Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Βουλή ψηφίζει σήμερα για 43 αναθεωρητέα άρθρα

Με 151 ψήφους παραπέμπονται στο επόμενο Κοινοβούλιο - Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα άρθρα για τη θρησκευτική ουδετερότητα και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Τις αναθεωρητέες διατάξεις του συντάγματος ορίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής. Οι διατάξεις που θα λάβουν τουλάχιστον 151 ψήφους θα παραπεμφθούν στην επόμενη Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές και θα είναι αναθεωρητική.Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκινά στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Υπογραμμίζεται ότι σε ψηφοφορία τίθενται μόνο τα άρθρα που συγκέντρωσαν πάνω από 151 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Ν.Δ. και 7 προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.

Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναθεώρηση του άρθρου 3 που κατοχυρώνει τη θρησκευτική ουδετερότητα. Στην πρώτη ψηφοφορία είχε πάρει 151 ψήφους, αλλά πηγές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση διέρρευσαν ότι είχε καταψηφιστεί, οδηγώντας τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Ν.Δ. σε τεράστια παραπληροφόρηση...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναθεώρηση των άρθρων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το άρθρο 30, που προέβλεπε άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον αποβούν άγονες οι έξι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα έξι μηνών, στην πρώτη ψηφοφορία είχε πάρει 148 ψήφους και δεν αναθεωρείται (δεν θα είναι και στη λίστα της σημερινής ψηφοφορίας). Όμως αναθεωρείται (και μάλιστα με 221 ψήφους) το άρθρο 32, που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, γεγονός που μπορεί να "συμπαρασύρει" και το άρθρο 30.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πιο σημαντικές αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

* Διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποσύνδεσή της από τις εκλογές.

* Καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

* Κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

* Καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.

* Απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

* Δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. προτείνει

* Δικαίωμα στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.

* Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.

* Το άρθρο 114 παρ. 1, περί ισχύος άρθρων 30, 32 του συντάγματος.

Μεμονωμένοι βουλευτές έχουν προτείνει:

* Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

* Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.

* Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντά του για λόγους υγείας.

* Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο