Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Επιβράβευση του παρόντος για ένα καλύτερο μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιβράβευση του παρόντος για ένα καλύτερο μέλλον

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, με το κουπόνι να κλείνει τελικά, εν μέσω πολλαπλάσιων προσφορών, άνω των 11,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance και συγκεκριμένα στο 3,9%. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό ήταν στο 4,125%. Ωστόσο, στη συνέχεια, τα δεδομένα ανατράπηκαν καθώς η ζήτηση υπερέβη γρήγορα τα 10 δισ. ευρώ.

ΠΑΜΕ και λίγο παρακάτω, καθώς, λίγο νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, οι λόγοι για την αναβάθμιση είναι οι εξής: «Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

ΠΛΕΟΝ υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα. Επίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου».

ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ και την πρόσφατη δήλωση του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλέτνερ, από το Forum των Δελφών, όπου χαρακτήρισε «άθλο του Ηρακλή» την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, υπογραμμίζοντας πως έχει την αίσθηση ότι οι Έλληνες δεν έχουν επίγνωση του μεγέθους των επιτευγμάτων.

ΑΥΤΟ είναι το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι που ενοχλεί αφάνταστα τα αφηγήματα της Ν.Δ. και των ακολούθων της κομμάτων και ΜΜΕ, καθώς όλη η επένδυση για να επανέλθουν στην εξουσία βασίστηκε και βασίζεται στο ότι τίποτα το καλό, το θετικό δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση!

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ τους ενοχλεί; Γιατί δεν θέλουν να παραλάβουν ένα αξιόπλοο σκάφος; Διότι δεν νοιάζονται για το σκάφος, καθώς, αν νοιάζονταν, δεν θα το έριχναν με ανοιχτά μάτια στα βράχια χωρίς τύψεις και συγνώμες από ένα λαό που πλήγωσαν και ταλαιπώρησαν.

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ μελετούσαν τη σύνθεση των θεσμικών επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν και αγόρασαν τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, θα κατανοούσαν τη βαρύτητα εκείνων που εμπιστεύονται πλέον την ελληνική οικονομία και θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί στις κρίσεις τους.

ΕΙΝΑΙ όλα αυτά λόγοι για πανηγυρισμούς; Όχι, δεν είναι. Και δεν είναι διότι τα ελλείμματα σε κάθε τομέα της ζωής στη χώρα μας είναι μεγάλα και πάντα απειλητικά. Και καθώς μια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μονοθεματική και να διαθέτει μόνο οικονομικά υπουργεία, η εικόνα της αξιολόγησης για την πρόοδο απαιτεί συνολική αξιολόγηση του έργου των δημοσίων θεσμών και φορέων. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της βίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης, της αγωγής των πολιτών, του πολιτισμού, ακόμα και του αθλητισμού.

ΟΜΩΣ, η χώρα και οι θεσμοί της συνεχίζουν να υποφέρουν από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, ασθένειες μακροχρόνιες, που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά από τις πολιτικές δυνάμεις που επέβαλαν το πελατειακό σύστημα για να απολαύσουν την εξουσία.

ΚΑΙ ΟΤΑΝ αυτές οι δυνάμεις, που έχουν ρόλο ελέγχου της κυβέρνησης και υποχρέωση υποβολής προτάσεων, υπονομεύουν και σαμποτάρουν ανοιχτά κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης και προόδου, είναι απολύτως φυσικό το κυβερνητικό έργο, σε κάποιους τομείς, να καθυστερεί.

ΟΜΩΣ, όταν μια χώρα έχει χρεοκοπήσει και μια άπειρη πολιτική δύναμη, με μοναδικό προσόν την εντιμότητά της, καταφέρνει να φέρει ένα μισοβυθισμένο σκάφος ασφαλές στο λιμάνι, όπου μπορεί να επισκευαστεί για να πλεύσει με επάρκεια και ασφάλεια στις ταραγμένες στην εποχή μας θάλασσες, ναι, τα νέα που αναφέραμε συνιστούν, όπως λέει και ο τίτλος, επιβράβευση του παρόντος για ένα καλύτερο μέλλον.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ υπόθεση όλων μας να ασκούμε κριτική στο κυβερνητικό έργο, που πολλές φορές καθυστερεί από την αφέλεια πολλών αξιωματούχων της δημόσιας διοίκησης, που θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και απαξιούν να ακούσουν τις γνώμες ανθρώπων και συντελεστών που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ζητήματα πολύ καλύτερα.

ΟΠΩΣ και να το κάνεις όμως, το ότι η χώρα μας είναι σήμερα όρθια, αξιοσέβαστη και θεωρείται πυλώνας σταθερότητας για το μέλλον της δημοκρατικής Ευρώπης είναι έργο εθνικής σημασίας. Και είναι επόμενο η πολιτική δύναμη που το ανέλαβε και όσοι συμπορεύτηκαν μαζί της να προσκαλούν κάθε δημοκρατική δύναμη σε κοινή συμπόρευση.

Και να επαναλάβουμε αυτό που είπε ο Λέον Τολστόι: «Αφού όλοι οι κακοί ενώθηκαν, γιατί να μην ενωθούν και οι καλοί;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL