Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Πολιτική και ηθική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική και ηθική

Του Άγγελου Μανταδάκη

Τα μέλη και τα στελέχη των κομμάτων αντανακλούν, κατά την κλασική αντίληψη, την εικόνα του κομματικού φορέα στον οποίο ανήκουν. Αυτό ισχύει έτι περισσότερο για τα προβεβλημένα στελέχη ενός κόμματος, όπως, για παράδειγμα, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, δημοσιογράφους κ.ά., που είναι γνωστά και απευθύνονται σε ευρύτερο ακροατήριο.

Έτσι, η ιδιωτική ζωή των στελεχών με δημόσιο ρόλο και λόγο μπαίνει συχνά στο μικροσκόπιο των διαφόρων «κυνηγών κεφαλών». Ευνοούνται δηλαδή οι σκανδαλοθήρες πάσης φύσεως, όλοι εκείνοι που επιβιώνουν στον δημόσιο βίο «αποκαλύπτοντας» αμαρτίες και ανομίες επωνύμων.

Η περίπτωση του Ν. Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και άλλοτε συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε από το δικαστήριο για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, είναι διαφορετική, αποτελεί όμως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα. Έτσι, η Ν.Δ., αντί για την άμεση και σαφή καταδίκη των πράξεων και της συμπεριφοράς ενός πρώην στελέχους της, επιδόθηκε σε επαμφοτερίζουσες αναφορές: ο γραμματέας του κόμματος μίλησε ανοιχτά για πολιτική σκευωρία, τα περισσότερα μέσα της επιρροής της υποβάθμισαν το γεγονός, ενώ βουλευτές και στελέχη του κόμματος παρευρέθηκαν στη δίκη, χωρίς να δώσουν πειστικές εξηγήσεις.

Η στάση αυτή της Ν.Δ. προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά, τα οποία μένουν ακόμη αναπάντητα. Η αναφορά περί πολιτικής σκευωρίας, διατυπωμένη από τον ίδιο τον γραμματέα του κόμματος, την πρώτη κιόλας ημέρα μετά τη δίκη, ήταν εξωφρενική. Επεδίωκε αφενός να εξαγνίσει τον καταδικασθέντα, αφετέρου να εμφανίσει αυτόν και τη Ν.Δ. ως θύματα επιθέσεων από τους πολιτικούς τους αντιπάλους! Άλλος βουλευτής της σε τηλεοπτική του εμφάνιση είπε ότι «αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα»!

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν σπασμωδική και πρόδιδε αίσθημα ενοχής. Εμείς δεν είμαστε της άποψης ότι οποιοδήποτε αμάρτημα στελέχους στην προσωπική του ζωή μπορεί να βαρύνει ολόκληρο το κόμμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια απόλυτη γενίκευση, από κάθε άποψη απορριπτέα. Όπως, επίσης, απορριπτέος είναι και ο πολιτικός κανιβαλισμός. Πιστεύουμε ότι ο πολιτικός δοκιμάζεται και κρίνεται από την κοινωνία, ενώ ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων πρέπει να είναι παιδαγωγικός, ακόμα και σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις. Για εμάς πάντοτε θα ισχύει ο κανόνας ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με καμία παράταξη και με καμία ιδεολογία. Ελπίζουμε η ηγεσία της Ν.Δ. να συμφωνήσει με αυτό και να αναγνωρίσει το δικό της λάθος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL