Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Μήνυμα Αραχωβίτη προς αγρότες! / Μήνυμα Αραχωβίτη προς αγρότες: Η πρόσκληση σε διάλογο παραμένει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Αραχωβίτη προς αγρότες! / Μήνυμα Αραχωβίτη προς αγρότες: Η πρόσκληση σε διάλογο παραμένει

Σε ισχύ παραμένει η ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης προς όλους τους αγρότες, και σε εκείνους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, και μένει πλέον να ανταποκριθούν.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός “ο διάλογος, για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση και ατζέντα από όλες τις πλευρές. Νομίζω ότι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει και παραμένει ανοιχτή, για τους αγρότες και από τα μπλόκα, θα μας δώσει αποτελέσματα. Μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα, μπορεί όμως να έχουμε με τον διάλογο αποτελέσματα, που θα παρουσιαστούν και στους αγρότες των μπλόκων και στον αγροτικό κόσμο γενικότερα”.

Σημείωσε ότι “το φαινόμενο του αποκλεισμού του διαλόγου, το φαινόμενο του αποκλεισμού των δρόμων, το φαινόμενο του αποκλεισμού συνομιλητών είναι μία λογική η οποία δεν βγάζει μακριά” εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στο τέλος αυτή η προσπάθεια διαλόγου θα φέρει αποτελέσματα, καθώς ήδη πολλά από τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί, συζητώντας, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν και υλοποιώντας σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “μακάρι τα ζητήματα του αγροτικού τομέα να τελείωναν με μία σύσκεψη”, ωστόσο σε μία σύσκεψη μπαίνει το χρονοδιάγραμμα, τίθενται οι προτεραιότητες, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, “ώστε να αρχίσουμε να προχωράμε σε μία διέξοδο, διότι είναι μια κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται τώρα, που τείνει να γίνει αδιέξοδη”.

Πάντως, φαίνεται πως άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας για συνάντηση υπό τον υπουργό, πιθανότατα με διευρυμένη σύνθεση (εκπροσώπους συναρμόδιων υπουργείων).

Τέσσερις δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο news247, αφού κατέστησε σαφές ότι “η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τελεσίγραφα” επανέλαβε ότι “εμείς θα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και από εκεί και πέρα η στάση μας εξαρτάται και από τη βούληση των ίδιων των αγροτών των μπλόκων να συνεννοηθούν και να συζητήσουν με ειλικρίνεια και με διάθεση να βρεθεί μια λύση”.

Αφού διευκρίνισε ότι το αίτημα για διυπουργική σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προέρχεται από το μπλόκο των αγροτών στη Θεσσαλία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, “όχι από όλους τους αγρότες”, υπενθύμισε ότι “οι τέσσερις δεσμεύσεις από τη μεριά της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν ήδη υλοποιηθεί” κι αναφέρθηκε ειδικότερα: στο ακατάσχετο για τα 7.500 ευρώ των επιδοτήσεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7% για τα μεσαία εισοδήματα των αγροτών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις κρατικές ενισχύσεις λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων εντός του 2018, οι οποίες, επίσης, έχουν προχωρήσει.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στον διάλογο με όλο τον αγροτικό κόσμο, ωστόσο “δεν μπορεί κανείς να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση, καθορίζοντας κιόλας τους συμμετέχοντες σε αυτόν τον διάλογο ή το ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Αραχωβίτη, ο οποίος έχει καλέσει δεκάδες φορές τους αγρότες, το τελευταίο διάστημα, σε διάλογο. Από εκεί και πέρα και εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν...”.

Συνάντηση με τους αγρότες της Κρήτης

Ο Στ. Αραχωβίτης, συνεχίζοντας τις επαφές του με εκπροσώπους των αγροτών από όλη τη χώρα, συναντήθηκε χθες με την Παγκρήτια Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων για θέματα τόσο τοπικού ενδιαφέροντος όσο και ευρύτερα της πρωτογενούς παραγωγής που αφορούν ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης κατέθεσαν υπόμνημα με οκτώ αιτήματα, εκ των οποίων συζητήθηκαν εκτενώς τα εξής:

* Για το φορολογικό - ασφαλιστικό ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και πλέον ακολουθούν το επόμενο διάστημα κινήσεις για ελάφρυνση των υπολοίπων αγροτών, όπως η μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών, που ισχύει από 1.1.2019. Σημείωσε δε για τους συνεταιρισμούς ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται επιπλέον κίνητρα συμμετοχής των παραγωγών πέραν της απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος.

* Για την ένταξη των κηπευτικών υπό κάλυψη (θερμοκήπια) της Κρήτης σε πρόγραμμα καταπολέμησης του εντόμου Tuta Absoluta, που προκαλεί φοβερή ζημιά ιδίως στις καλλιέργειες της ντομάτας, ο υπουργός τόνισε ότι είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης, επισημαίνοντας ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει αποσυρθεί μεγάλος αριθμός δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων.

* Στις καταγγελίες των παραγωγών για ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες ο υπουργός επισήμανε ότι γίνονται εκτεταμένες προσπάθειες ελέγχου του φαινομένου και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

* Για το εργόσημο και τους παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία απασχόλησης και ασφάλισής τους για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

* Ο ίδιος άκουσε με προσοχή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ανατολικής Κρήτης με τη λειψυδρία, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την περιοχή -υδροστρόβιλοι στην ανατολική Κρήτη, έντονες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις στη δυτική Κρήτη. Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις τους για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, “νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που λύνονται τα ζητήματα. Ο διάλογος πάντα έχει κάτι να φέρει, παρ’ όλο που μπορεί να συμφωνούμε ή να μη συμφωνούμε απόλυτα ή και να διαφωνούμε, ωστόσο ο διάλογος είναι αυτός που φέρνει τις λύσεις”.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων Κρήτης δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση και περιμένουν περισσότερες απαντήσεις αλλά και επίσκεψη στο νησί από τον υπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL