Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Πώς θα απαλλάξουμε τον κόσμο από το μίσος;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς θα απαλλάξουμε τον κόσμο από το μίσος;

Ολόκληρος ο κόσμος συνταράχτηκε χθες από τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία. Από αυτό το τυφλό και ψυχρό μαζικό έγκλημα μίσους, με 49 ανθρώπους νεκρούς -ανάμεσά τους και παιδιά- και περίπου άλλους τόσους τραυματίες.

Το προφίλ του δολοφόνου αποδεικνύει πόσο συγγενής είναι ο ακροδεξιός φανατισμός με τα δολοφονικά ένστικτα. Η χαρά και η ικανοποίηση του να επιτίθεσαι σε ανυπεράσπιστους, το να βλέπεις μια ομάδα εχθρών εκεί που υπάρχουν απλοί άνθρωποι, η απέχθεια για όλες τις κουλτούρες εκτός από τη δική σου, η δίψα για αίμα και συλλογική τιμωρία, το φετίχ με τα όπλα, ο φόβος για τους «εισβολείς» που απλώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους δεν γεννήθηκαν στο κεφάλι του συγκεκριμένου.

Υπάρχουν στις κοινωνίες σαν αντίληψη, που εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο, καρποφορώντας στο έδαφος της κρίσης των δυτικών κοινωνιών. Δεν είναι βέβαια πολλοί οι πυροβολημένοι που θέλουν να περάσουν στο πάνθεον των μαρτύρων της σύγχρονης Ακροδεξιάς, μαζί με τον Μπρέιβικ.

Είναι όμως πάρα πολλοί αυτοί που συναισθάνονται τη σκέψη και τα κίνητρα τέτοιων εγκλημάτων. Μια ματιά στα σχόλια των αναγνωστών, σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας που φλερτάρουν με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όπως π.χ. το «Πρώτο Θέμα», είναι πολύ διαφωτιστική πάνω σε αυτό.

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να εξαλείψουμε το πολιτισμικό και το θρησκευτικό μίσος από τον κόσμο. Μια πρώτη ιδέα είναι να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Και σε αυτό βοηθάει πολύ η χθεσινή παγκόσμια μαθητική διαδήλωση για την προστασία του κλίματος. Υπάρχουν και αισιόδοξα νέα από τη χθεσινή ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL