Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα fake news και η δημοσιογραφική δεοντολογία

Της Παναγιώτας Απέργη*

Σύμφωνα με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας (άρθρο 3, δ'), ο δημοσιογράφος οφείλει “να μη δέχεται τη σύνταξη είδησης, σχολίου ή άρθρου και την παραγωγή εκπομπής κατά τις υποδείξεις των προϊσταμένων ή του εργοδότη του αν το περιεχόμενό τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να καταγγέλλει τις εν αγνοία του παραποιήσεις και διαστρεβλώσεις του δημοσιογραφικού του προϊόντος”.

1) ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο), 1.3.2019, Παπαδημητρίου - Πορτοσάλτε: Αναφερόμενος στον καταδικασθέντα για παιδεραστία Νίκο Γεωργιάδη, δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην βουλευτή της Ν.Δ., ο Μπ. Παπαδημητρίου δηλώνει: «Ενδεχομένως να κατηγορούν έναν άνθρωπο για περισσότερα από αυτά που έχει κάνει...».

Βεβαίως, υπάρχουν βίντεο και καταθέσεις για το πόσο αθώος είναι ο συγκεκριμένος...

2) ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο), 1.3.2019, Παπαδημητρίου - Πορτοσάλτε: Συνεχίζοντας την υπόθεση του Ν. Γεωργιάδη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου λέει: «Ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τη Δράση, απομακρύνθηκε από τη Δράση, από την ομάδα συμβούλων που είχε ο Μητσοτάκης προτού γίνει πρόεδρος της Ν.Δ.».

Ψέματα επί ψεμάτων, καθώς σε βίντεο φαίνεται ο Ν. Γεωργιάδης να πανηγυρίζει την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επίσης και η εικόνα του με εναγκαλισμό μεταξύ αυτού, του Νίκου Σοφιανού και του Άδωνι Γεωργιάδη στο Τwitter του τελευταίου.

3) ΣΚΑΪ (εκπομπή «Σήμερα»), 27.2.2019, Οικονόμου - Αναστασοπούλου: Στην παρουσίαση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων σε μορφή βίντεο προκειμένου να αποσιωπήσουν το μέγα σκάνδαλο παιδεραστίας του Νίκου Γεωργιάδη παρουσιάζουν πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», εφημερίδας φιλικής προς τη Ν.Δ., του 2016! Η συγκεκριμένη μάλιστα εφημερίδα προέτρεπε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να «διώξει τους φαύλους τού κόμματός του» επί λέξει.

Ήταν τόσο απρόσεκτοι όμως στον ΣΚΑΪ πάνω στον πανικό τους να κουκουλώσουν το θέμα, ώστε δεν πρόσεξαν πως στις 27.2.2016 ήταν Σάββατο, ενώ η 27.2.2019 ήταν Τετάρτη...

4) ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο), 28.7.2017, Πορτοσάλτε - Μητσοτάκης: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδεικνύει μέσω σκονακίου στον δημοσιογράφο την επόμενη ερώτηση και όταν εκείνος τον ρωτάει, απαντάει: «Χαίρομαι που με ρωτάτε γι' αυτό».

5) Πρώτο Θέμα (ιστότοπος), 14.2.2019: «Συνταγματική αναθεώρηση: Δεν πέρασε το άρθρο 3 για σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους - Ήττα για το Μαξίμου».

Καθημερινή (ιστότοπος), 14.2.2019: «Πολιτική ήττα Τσίπρα: Απερρίφθη η αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας».

Προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, οι διαχειριστές της σελίδας διέγραψαν την εν λόγω ψευδή είδηση [βλ. Η σελίδα δεν βρέθηκε (error 404)].

Lifo (ιστότοπος), 14.2.2019: «Πολιτική ήττα Τσίπρα: Δεν αναθεωρείται το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας».

iefimerida (ιστότοπος), 14.2.2019: «Ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Απερρίφθη η αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας».

Ελεύθερος Τύπος (ιστότοπος), 14.2.2019: «Πατατράκ για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν «πέρασε» το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας».

Το άρθρο έχει κατέβει οριστικά από την εφημερίδα (βλ. Oops! That page can’t be found.)

Parapolitika (ιστότοπος), 14.2.2019: «Σφαλιάρα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Απορρίφθηκε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας".

Το άρθρο δεν υπάρχει πια.

Μανώλης Καψής (Τwitter), 14.2.2019: Από υπερβολική βιασύνη έγραψε: «Πληροφορίες λένε ότι την ήπιε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για τη θρησκευτική ουδετερότητα και τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας».

Το συγκεκριμένο άρθρο, βέβαια, πέρασε με 151 ψήφους υπέρ!

Κι επειδή όποιος ψάξει θα βρει κι άλλα fake news και αφηγήματα που καταρρίπτονται μέρα με τη μέρα, ας σταματήσουμε σ' αυτά.

Όμως δεν είδαμε να παίρνουν μια ξεκάθαρη θέση το ΕΣΡ και η ΕΣΗΕΑ...

 

* Η Παναγιώτα Απέργη είναι φιλόλογος

Δείτε όλα τα σχόλια