Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Τρεις άξονες ανατροπής των αρνητικών δεδομένων στο δημογραφικό ανέπτυξε ο πρωθυπουργός / Αλ. Τσίπρας: Αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί κατά 72% από το 2015
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις άξονες ανατροπής των αρνητικών δεδομένων στο δημογραφικό ανέπτυξε ο πρωθυπουργός / Αλ. Τσίπρας: Αυξήσαμε τις δαπάνες για το παιδί κατά 72% από το 2015

Πολιτική ανατροπής των αρνητικών δεδομένων για το δημογραφικό, βασισμένη σε τρεις "απολύτως κομβικούς άξονες", ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. "Όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη για το παιδί ήταν στα 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα είναι στο 1.416.000.000 ευρώ ετησίως", αυξήθηκαν δηλαδή κατά 72%, τόνισε.

Η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης αφορά τρεις πολιτικές:

* Πολιτική για την εργασία.

* Πολιτική για το παιδί.

* Πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες.

Δυσαρέσκεια ακραίων της Ν.Δ. για Μητσοτάκη

Μόνο ο Αλ. Τσίπρας τόλμησε να θέσει το ζήτημα της ενσωμάτωσης των μεταναστών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της δημογραφικής απίσχνανσης δείχνοντας ότι έχει μία ολιστική αντίληψη για τη λύση του προβλήματος. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι το θέμα προσφέρεται για ιδεολογική αντιπαράθεση, δεν τόλμησε να μιλήσει, γεγονός που δυσαρέστησε σφοδρώς τα στελέχη της ακραίας πτέρυγας -κάτι που δεν έκρυβαν σε συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής.

Στήριξη σε εργασία και οικογένεια

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δημογραφικό δεν θα λυθεί μέσα από πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής ούτε χωρίς μία ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης - ενσωμάτωσης των μεταναστών. Έδωσε έμφαση στις πολιτικές στήριξης της εργασίας εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς "είναι το υπ’ αριθμόν ένα στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής": αύξηση του κατώτατου μισθού, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επιδότηση ενοικίου κ.ά.

Στο πλαίσιο στήριξης των οικογενειών η κυβέρνηση:

* Αύξησε το ύψος των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. το 2015 σε 1,1 δισ. ευρώ σήμερα.

* Τα οικογενειακά επιδόματα τα λαμβάνουν σήμερα 926.000 οικογένειες και 1.601.000 παιδιά, ενώ το 2015 τα λάμβαναν 809.000 οικογένειες και 1.434.000 παιδιά.

Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ν.Δ. θα επαναφέρει τα επιδόματα στο πλαίσιο του 2015, με αποτέλεσμα ο Αλ. Τσίπρας να του επισημάνει ότι "στην πραγματικότητα είναι σαν να λέτε ότι θα αφαιρέσετε αυτά τα οποία δώσαμε".

* Το 52% των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών το 2018 έχει αυξήσεις σε σχέση με το 2017.

* Πολύ σημαντικές αυξήσεις είχαν και οι οικογένειες με ένα παιδί.

* Θεσπίστηκε ο θεσμός των σχολικών γευμάτων που παρέχονται καθημερινά σήμερα σε 153.000 παιδιά.

* Αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση για να μπουν 60% περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το 2015 είχαμε 79.000 vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μόνο σε εργαζόμενες μητέρες και φέτος δόθηκαν 127.000 vouchers σε εργαζόμενες, άνεργες και φτωχές μητέρες.

* Η κυβέρνηση δίνει ετησίως από 2.375 έως 2.945 για τα βρέφη και από 1.805 έως 2.375 για τα νήπια, ενώ η Ν.Δ. εξαγγέλλει ότι θα δώσει 1.800 ευρώ ετησίως σε κάθε παιδί.

* Δημιουργήθηκε πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ για την ίδρυση 10.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ανταποκρίθηκαν ήδη 110 δήμοι και ιδρύθηκαν 5.000 νέες θέσεις. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. δεν ψήφισε τη σχετική ρύθμιση δηλώνοντας "παρών"...

* Νέο θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία με έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση.

Τέλος στην υποκρισία με τα παιδιά των μεταναστών

Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση των μεταναστών ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μετανάστευσης. Αντιθέτως, χώρες που πρωτοστατούν στη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την Ευρώπη των κλειστών συνόρων, οι περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, εκτιμάται ότι θα έχουν μείωση πληθυσμού".

Στην πραγματικότητα "οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οδηγούν τη χώρα -διά του αποτελέσματος- σε πληθυσμιακή συρρίκνωση" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι "είμαστε μια χώρα που πρέπει να έχουμε εθνική υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση, να πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά πλούτο". Υπενθύμισε μάλιστα ότι τη δεκαετία του 1990 η αύξηση του πληθυσμού κατά 700.000 οφείλεται κατά 97% στους μετανάστες.

Οι "Αντετοκούνμπο" είναι πιο Έλληνες

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την υποκρισία του παλαιού συστήματος. "Αυτοί που μιλούν για 'λαθραίους', για 'εισβολείς, για δήθεν απειλή για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά υποκριτικά σπεύδουν να βγάλουν φωτογραφίες δίπλα σε ένα παιδί δεύτερης γενιάς που μας κάνει υπερήφανους στις ΗΠΑ, τον Αντετοκούνμπο, και στην οικογένειά του, μια περήφανη οικογένεια μεταναστών από τη Νιγηρία, που τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά της γεννήθηκαν εδώ και μεγάλωσαν στα Πατήσια, και μεγάλωσαν με βάσανα και δυσκολίες και αγάπησαν την Ελλάδα. Είναι πιο Έλληνες από κάποιους άλλους που παριστάνουν τους Έλληνες. Αυτή είναι η μεγάλη υποκρισία!" τόνισε.

65.000 ιθαγένειες και έρχονται άλλες 200.000

"Στερούσατε το δικαίωμα από 200.000 παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, που έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ελπίδες, την ίδια ελληνική ψυχή με αυτόν στον οποίο δώσατε την υπηκοότητα, να την αποκτήσουν. Αυτό είναι η μεγάλη υποκρισία" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι από το 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιθαγένεια, 65.000 νέοι και νέες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, ενώ 200.000 παιδιά ακόμα δεν έχουν λάβει την ελληνική ιθαγένεια.

Νεοφιλελεύθερες εμμονές

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης δεν εγκατέλειψε τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατηγόρησε τους νέους εργαζόμενους, τους οποίους η Ν.Δ. έστειλε στον υποκατώτατο μισθό, πως δεν έχουν ασφαλιστική συνείδηση! Και προκάλεσε ακόμη ένα πλήγμα στους νέους εργαζόμενους θέτοντας το ζήτημα οι συνταξιούχοι να εργάζονται χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση της Ν.Δ. για τρεις πυλώνες στο ασφαλιστικό σύστημα:

α) Εθνική σύνταξη και ανταποδοτικό μέρος των εισφορών για κύρια σύνταξη.

β) Ατομικός κουμπαράς που θα δημιουργεί αποθεματικά και αποδόσεις ανάλογα με τις εισφορές του εργαζόμενου. "Αυτό ισχύει κυρίως για τους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν ασφαλιστική συνείδηση" είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

γ) Μία εθελοντική πηγή που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προπαγάνδα και διαστρέβλωση και ζήτησε "κάποια στιγμή να μας εξηγήσετε γιατί θεωρείτε προοδευτικό να μην εφαρμοστεί στη χώρα μας ένα σύστημα τριών πυλώνων, όπως αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες".

Υποσχέσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους πολύτεκνους

Ουσιαστικά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να ανασυστήσουν τις σχέσεις τους με την πολυτεκνία καταφεύγοντας σε πλειοδοσία υποσχέσεων.

Ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε "μία γόνιμη πολιτική κυριολεκτικά"!

1) Ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στην Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι "λογικό είναι να υπάρχουν και κάποια εισοδηματικά κριτήρια" και το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ετησίως.

2) Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

3) Όλα τα βρεφικά είδη, είδη υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες πρέπει να υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4) "Παιδικοί σταθμοί για όλα τα ελληνόπουλα. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση Ν.Δ.". Κάθε οικογένεια, που το παιδί της δεν θα βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ για 10 μήνες τον χρόνο.

Η Φ. Γεννηματά πρότεινε 200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί και να αποκτήσουν οι τρίτεκνοι τα δικαιώματα των πολυτέκνων. Συγκεκριμένα η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφορά:

* Τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως και 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο για πρώτη κατοικία.

* Τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα έως και 20.000 ευρώ (δίχως στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο).

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επανέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο.

1. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

3. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4. "Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό" για κάθε παιδί, με τη συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της Πολιτείας (υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

5. "Κοινωνική επιταγή" σε κάθε οικογένεια για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη σε βρεφονηπιακό σταθμό.

6. Στεγαστική συνδρομή μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.

Δ. Κουτσούμπας: Διαγωνίζονται στη διδακτέα ύλη της Ε.Ε.

"ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κυριολεκτικά διαγωνιστήκατε στη διδακτέα ύλη της Ε.Ε. Διαγωνιστήκατε στις προτάσεις για εφάπαξ επιδόματα, για κουπόνια εξασφάλισης μιας θέσης σε παιδικούς σταθμούς, σε εξαγγελίες για παροχές - 'ψίχουλα' που χορηγούνται με κριτήριο τα απαράδεκτα όρια της φτώχειας. Με άλλα λόγια, ακούσαμε προτάσεις που παγιώνουν τη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνουν νέα ζευγάρια ή νέες μητέρες" εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. "Επιδιώκετε με εκβιαστικά διλήμματα την υποταγή των εργαζομένων και των συνταξιούχων στις αντιασφαλιστικές ανατροπές που υλοποιούνται διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, με βάση βέβαια και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε." υποστήριξε.

Β. Λεβέντης: Φαρισαϊσμός Μητσοτάκη

"Ο φαρισαϊσμός ακόμη και σε αυτόν τον τομέα βρίσκει τέτοιο πεδίο δράσης λαμπρό. Πραγματικά λαμπρό το πεδίο δράσης! Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ ωραίες προτάσεις. Πραγματικά, αν δεν ήξερα ποιος είναι ο Μητσοτάκης, θα έλεγα να τον ψηφίσω κι εγώ. Ωραίος!" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στ. Θεοδωράκης: Οι χαμηλότερες δαπάνες

Οι δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών και οι δαπάνες για την ανεργία είναι οι χαμηλότερες στις χώρες της Ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη (16% στην Ελλάδα, 10,8% στην Ευρωζώνη) είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Αλλαγή προνοιακού μοντέλου προανήγγειλε η Θ. Φωτίου

Το 2015 στην Πρόνοια εργάζονταν μόλις 54 υπάλληλοι, όπως αποκάλυψε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στην ανάγκη αλλαγής του προνοιακού μοντέλου εστίασε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης, ελέγχου, αξιολόγησης και συντονισμού για το δημογραφικό πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το 2015 στην Πρόνοια εργάζονταν μόλις 54 υπάλληλοι!

Ακόμη η Θ. Φωτίου ενημέρωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

"Εδώ συγκρούονται δύο πολιτικές, είτε θέλουν να το καταλάβουν εδώ από την αντιπολίτευση, είτε το ΚΚΕ, είτε το Ποτάμι" τόνισε η Θ. Φωτίου και συνέχισε: "Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θεωρεί ότι κάθε επένδυση για την πρόνοια ή εν πάση περιπτώσει κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια πάει χαμένο, ρίχνεται στην τρύπα, δεν είναι αναπτυξιακό, κι εμείς που πιστεύουμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια είναι αναπτυξιακό, δηλαδή έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 1,03% έως 1,6%, ανάλογα με το πού δίνεται, σε υπηρεσίες ή επιδόματα".

Σ. Αναγνωστοπούλου: Πολιτικές εικοσαετίας

"Το δημογραφικό αντιμετωπίζεται με συνδυαστικές πολιτικές -κοινωνικές, οικονομικές, εργασιακές- και βεβαίως, πάνω απ’ όλα, πολιτικές που αφορούν το ίδιο -την ουσία δηλαδή- το κράτος πρόνοιας" επεσήμανε η πρόεδρος της επιτροπής Σία Αναγνωστοπούλου προσθέτοντας ότι οι πολιτικές που θα συμφωνηθούν πρέπει να εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας - εικοσαετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL