Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Σιωπή στην "πόλη των φαντασμάτων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Σιωπή στην "πόλη των φαντασμάτων"

1941:Ο στρατηγός Τσολάκογλου οδηγείται στη βίλα Σωσσίδη για την τελική υπογραφή συνθηκολόγησης με τη Γερμανία

Στη Θεσσαλονίκη, την "πόλη των φαντασμάτων" όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Μαρκ Μαζάουερ, κάποιοι επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία. Πρόκειται για τους απογόνους του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και γενικού διοικητή Μακεδονίας στην Κατοχή, που πριν πριν λίγους μήνες άσκησαν αγωγή για «προσβολή μνήμης νεκρού» εις βάρος του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, και εναντίον των πρώην πολιτικών κρατουμένων της χούντας Σπύρου Σακέττα και Αλέκου Γρίμπα, οι οποίοι μεταξύ άλλων πρωτοστάτησαν ώστε να μετονομαστεί η οδός Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ, απαιτώντας αποζημίωση 600.000 ευρώ, επ’ απειλή μάλιστα προσωπικής κράτησης επειδή τόλμησαν να ταράξουν τον ύπνο των φαντασμάτων της πόλης μιλώντας ανοιχτά για τον στρατηγό ο οποίος υπήρξε το δεξί χέρι του σφαγέα Μαξ Μέρτεν και εξολόθρευσε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης στέλνοντας στο Άουσβιτς τους εβραϊκής καταγωγής πολίτες.

Στη Θεσσαλονίκη, την "πόλη των φαντασμάτων", και μέσα σ’ ένα ακροδεξιάς δυσωδίας πολιτικό κλίμα μετά και τις αλλεπάλληλες βεβηλώσεις των μνημείων του Ολοκαυτώματος, τις φασιστικού τύπου απειλές βουλευτών και τις καταδρομικές επιδρομές "ιερολοχιτών" σε θεατρικές παραστάσεις, κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν την Ιστορία με αγωγές και μηνύσεις.

Χθες, στην ιστοσελίδα Documento, ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος έφερε στη δημοσιότητα ιδιόχειρο έγγραφο του αρχιστράτηγου Αλ. Παπάγου που συντάχθηκε δύο χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941 και αποκαλύπτει τον σκοτεινό ρόλο του τότε διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού στρατηγού Τσολάκογλου και του επιτελάρχη του συνταγματάρχη Χρυσοχόου στην παράδοση της Ελλάδας, παρά τις ρητές περί του αντιθέτου διαταγές των Αθηνών και του επιτελείου.

Το έγγραφο αποδεικνύει πως οι Τσολάκογλου - Χρυσοχόου παράκουσαν τις διαταγές και προχώρησαν στην κατάπαυση του πυρός απέναντι στους Γερμανούς διαπράττοντας το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και προσπάθησαν στη συνέχεια να δικαιολογήσουν την πράξη τους. Δικαιολογίες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα από τους επίδοξους παραχαράκτες της Ιστορίας, της αλήθειας και της μνήμης που εξακολουθούν να στοιχειώνουν την "πόλη των φαντασμάτων".

Ένα από τα όπλα που εσχάτως οι παραχαράκτες της Ιστορίας κατά κόρον χρησιμοποιούν είναι ο εκφοβισμός των αντιπάλων τους μέσω μιας βιομηχανίας αγωγών και μηνύσεων από τους χρυσαυγίτες μέχρι τους απογόνους των δωσίλογων της Κατοχής με σκοπό τη συνέχιση της σιωπής δεκαετιών για την εξόντωση των εβραϊκών πληθυσμών της Ελλάδας από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL