Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Να αγωνιστούμε για το δικό μας σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να αγωνιστούμε για το δικό μας σχέδιο

Του Φραγκίσκου Σέργη*

Συχνά συζητάμε για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τη συνάντησή του με την κοινωνική πλειοψηφία που τον στηρίζει. Συγχρόνως, η δημιουργία μεγάλου προοδευτικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς. Βέβαια κάποιοι... κάνουν σαν να μην αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και επικεντρώνονται στον εχθρό ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν εντελώς υποκειμενική και κατώτερη των περιστάσεων εκτίμηση που δυστυχώς εκπορεύεται από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος τους.

Ας αφήσουμε όμως τις πολιτικές ηγεσίες που προσδιορίζονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ, που, παρά τα ονόματα που έχει αλλάξει, παραμένει το ίδιο: ένα κόμμα στελεχών τού παρελθόντος που έχουν στο ακέραιο την ευθύνη της κατάστασης που βρέθηκε η χώρα. Εμείς επικεντρωνόμαστε στον απλό πολίτη που αντιλαμβάνεται τα παιχνίδια πολιτικής επιβίωσης και ψάχνεται, προβληματίζεται και επαναπροσδιορίζει την άποψή του.

Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε στη σημερινή κατάσταση πολυετούς κούρασης της πλειοψηφίας της κοινωνίας να ονειρευόμαστε μεγάλη ενεργοποίηση των πολιτών που τώρα σιγά-σιγά στέκονται στα πόδια τους. Από την άλλη, δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας για ανάθεση σε άλλους της επίλυσης των προβλημάτων και εντέλει της αποδοχής της αδράνειας της πλειοψηφίας των πολιτών.

Η σχεδόν δεκαετής κρίση άλλαξε και τη στάση των πολιτών απέναντι στα κόμματα. Στην νέα εποχή, όμως, μετά και το τέλος των Μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη με όραμα και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Οι κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία δεν είχαν όραμα για τη χώρα. Κυρίαρχο στοιχείο τους ήταν η ιδιοτέλεια, η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, οι πελατειακές σχέσεις. Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια, φτιάχνοντας κομματικούς στρατούς...

Οφείλουμε βέβαια να συνυπολογίσουμε ότι η γενικότερη πολιτική κατάσταση και μια σειρά υποθέσεων με εμπλεκόμενους πολιτικούς αλλά και καταδικασμένους πρώην υπουργούς από τον καιρό των μεγάλων "πάρτι" δημιουργούν αμφιβολίες, δισταγμό και συχνά -και με τη βοήθεια των ΜΜΕ- συμψηφισμούς και απόψεις όπως το γνωστό: όλοι ίδιοι είναι. Σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε ως ριζοσπαστική - ανανεωτική αριστερά να αντιδράσουμε δυναμικά και στοχευμένα.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζητούμενο, η εικόνα της αδράνειας και της ανάθεσης που παρατηρείται και στη βάση του κόμματος, όπου αρκετά μέλη περιορίζονται σε αποσπασματικές αναλύσεις και γενικόλογες θεωρίες, αλλά στην ουσία δεν προτείνουν και δεν ενεργοποιούνται, πρέπει να αλλάξει. Δεν αντιμετωπίζεται η γενικευμένη πολεμική με αυτό τον τρόπο.

Ακόμα και σκελετούς θα ανασύρουν από τα ντουλάπια τους για να ξυπνήσουν μνήμες, να εκβιάσουν και να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του νοικοκύρη, του πατριώτη, του θρησκευόμενου. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας, να προχωρήσουμε καλύτερα το δικό μας σχέδιο και πρόγραμμα με περισσότερες αριστερές μεταρρυθμίσεις και με μεροληψία στους αδύναμους, τους ασθενέστερους, τους εργαζόμενους και σε όλους όσους ήθελαν αόρατους η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Γιατί η δική μας πλευρά είναι με την κοινωνία και όχι με την ολιγαρχία.

* Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL