Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Στρατηγική και καθημερινότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Στρατηγική και καθημερινότητα

Του Χρήστου Μαντά*

Βρισκόμαστε , όπως συχνά συνηθίζουμε να λέμε, σε μια μετάβαση σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια μετάβαση με ανοιχτά ερωτήματα και υπαρξιακούς κινδύνους σε πλανητικό επίπεδο. Η απολύτως υπαρκτή κλιματική αλλαγή, τα μεταναστευτικά ρεύματα, η νέα ίσως επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και άλλα πολλά υπογραμμίζουν αυτή τη μετάβαση σε ένα πολύπλοκο και αβέβαιο αύριο.

Προσδιορίζουν και την καθημερινότητά μας, άραγε; Σίγουρα ναι. Δεν το καταλαβαίνουν μόνο οι μαθητές των Βρυξελλών, που κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις κάθε βδομάδα για την κλιματική αλλαγή, ούτε τα αντιφατικά «κίτρινα γιλέκα» που διαδηλώνουν επίσης κάθε βδομάδα. Το βιώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μέσα από τις τεράστιες ανισότητες και την εκτεταμένη αδικία.

Απέναντι σε όλα αυτά χρειάζονται υπερεθνικές απαντήσεις, όπως συχνά συνηθίζουμε να λέμε, αλλά μήπως οι Πολίτες και η Πολιτική απέχουν από τέτοιες «έγνοιες»; Ίσως γιατί «πνίγονται» από την καθημερινότητα και την επικαιρότητα. Και η Αριστερά; Πού ακριβώς βρίσκεται; Συγκροτεί έστω κάπου... μια στρατηγική ή στρατηγικές για όλα αυτά , που έχουν ευθεία σχέση με την καθημερινότητα, ή διανύει τη φάση Too Little Too Late.

Τα λέω όλα αυτά όχι απλώς για να μην ξεχνιόμαστε. Κυρίως τα λέω γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε διακυβεύματα, που χρειάζονται και συλλογικό αναστοχασμό και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και ταυτόχρονα στοχοπροσήλωση στην καθημερινότητα και σε παρεμβάσεις που λύνουν προβλήματα του γείτονα, του συναδέλφου, των παιδιών μας.

Στη μικρή μας χώρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, κάναμε πολλά και καθημερινά και στρατηγικά. Από τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι την αύξηση του βασικού μισθού. Από τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης (παγκόσμιο επίτευγμα σε εξέλιξη) μέχρι τις νέες δομές της κοινωνικής αληλλεγγύης.

Σχεδόν δεν προλαβαίνουμε να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα χαρούμε. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ύστερα από μια καταστροφή, το γνωρίζουν όλοι. Έχουμε δε πολύ κρίσιμα πράγματα να κάνουμε στον χρόνο της συνταγματικής μας θητείας, επίσης το γνωρίζουν όλοι.

Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι μια νέα αποφασιστικότητα και μια νέα αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται να δράσουμε τοπικά και καθημερινά, να σκεφτόμαστε και να δράσουμε παγκόσμια και στρατηγικά. Δύσκολο;

* Ο Χρήστος Μαντάς είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL