Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Γιάννη μου, το ποσέτ σου γιατί είναι λερωμένο;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννη μου, το ποσέτ σου γιατί είναι λερωμένο;

Ευτυχώς ο Γιάννης Πρετεντέρης διαβεβαιώνει στα γραπτά του ότι δεν θεωρεί «προδότες ή κάτι τέτοιο» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Να ’ναι καλά. Ευχαριστίες, λουλούδια και ένα κουτί γλυκά από την Κουμουνδούρου - μπουκάλι νερό μην του δώσετε, γιατί θα σας το πετάξει πίσω.

Κατά τον άνθρωπο που διαβάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον αναπαράγει στις ομιλίες του, τα στελέχη του ευρύτερου χώρου του ΣΥΡΙΖΑ «επιδεικνύουν μειωμένη ευαισθησία για το εθνικό αφήγημα (το οποίο κατά κανόνα αμφισβητούν ή υποβαθμίζουν) και τον πατριωτικό παράγοντα». Αλλά προδότες δεν τους λέμε. Δεν είναι αριστοκρατικό, δεν είναι της κλάσης μας.

Όμως άλλα μαθαίνουμε για τον Γ. Πρετεντέρη στο βιβλιαράκι «18 ερωτήσεις / απαντήσεις για το Μακεδονικό», το οποίο εκδόθηκε μετά την εκδήλωση που οργάνωσε στο Ζάππειο το Ποτάμι λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκεί ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος μας θυμίζει ότι ο αρθρογράφος των «Νέων» έχει χαρακτηρίσει «αληταράδες» και «σούργελα» τους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πιο ωραίο όμως είναι ότι μας αποκαλύπτει πως παλαιότερα άλλες ήταν οι ιδέες του Γ. Πρετεντέρη για το "Μακεδονικό".

Το 1994 ο Νίκος Αλιβιζάτος μαζί με άλλους 21 διανοούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης Κώστας Ζέππος και ο Νίκος Μουζέλης, είχαν υπογράψει υπέρ της επίλυσης του "Μακεδονικού", με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μπαντουβάς, Αδαμόπουλος και Γλαβίνας να ζητήσουν την εκδίωξή τους από το πανεπιστήμιο υποστηρίζοντας ότι οι «21» έθεσαν εαυτούς εκτός της εθνικής οικογένειας.

Και συνέχισε ο Ν. Αλιβιζάτος στην εκδήλωση του Ποταμιού: «Τότε μας είχε υπερασπιστεί ένας δημοσιογράφος, ο οποίος διερωτάτο μεταξύ άλλων στο ‘Βήμα’: «Το δικαίωμα να σκέφτεσαι ελεύθερα και ανεμπόδιστα, να είσαι ό,τι είσαι χωρίς πολιτική καταστολή και χωρίς ιδεολογική τρομοκρατία, χωρίς κίτρινες κάρτες, χωρίς να σε αποβάλει κάποιος αυτόκλητος ληξίαρχος από την εθνική οικογένεια, δεν είναι κατοχυρωμένο στην Ελλάδα;».

Ο δημοσιογράφος που τα έγραφε αυτά ήταν ο Γιάννης Πρετεντέρης, το 1994. Τυχαίνει να είναι αυτός που φέτος χρησιμοποίησε τις λέξεις ‘σούργελα’ και ‘αληταράδες’. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις, έτσι δεν είναι;».

Για κάποιους δεν υπάρχει χώρα, δεν υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Η μόνη μέθοδος προσέγγισης των εξελίξεων είναι η «αντι-ΣΥΡΙΖΑ».

Προφανώς ένιωθαν πιο άνετα όταν γνώριζαν ότι οι Τούρκοι εκπαίδευαν τους αξιωματικούς της τότε ΠΓΔΜ, οι οποίοι είχαν τα τουρκικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Δεν ανησυχούσαν ούτε όταν μάθαιναν ότι η Τουρκία ζητούσε από τον Γκρούεφσκι να δημιουργήσει μία στρατιωτική βάση στα βόρεια σύνορά μας, ώστε (σε συνδυασμό με τη ναυτική βάση που έχει στην Αλβανία και το αεροπλανοφόρο που θα αποκτήσει το 2020 να ολοκληρώσει τη στρατιωτική περικύκλωση της Ελλάδας).

Αντίθετα, τώρα που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να αναλάβει τις υπηρεσίες εναέριων περιπολιών στη Βόρεια Μακεδονία και συζητά να γίνει ο κύριος αμυντικός της εταίρος (αντικαθιστώντας την Τουρκία), πρέπει να τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL