Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Γ. Σταθάκης: Σε 16 μήνες θα λειτουργεί η μικρή διασύνδεση της Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: Σε 16 μήνες θα λειτουργεί η μικρή διασύνδεση της Κρήτης

Ανατράπηκε και με την ψήφο της Βουλής η επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να πουληθεί το 65% της ΔΕΠΑ, καθώς εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας φυσικού αερίου. Έτσι η ΔΕΠΑ διαχωρίζεται σε ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η ΔΕΠΑ Υποδομών θα ελέγχεται από το Δημόσιο, θα έχει τα δίκτυα σε 32 πόλεις και το 14% των μετοχών της θα μπορεί να πάει σε επενδυτή. Στη ΔΕΠΑ Εμπορίου το 51% θα μπορεί να είναι σε ιδιώτη.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για το 14% και επικαλέστηκε και την εμπειρία του ΑΔΜΗΕ. "Υπάρχουν πολλοί στρατηγικοί επενδυτές που δέχονται να πάρουν ένα μειοψηφικό πακέτο και να αποκτήσουν όφελος από μια τέτοια δραστηριότητα, η οποία είναι καλή και αμοιβαία επωφελής", είπε απαντώντας στην κριτική του εισηγητή της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για ένα μειοψηφικό πακέτο.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίου ο Γ. Σταθάκης εκτίμησε ότι "το τίμημα θα είναι πολλαπλάσιο και πολλαπλάσιο της συναλλαγής που κάναμε εξαγοράζοντας το μερίδιο της Shell". Ξεκαθάρισε ότι ο διαχωρισμός (unbundling) θα είναι υποχρεωτικός και κανείς δεν θα μπορεί να έχει ταυτόχρονα και εμπορία και δίκτυα.

Για το μέλλον των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι "βάζουμε τριετή εγγύηση γι’ αυτούς που θα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα" και ότι "η επιδίωξή μας είναι να ενσωματωθούν και οι εργολαβικοί".

Από τη Ν.Δ. οι Νίκος Δένδιας και Κώστας Σκρέκας και από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης έθεσαν το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. "Η μικρή διασύνδεση της Κρήτης κατασκευάζεται" και σε 16 μήνες θα λειτουργεί απάντησε ο Γ. Σταθάκης. Για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης τόνισε ότι "είναι εθνικό έργο που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ" και ότι θα γίνει ένα έργο στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ θα έχει το 51%. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε επενδύσεις άνω των 600 εκατ. κατασκευάζοντας τα έργα Κυκλάδες Α', Κυκλάδες Β', Κυκλάδες Γ', μικρή διασύνδεση Κρήτης, Πελοπόννησος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL