Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Πρέσπες, πολιτικό σκηνικό και κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρέσπες, πολιτικό σκηνικό και κοινωνία

Του Πάρη Τσουκαλή*

Με τον "μακεδονικό παροξυσμό" να έχει καταλαγιάσει, πέρασε από διαδικασία κύρωσης στο ελληνικό κοινοβούλιο, το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Όσο και αν προσπάθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πολώσουν τον ελληνικό λαό, διατρανώνοντας έναν φαλκιδευμένο υπερβάλλοντα "μακεδονικό πατριωτισμό", απέτυχαν παταγωδώς.

Παράφρασαν συστηματικά την Συμφωνία των Πρεσπών, ωθώντας το λαϊκό αίσθημα προς τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το μίσος, με ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα. Μετά την καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών απομονώνοντας τις ακραίες φωνές που περιορίζονται πλέον σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, φανατικούς εκπροσώπους της εκκλησίας και ακροδεξιά στοιχεία που εκφράζουν αλυτρωτικές κορώνες. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποστασιοποιείται από την κίβδηλη πατριδοκαπηλία, αποκηρύσσει το αίσθημα φόβου προς τους βόρειους γείτονες, εμπεδώνει τα πολλαπλά οφέλη της Συμφωνίας ατενίζοντας ένα μέλλον ελπιδοφόρο, αλληλέγγυο και γεμάτο ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές.

Αντίθετα, η προσχώρηση της γείτονος χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία φαίνεται να έχει διχάσει εκ νέου τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία ακροβατεί ανάμεσα στην ακροδεξιά της τάση και τους πιο μετριοπαθείς, παρακολουθεί σαστισμένη τις εξελίξεις, ενώ παρατηρείται και έλλειμμα ηγεσίας που χαρακτηρίζεται από την διαρχία Κ. Μητσοτάκη - Α. Σαμαρά. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του κόμματος δηλώνει ανεύθυνα πως δεν αναγνωρίζει την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", γεγονός που καθρεφτίζει την πολυγλωσσία στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το πολιτικό διαζύγιο με την ΔΗΜ.ΑΡ. και η κρίση της ΔΗ.ΣΥ. είναι έκδηλα. Η Φώφη Γεννηματά περιχαρακώνεται στο εσωτερικό του εναπομείναντος κόμματός της, εξαπολύοντας επιθέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις (“Δεν θα μας διαλύσουν”), ενώ υιοθετεί ακραία φρασεολογία εις βάρος της κυβέρνησης, έχοντας απωλέσει κάθε έννοια της προοδευτικής Κεντροαριστεράς. Επιπρόσθετα, δεν εκπλήσσει η στάση του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛΛ., ο οποίος προχώρησε στη διαγραφή βουλευτών του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. ανέντιμη. Μετά και τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου, τελικώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. έπαψε να υφίσταται. Τέλος, το Ποτάμι οδηγήθηκε στη διάλυση ως απόρροια διχογνωμίας ανάμεσα στην προοδευτική του συνιστώσα και τις συντηρητικές δεξιές του απολήξεις.

Ανακεφαλαιώνοντας, οι προσπάθειες της πλειονότητας της αντιπολίτευσης να αδράξει πολιτικά οφέλη με ψηφοθηρικό τρόπο πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα γύρισαν μπούμερανγκ. Αφενός φανερώθηκε έκδηλα η σύγχυση στην οποία βρίσκεται, η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων και οι συντηρητικές πολιτικές πάνω στο δόγμα της αδράνειας, και αφετέρου έγιναν πασιφανή τα αίτια της εκλογικής της καταβαράθρωσης, η απόστασή της από τον ελληνικό λαό, που τάσσεται πλέον σθεναρά υπέρ ρηξικέλευθων πολιτικών ως προϋποθέσεων οικονομικής αναδιάρθρωσης και πολυεπίπεδης ανάπτυξης στην μεταμνημονιακή εποχή.

* Ο Πάρης Τσουκαλής είναι φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL