Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ν. Βούτσης: Χρειάζεται ψυχραιμία και ορθός πολιτικός λόγος (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Χρειάζεται ψυχραιμία και ορθός πολιτικός λόγος (ηχητικό)

Ελπίζω στην επόμενη Βουλή με την παρεμβολή του λαού να διαμορφωθούν αυτές οι πλειοψηφίες ώστε το Σύνταγμα να εκσυγχρονιστεί έτσι όπως πρέπει και -μετά από 10 χρόνια κρίσης- να υπάρχει ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο σε μια σειρά θεμάτων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι τα άρθρα που έχουν πάρει πάνω από 180 ψήφους θα είναι πιο εύκολο την άλλη φορά να μεταρρυθμιστούν, να αλλάξουν, ή να τροποποιηθούν στο υπάρχον σήμερα Σύνταγμα. Συμπλήρωσε όμως ότι και τα άρθρα που έχουν πάρει πάνω από 150 ψήφους είναι ικανό εφόδιο για ένα σύγχρονο Σύνταγμα με παρεμβολή του λαού, όπως ο συνταγματικός νομοθέτης προνοεί για να είναι η αναθεώρηση στέρεη και να μην γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι.

https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=proto/20190318-nikos-voutsis.mp3&bgimg=https://webtv.ert.gr/wp-content/uploads/2016/11/RADIO-prwto_1280x720.jpg

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι χωρίς πολιτικό πολιτισμό και χωρίς συναίνεση η αναθεώρηση δεν είναι ούτε εφικτή, ούτε αναγκαία, ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι είναι λάθος αυτή η προσέγγιση, διότι η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια και μάλιστα δημόσια και -όπως είπε- πιστεύει ότι εξαντλήθηκε στην παρούσα φάση και με τον παρόντα πολιτικό πολιτισμό το πεδίο της συναίνεσης πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο κ. Βούτσης είπε ότι πήγε πολύ καλά, ετοιμάζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού συνοδεία επιχειρηματιών στη Βόρεια Μακεδονία και τόνισε ότι είναι πολύ αισιόδοξος τους επόμενους μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά και μέχρι τις εθνικές εκλογές ο λαός μας θα έχει αντιληφθεί πλειοψηφικά το θετικό μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά με το εγχείρημα της διαμόρφωσης του προοδευτικού μετώπου ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη και θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε υπέρ του να σπάσει η πλαστή εν πολλοίς, αλλά υπαρκτή υγειονομική ζώνη, η οποία είχε διαμορφωθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στο χώρο της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας.

 Νομίζω ότι πλέον επικοινωνούν αυτοί οι χώροι και είναι μεγάλο λάθος της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ που αυτή την επικοινωνία δεν την ενθαρρύνει για τους δικούς της λόγους, για την αντιπολιτευτική της φωνή. Θα πρέπει με ψυχραιμία οι ηγεσίες των κομμάτων -και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ- με την αντίστοιχη διεύρυνση των οριζόντων τους να διαμορφώσουν μια αντίληψη προγραμματικής σύγκλισης όλων των δυνάμεων που δεν θέλουν την σύζευξη ακροδεξιών δυνάμεων με ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, σημείωσε. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και ορθός πολιτικός λόγος, τόνισε ο κ. Βούτσης.

 Μας ενδιαφέρει πολύ -πρόσθεσε- ο ίδιος ο πολιτικός χώρος που παραδοσιακά εκφράζει τον χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας να μπει σε μια αντίληψη διαμόρφωσης προοδευτικού πόλου.

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών ο κ. Βούτσης είπε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και ο πιο πειστικός λόγος για αυτό είναι η συζήτηση που έγινε για το Σύνταγμα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και υπήρξε μια επί της ουσίας σύγκληση των πολιτικών δυνάμεων στο ότι, ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να αποκατασταθούν -ει δυνατόν και παγίως- είναι οι αδιατάρακτες τετραετείς θητείες.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL