Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Όταν οι δικηγόροι του διαβόλου ξεπερνούν και τον διάβολο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Όταν οι δικηγόροι του διαβόλου ξεπερνούν και τον διάβολο

Αλίμονο αν δεν υπήρχε κάποιος να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου. Αλίμονο αν δεν υπήρχε και κάποιος να παίρνει τον ρόλο του "κακού", επιχειρώντας να προφυλάξει τους υπόλοιπους, τους πολλούς, από τον λάκκο με τις παγίδες της σιγουριάς. Αλίμονο αν στις δημόσιες κρίσεις και επικρίσεις δεν υπήρχε ο συνήγορος της αντίθετης άποψης. Αυτός ο άχαρος και αντιδημοφιλής ρόλος του δικηγόρου του διαβόλου.

Έτσι και στην πρόσφατη περίπτωση της πρωτόδικης καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη αλίμονο αν δεν υπήρχαν και οι δικηγόροι του διαβόλου που με τις παρατηρήσεις, τις επισημάνσεις και τις υπενθυμίσεις τους δεν κρατούσαν την απαραίτητη ισορροπία ώστε η κοινή γνώμη να μην παρασυρθεί και γίνει ένα αγριεμένο και αιμοβόρο πλήθος έτοιμο να κατασπαράξει τον ένοχο πρώτου η Δικαιοσύνη τελεσίδικα αποφασίσει για αυτόν.

Έτσι είναι και έτσι πρέπει να είναι, και αλίμονο αν δεν υπάρχουν δικηγόροι του διαβόλου ακόμη και γι' αυτούς που το κατηγορητήριο περιλαμβάνει αδικήματα ιδιαιτέρως απεχθή, που ξεπερνούν τα όρια της κοινωνικής ανεκτικότητας. Το πρόβλημα είναι όταν οι δικηγόροι του διαβόλου ξεπερνούν τα δικά τους όρια και γίνονται χειρότεροι κι από τον διάβολο. Το πρόβλημα είναι όταν τα επιχειρήματά τους είναι πιο ειδεχθή και πιο αισχρά ακόμη και από τα αδικήματα με τα οποία βαρύνεται αυτός που θέλουν να υπερασπιστούν.

Αυτό συνέβη και με τους "δικηγόρους" του Νίκου Γεωργιάδη, που με τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμη και αυτά τα αδικήματα του "πελάτη" τους. Ένας ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού με δικολαβίστικες χυδαιότητες, από τη μία, και ένας τζιχαντιστής του δήθεν εστετισμού με τις γελοιότητές του, από την άλλη, κατάφεραν να ξεπεράσουν σε χυδαιότητα τον "πελάτη" τους και μας έκαναν για λίγο να ξεχάσουμε τα κατορθώματα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. στη Μολδαβία.

Δικηγόροι του διαβόλου, που κατάφεραν να γίνουν πιο αποκρουστικοί κι από τον ίδιο τον διάβολο, τον οποίο επιχείρησαν πολιτικά να υπερασπιστούν. Γιατί αυτό ήταν που τους έκαιγε. Η πολιτική υπεράσπιση ενός ανθρώπου στενά συνδεδεμένου με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ήταν το ζητούμενο, ώστε να επιστρατευτούν οι γραφίδες και οι δικολάβοι που επιχείρησαν να μας πείσουν πως δεν έγινε και τίποτα το επιλήψιμο όταν ψωνίζει ένας δικός μας ανήλικα θύματα trafficking στη Μολδαβία. Χειρότεροι και από τον πελάτη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL