το ιστορικό ΚΚΕ, δ) γιατί επιμένετε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., αφού η ηγεσία της σας επέβαλε τα επώδυνα Μνημόνια, ε) ποια είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνησής σας στο κοινωνικό πεδίο, στ) γιατί τέτοια εσωτερική σύγκρουση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εννοείται ότι δεν μονοπωλούμε τη συζήτηση, αλλά ρωτάμε και για τις εμπειρίες των επισκεπτών μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, ενώ ενημερώνουμε για τη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς, πολύ περισσότερο που οι ομάδες επισκεπτών που προαναφέραμε προέρχονται από χώρες με ισχυρή σοσιαλδημοκρατική και πράσινη παράδοση.

Επισημαίνω ότι οι επισκέπτες και συνομιλητές μας δεν στερούνται ενημέρωσης για τα ζητήματα που ήρθαν να συζητήσουν, όλοι κάτι είχαν ακούσει και διαβάσει για τον αξιοθαύμαστο τρόπο που οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές. Προφανώς, δεν πρόκειται για οργανωμένους αριστερούς, αλλά για κατ’ αρχάς φιλικά διακείμενους προς την Αριστερά και τον ελληνικό λαό.

Με τα παιδιά από τη Δανία, που πρόσφατα μας επισκέφθηκαν, σταθήκαμε ιδιαίτερα στους αγώνες των λαών της Ευρώπης εναντίον του φασισμού, ενώ μιλήσαμε και για την ανάγκη να μην μετατραπεί η Ε.Ε. σε στρατιωτική υπερδύναμη, αφού η υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας δεν μπορεί να στηριχθεί στην ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά στην ισορροπία συμφερόντων. Επιπλέον, μια που βρίσκονται σε ηλικία να ψηφίσουν πρώτη φορά φέτος, τα παροτρύναμε να μην υποτιμήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές.

Οι επισκέψεις του φετινού Μαρτίου κλείνουν στις 27 του μηνός και στις 11 Απριλίου θα υποδεχτούμε 35 φοιτητές - μέλη της ΜΚΟ Democracy in Europe Organisation - DEO, που, όπως φαίνεται, θα είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι. Θα ακολουθήσει στις 2 Μαΐου νέα ομάδα φοιτητών Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Radbourd της Ολλανδίας. Με άλλα λόγια, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και του ελληνικού τουρισμού, κάτι που πρέπει να μας αναγνωρίσει η υπουργός Έλενα Κουντουρά!

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL