Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Με την ευλογία και του Άδ. Γεωργιάδη... / Δύο ονομασίες έχει η ζωή για τη Ν.Δ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με την ευλογία και του Άδ. Γεωργιάδη... / Δύο ονομασίες έχει η ζωή για τη Ν.Δ...

Η πολυγλωσσία αποτελεί τη... θέση της Ν.Δ. αναφορικά με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η Μαρία Σπυράκη γνωστοποίησε το “αναφαίρετο δικαίωμα των βουλευτών να αναφέρονται σε ανεπίσημες συνομιλίες όπως αυτοί νομίζουν”. Σε αυτό το φόντο, επιτείνεται ο διχασμός στους κόλπους της Ν.Δ. για την... ονομασία εσωτερικού, ωστόσο στελέχη όλων των τάσεων σπεύδουν να διαμηνύσουν ότι “σεβόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας”!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε (news247) πως τη γειτονική χώρα “θα τη λέω Σκόπια, όπως την έλεγα πάντα, το κράτος των Σκοπίων εγώ δεν το έλεγα καν FYROM”, καθώς “το πώς θα αποκαλεί ο καθένας αυτή ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στην προσωπική του ζωή δεν διέπεται από τις διεθνείς συμφωνίες αλλά από τη συνείδηση την αισθητική και την ιδεολογία του καθενός”.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ωστόσο πως “αν είμαι υπουργός σε επίσημη αποστολή, θα σέβομαι όσα ορίζει η διεθνής συμφωνία”, συμπληρώνοντας πως “υπάρχει μια διεθνής συμφωνία, η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεσμεύει τα επίσημα όργανα του κράτους και δεν ακυρώνεται μονομερώς χωρίς σοβαρές συνέπειες”.

"Καρφί" Γεωργιάδη σε Μπακογιάννη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, λέγοντας πως “σωστά είπε πως θα λέει τον όρο Βόρεια Μακεδονία διότι αυτό πιστεύει, αλλά δεν θα τους λέει Μακεδόνες. Η διεθνής συμφωνία δεν έχει μόνο τη Βόρεια Μακεδονία αλλά έχει και τους Μακεδόνες. Είναι λοιπόν πολύ πιο μπλεγμένο το ζήτημα”.

Σ. Κεδίκογλου: "Θα λέω Σκόπια"

Ο Σίμος Κεδίκογλου, βαδίζοντας στα χνάρια του Άδωνι Γεωργιάδη, επισήμανε πως η “η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια - για παράδειγμα, πόσες φορές αναφερόμαστε στην Τουρκία και λέμε 'η Άγκυρα' ή στη Ρωσία και λέμε 'η Μόσχα'. Προσωπικά θα συνεχίσω να λέω τα Σκόπια”, καθώς υποστήριξε πως “με αυτό τον τρόπο πρέπει να δείχνουμε τα αισθήματά μας για τη συμφωνία”. Σε ερώτηση δε αναφορικά με τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στη διεθνή υποχρέωση της χώρας, απάντησε πως “μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε το όνομα εκεί που πρέπει"!

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες εβδομάδες ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης είχε σημειώσει πως “δεν θα χρησιμοποιώ το όνομα Βόρεια Μακεδονία, δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα ο ίδιος ο Ζάεφ, δεν θα λέμε τη γειτονική χώρα Βόρεια Μακεδονία”...

Κ. Χατζηδάκης: "Επίσημη ονομασία”

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης (Πρακτορείο FM) δήλωσε πως «κανείς δεν παραγνωρίζει ποια είναι η επίσημη ονομασία. Η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον η επίσημη ονομασία με υπογραφή -δυστυχώς- της Ελληνικής Δημοκρατίας”. Ο Κ. Χατζηδάκης - αφού φρόντισε να επισημάνει πως “προφανώς δεν είμαστε εκτός του διεθνούς πλαισίου για να παραγνωρίζουμε τις όποιες επίσημες συμφωνίες της χώρας” - πρόσθεσε πως “υπάρχει προφανώς η συνείδηση του καθενός, η εθνική φιλοτιμία του καθενός και υπάρχει και κάτι που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μιλώντας για την ταυτότητα και τη γλώσσα, που είπε ότι εμείς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας 'Μακεδόνες' δεν πρόκειται να τους αποκαλούμε”...

Κ. Τσιάρας: "Υπεύθυνη δύναμη"

Παράλληλα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε (ΕΡΤ1) - σε πιο ξεκάθαρους τόνους - πως "η γειτονική χώρα προφανώς θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας". Στρέφοντας δε το βλέμμα προς την εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ., επισήμανε “ότι κανείς δεν μπορεί να λέει ανυπόστατα πράγματα”, συμπληρώνοντας με νόημα πως "η Ν.Δ. είναι υπεύθυνη δύναμη και πιστεύουμε σε μια σοβαρή θεσμική προσέγγιση στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες".

Μ. Σπυράκη: "Δεν έχουμε δύο γραμμές"

Σε αυτό το φόντο, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. επιχείρησε να διαμηνύσει (ΕΡΤ1) πως «σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε δύο γραμμές στη Ν.Δ.”. Η Μαρία Σπυράκη επισήμανε πως αν για παράδειγμα έρθει αύριο ο κ. Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα του απευθυνθώ ως “υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας”.

Σημείωσε ωστόσο -ώστε να εξισορροπήσει τις διαφορετικές γραμμές εντός της Ν.Δ.- πως “αυτό δεν μου απαγορεύει εδώ που είμαστε να μιλήσω για τον βόρειο γείτονά μας, διότι εγώ προσωπικά είμαι από το βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους. Άρα έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω της καταγωγής μου”.

Υπενθυμίζεται πως η Μαρία Σπυράκη -κατά την προχθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- δεν απάντησε σε δύο ερωτήσεις για τη στάση της Ν.Δ. έναντι του όρου “Βόρεια Μακεδονία” και περιορίστηκε να επισημάνει -χωρίς να αναφέρει τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας- πως “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα”...

Β. Κικίλιας: Μη δίνουμε δικαιώματα στον Ερντογάν

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Βασίλης Κικίλιας (ΕΡΤ1) έδωσε έμφαση στη θέση πως "αν κάποιος πολιτικός έμπαινε στη διαδικασία να πει ότι η Συνθήκη αν και υπεγράφη δεν ισχύει, θα τορπίλιζε όλα τα εθνικά μας θέματα και θα τίναζε στον αέρα την εξωτερική μας πολιτική". Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. συμπλήρωσε δε ότι "έτσι ο κάθε πολιτικός θα έδινε το δικαίωμα στον κ. Ερντογάν να μην σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, όπως για παράδειγμα τη Συνθήκη της Λωζάννης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL