Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Ο Μητσοτάκης ζηλεύει τον Όρμπαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης ζηλεύει τον Όρμπαν

Του Νίκου Σβέρκου

Τη μάχη ενάντια στον λαϊκισμό ανασύρει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις επικείμενες εκλογές. «Η Ελλάδα θα γίνει μια από τις πρώτες χώρες που θα δώσει δείγματα γραφής της πολιτικής μετά τον λαϊκισμό» είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος προφανώς στις δεσμεύσεις του, μεταξύ άλλων, για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο γύρω του και τα φιλικά σε αυτόν μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να του οικοδομήσουν και την εικόνα του πολέμιου του Βίκτορ Όρμπαν.

Ας δούμε το θέμα από την αρχή. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε επ’ ευκαιρία των επικείμενων ευρωεκλογών να κολλήσει αφίσες ενάντια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγορώντας τον για σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος. Δώδεκα κόμματα - μέλη του ΕΛΚ ζήτησαν την απομάκρυνση του Fidesz από το κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, ενώ η κυβέρνηση Όρμπαν έθεσε όρους για την παύση της ξενοφοβικής και συνωμοσιολογικής καμπάνιας.

Τι θέση έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Γνωστοποίησε από τους Δελφούς πως επιθυμεί την «αναστολή της συμμετοχής του Fidesz (σ.σ.: το κόμμα του Όρμπαν) στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ώσπου να επιλυθεί το θέμα». Ωστόσο στην ίδια ομιλία του είπε: «Θα περίμενα την ίδια ευαισθησία που δείχνουν για τον Όρμπαν να τη δείχνουν και για τον Τσίπρα και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τις ρυθμιστικές αρχές. Φαίνεται να έχουν ερωτευθεί τον κ. Τσίπρα».

Παρατήρηση πρώτη: Το αίτημα Μητσοτάκη για αναστολή της συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ απέχει πολύ από το αίτημα για διαγραφή του κόμματος από τα κατάστιχα του ευρωπαϊκού κόμματος.

Παρατήρηση δεύτερη: Η τελευταία αναφορά στα περί έρωτος της ευρωπαϊκής ηγεσίας προς τον Τσίπρα στοχεύει ευθέως κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει δηλαδή πρόθυμα στη μάχη ενάντια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εξελέγη το 2014 με τη στήριξη του ΕΛΚ.

Παρατήρηση τρίτη: Όλοι θυμόμαστε ότι η Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρόεδρός της έσπευσαν τον περασμένο Νοέμβριο να υποδαυλίσουν τις συνωμοσιολογίες του Πάνου Καμμένου περί σχέσεων του Νίκου Κοτζιά με τον Τζορτζ Σόρος.

Παρατήρηση τέταρτη: Τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι με όσα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό" και το προσφυγικό «χαρακτηρίζεται και από διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ο Έλληνας Όρμπαν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης φώναξε ευτυχής: «Πήρε 49%».

Παρατήρηση πέμπτη: Δεν έχουμε ακούσει ούτε μια αρνητική κουβέντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τον νόμο που πέρασε προ μηνών η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, βάσει του οποίου επιτρέπεται στους εργοδότες να αυξήσουν μονομερώς τις «υποχρεωτικές υπερωρίες» των εργαζομένων τους και να τους πληρώσουν μέχρι και τρία χρόνια μετά.

Βάσει των παραπάνω, ουδείς μπορεί να πιστέψει πως ο Μητσοτάκης ενοχλείται από τον Όρμπαν. Πιθανότατα μάλιστα θέλει να του μοιάσει. Επειδή όμως έχει και κεντροδεξιά «βαρίδια» στο κόμμα του, υποκρίνεται τον αντιλαϊκιστή και επιχειρεί να κάνει τον ακροβάτη, Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολιτικά αφόρητα κουτοπόνηρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL