Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Τζ. Πάιατ: «Παράθυρο» για συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζ. Πάιατ: «Παράθυρο» για συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενδέχεται να συμμετάσχει στη λεγόμενη τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Το παραπάνω αποκάλυψε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αν και ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί ο τόπος και ο χρόνος της συνάντησης.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος σημείωσε πως “η Ελλάδα έχει επιστρέψει ως δρων παράγων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Η πιο προφανής έκφραση αυτού ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχουν ανοίξει περαιτέρω προοπτικές για την περιοχή προκειμένου να αποκατασταθεί ο ιστορικός ρόλος της Θεσσαλονίκης στο κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι των Βαλκανίων” είπε ειδικότερα ο Τζ. Πάιατ και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο”.

Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να απεξαρτηθεί η περιοχή των Βαλκανίων από την Gazprom και η Ελλάδα αποτελεί κλειδί ως προς αυτό. “Η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά έχουν επιστρέψει και οι ΗΠΑ” συνέχισε ο Τζ. Πάιατ υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή στη ΔΕΘ, την εκκίνηση στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών με τη συνάντηση Πομπέο - Κατρούγκαλου τον Δεκέμβριο, τη διεύρυνση της νέας αμερικανικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο και τη σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ.

Εμπιστοσύνη στον Αποστολάκη

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης απολαμβάνει απόλυτου σεβασμού από τους ομολόγους του στο Πεντάγωνο και τους αντίστοιχους στρατιωτικούς και χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης στην Ουάσιγκτον για τις προσπάθειές του να ανοίξει κανάλι επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

«Στο κάτω - κάτω πρόκειται για δυο συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ” πρόσθεσε τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως οι δύο χώρες θα φέρονται ως σύμμαχοι. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη νέα διαδικασία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που ξεκίνησε από Τσίπρα - Ερντογάν. Δήλωσε επίσης ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης είναι κομμάτι ενίσχυσης της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην “υπαρξιακή μάχη” που έχει ξεκινήσει μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας.

Ο πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στην «κακόβουλη», όπως τη χαρακτήρισε, επιρροή της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές εξαγωγές της ως όπλο για να επηρεάζει τα βαλκανικά κράτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL