Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Τις "άλλες δεσμεύσεις Μητσοτάκη" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας / Σχέδιο Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. με στόχο τον Πρ. Παυλόπουλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις "άλλες δεσμεύσεις Μητσοτάκη" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας / Σχέδιο Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. με στόχο τον Πρ. Παυλόπουλο

Το ανομολόγητο πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που υποκρύπτει και τη συμμαχία που έχουν συμπήξει τα δύο κόμματα, αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το σχέδιο, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Προκόπη Παυλόπουλου από την Προεδρία της Δημοκρατίας και την εκλογή σε αυτή ενός στελέχους "νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.".

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση, και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον πρωθυπουργό, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να διαψεύσει το σχέδιο και να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει για δεύτερη θητεία τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

"Να ξέρει και ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που τον ακολουθεί πιστά, πως ό,τι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο δεν πρόκειται να βγάλουν" έστειλε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από πλευράς Ν.Δ. στο σχέδιο εμπλέκεται, εκτός του Κ. Μητσοτάκη, η ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος (δηλαδή ο Α. Σαμαράς και οι συν αυτώ). Ο Αλ. Τσίπρας δεν φωτογράφισε ποιο είναι "το νυν ή σε αποστρατεία στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.", που προαλείφεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με σταυρό στο ΠΑΣΟΚ...

"Μιλήσατε 56 λεπτά και αποφύγατε το ονοματεπώνυμο"

Στην πρωτολογία του ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι η Ν.Δ. ψηφίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32 για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά το ότι διαφωνεί, προκειμένου να αποκομίσει από την παρούσα Βουλή 180 ψήφους και "ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο όχι τον Πρ. Παυλόπουλο, που εμείς προτείνουμε, αλλά κάποιον άλλον. Ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε".

"Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να εμπλέκετε τον Πρόεδρο στα δικά σας πολιτικά παιχνίδια" απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

"Εγώ έκανα ένα τολμηρό βήμα. Αποκάλυψα το παιχνίδι που παίζετε. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση και σας είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο" επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: "Και εσείς, ενώ σας πέταξα το γάντι, μιλήσατε 56 λεπτά και αποφύγατε να αναφέρετε ακόμα και το ονοματεπώνυμο του Προέδρου της Δημοκρατίας".

"Είχα την αίσθηση ότι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να αναφέρετε το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν να λέτε και το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μην μοιράζετε θέσεις. Και μετά τις εκλογές θα βρεθείτε στις θέσεις της αντιπολίτευσης" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα"

Και πάλι ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να ξεπεράσει τη δυσκολία χαριτολογώντας. "Αναφέρεστε σε πρόσωπα. Πάλι καλά που δεν μου ζητήσατε να σας πω τον ΑΦΜ του. Γνωρίζετε ότι έχω τις καλύτερες σχέσεις, ότι τον σέβομαι" είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Για τρίτη φορά ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε. "Δεσμεύεται η Ν.Δ. να στηρίξει τον σημερινό Πρόεδρο; Ο Κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε. Μπορεί να μας πείτε και τον ΑΦΜ του, αλλά όχι ότι θα τον στηρίξετε" τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: "Έχετε αναλάβει άλλες δεσμεύσεις. Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη".

Θα συγκρουστούν δύο πολιτικά σχέδια

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις πολιτικές διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που εμφανίζονται μέσα από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. "Μέσα από τις διαφορές μας και για το σύνταγμα αναδεικνύεται μία δομική πολιτική αντιπαράθεση. Ο λαός μπορεί να κατανοήσει τι θέλουμε εμείς να προστατεύσουμε και ποιος είναι ο δικός σας ιδεολογικός πυρήνας" επεσήμανε.

"Λέμε στον ελληνικό λαό να γνωρίζει ότι στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον Κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία. Και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης. Ή θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια και την κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός.

Ή θα δώσει την επιλογή στον Κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα. Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκε και στα σενάρια της αριστερής παρένθεσης που διακινούσε η Ν.Δ. "Ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις. Οι κυβερνήσεις που παίρνουν την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι κουρελού, είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

"Διασύρετε τη διαδικασία με προτάσεις τζόγου"

Το τρίτο θέμα στο οποίο εστιάστηκε η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη ήταν η μεθόδευση της Ν.Δ. για να υφαρπάξει τις 180 ψήφους στην αναθεώρηση και η συναλλαγή που πρότεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 16 (ιδιωτικά πανεπιστήμια) και του άρθρου 24 (προστασία δασών) και η Ν.Δ. να ψηφίσει δύο άρθρα που θέλει να αναθεωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ!

"Έρχεστε να διασύρετε την διαδικασία με προτάσεις - ρουλέτα και τζόγου. Δεν το περίμενα από τη συντηρητική παράταξη" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι "ποτέ στην ιστορία των αναθεωρήσεων δεν ακούστηκε η πρωτοφανής και καινοφανής πρόταση που κάνει η Ν.Δ.: πάνω στις διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων ο ένας να ψηφίζει τις απόψεις του άλλου -δηλαδή αυτά στα οποία διαφωνεί- προκειμένου οι εκλογές να μετατραπούν σε συνταγματικό δημοψήφισμα. είναι πρόταση σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη".

"Θα εμμείνω στο γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη. Το σύνταγμα μοιράζει την εξουσία στις δύο Βουλές και απαιτεί δηλαδή διαχρονική συναίνεση. Είναι παράδοξο" δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

Δικαίωση πλειοψηφικών ρευμάτων

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "αντανακλούν τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα".

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρωθυπουργός, εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης απέναντι στις εξουσίες που δεν ανάγονται στη λαϊκή κυριαρχία (διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ανεξάρτητες αρχές, υπερεθνικοί οργανισμοί). Μεταξύ άλλων προτείνεται η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, η αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον λαό εφόσον έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες, η υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής και η καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Άρθρο 86 και ενίσχυση της Δημοκρατίας

Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπούν στο να καταπολεμήσουν την κρίση αντιπροσώπευσης, "η οποία σχετίζεται με τη βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση ότι το πολιτικό προσωπικό αποτελεί στην πραγματικότητα μια κάστα η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος".

Σε αυτόν εντάσσονται η τροποποίηση του άρθρου 86, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή, περιορισμένες κοινοβουλευτικές θητείες για κάθε βουλευτή.

Ο τρίτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων (καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία).

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ν.Δ. διαφωνεί με τις προτάσεις αυτές γιατί έχει "αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική. Μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία η δουλειά του λαού είναι απλώς και μόνο να δίνει τη συγκατάθεσή του κάθε τέσσερα χρόνια στους αριστοκράτες του καθεστώτος και στα πολιτικά τζάκια ώστε να παίρνουν τις σοφές τους αποφάσεις".

Ο τέταρτος άξονας αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους με την κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Ο πέμπτος άξονας είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, που πρέπει "να προστατευτούν νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις της αγοραίας αντίληψης που εκπροσωπούν ο Κ. Μητσοτάκης και οι οικονομικές δυνάμεις που τον στηρίζουν".

ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 151 ΨΗΦΟΥΣ

Σήμερα η ψηφοφορία με δύο ψηφοδέλτια

Σήμερα ψηφίζονται από τη Βουλή οι διατάξεις του συντάγματος που θα αναθεωρηθούν. Πρόκειται για περίπου 150 διατάξεις. Όποια διάταξη πάρει 151 ψήφους θα μπορεί να συνεχίσει στη διαδικασία αναθεώρησης και να μπει στη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σε ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι για να αναθεωρηθεί μία διάταξη του Συντάγματος θα πρέπει να πάρει στην παρούσα ή στην επόμενη Βουλή 150 και 180 ψήφους.

Θα υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια. Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει τα άρθρα και θα δίνει την κατεύθυνση της αναθεώρησης προς την επόμενη Βουλή, όπως είχε αποφασιστεί νωρίτερα από την Ολομέλεια της Βουλής. Το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. αναφέρει τα προτεινόμενα άρθρα και τον τίτλο του άρθρου χωρίς κατεύθυνση ή περιεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL