Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Διαχρονικό το μήνυμα του Κιλελέρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Διαχρονικό το μήνυμα του Κιλελέρ

Του Νίκου Παπαδόπουλου*

Πριν από 109 χρόνια, στις 6 Μάρτη του 1910, οι κολίγοι του Θεσσαλικού κάμπου έγραψαν με την εξέγερση και την ταξική τους σύγκρουση μία από τις πιο ηρωικές και αγωνιστικές σελίδες του αγροτικού κινήματος της χώρας. Αυτοί οι ξωμάχοι του κάμπου, που δούλευαν από τη νύχτα ώς τη νύχτα, έθεσαν με την ηρωική δράση τους ως κορυφαίο και πρώτο το διαχρονικό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή, το πρόβλημα της γης. Αυτού του βασικού συντελεστή παραγωγής, που με την ανθρώπινη εργασία δημιουργεί αγαθά, παράγει τροφή, που η πρόσβασή της σε αυτή αποτελεί βασικό και πανανθρώπινο δικαίωμα. Απέδειξαν ακόμα ότι τίποτα δεν είναι σταθερό και στατικό, αλλά η ζωή και η πραγματικότητα έχουν τη δική τους δυναμική, όπου με τη λαϊκή δράση και συμμετοχή η Ιστορία προχωράει μπροστά με ρήξεις και ανατροπές.

Η εξέγερση του Κιλελέρ, η μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση της νεότερης Ελλάδας, υπήρξε ορόσημο στην ιστορία του αγροτικού κινήματος, αφού έθεσε τις βάσεις για τις επακόλουθες πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας την κοινωνική πίεση για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος. Δεν αποτέλεσε μεμονωμένο γεγονός, αλλά κατάληξη μακρών συντονισμένων συλλογικών αγώνων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Θεσσαλοί αγρότες ανέπτυξαν διάφορες μορφές πάλης, μη μπορώντας πια να ανεχτούν τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούσαν. Δημιουργώντας έτσι τις δικές τους οργανώσεις, προχώρησαν στην ίδρυση και τη λειτουργία αγροτικών συλλόγων, οι οποίοι βοήθησαν στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα των κολίγων.

Το σύνθημα "Η γη σ' αυτούς που τη δουλεύουν" από την εποχή της εξέγερσης μέχρι και σήμερα μπορεί και πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτική πρόταση και πράξη για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας αλλά και της χώρας. Για μια αγροτική παραγωγή στην υπηρεσία της οικονομίας των ανθρώπινων αναγκών. Για τη συνέχεια του αγώνα των εξεγερμένων κολίγων αλλά και του αγροτικού μας κινήματος στις σημερινές συνθήκες δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι υπάρχουν αγώνες χωρίς νίκη, καμία πραγματική νίκη όμως δεν υπάρχει χωρίς αγώνα. Πρωτοστάτης αυτού του αγώνα για τα δικαιώματα της αγροτιάς και υπέρμαχος των σοσιαλιστικών ιδεών, ο οποίος έσπειρε έναν διαχρονικό σπόρο θέτοντας το ερώτημα σχετικά με το πού πρέπει να ανήκει η γη, υπήρξε ο Μαρίνος Αντύπας.

Ο τρόπος ζωής και η δράση του Μαρίνου Αντύπα είναι ένα ιδεολογικό δώρο στον αγροτικό κόσμο. Έμαθε στους κολίγους να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Βέβαια, έχουμε λύσει αρκετά από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά όσο υπάρχει ζωή θα υπάρχουν και προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, ο αγώνας που ξεκίνησε ο Αντύπας τότε πρέπει να συνεχιστεί, οι αγρότες να διεκδικούν και να αγωνίζονται.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον ευχαριστήσουμε που έδωσε τη ζωή του για τον αγώνα του αγροτικού κόσμου και οφείλουμε, ως αγρότες, να είμαστε άξιοι συνεχιστές του κινήματος που αυτός ξεκίνησε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα λόγια του: "Είμαι σοσιαλιστής όνομα και πράγμα, φέρω τον τίτλον μου πιστώς και υπερηφάνως. Πιστεύω ως παντοκράτορα, ποιητήν ορατών τε και αοράτων, την εργασίαν και ως ομοούσιον και αχώριστον τριάδα της ευτυχίας και ειρήνης την ελευθερίαν, ισότητα και αδελφότητα".

Τιμή και δόξα σ' αυτούς που με τη δράση και το παράδειγμά τους μας εμπνέουν και μας έφτασαν ώς εδώ, για να συνεχίσουμε την πάλη μας για μια καλύτερη ζωή.

* Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL