Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ν.Δ.: Μια σακαράκα με σπασμένα φρένα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Μια σακαράκα με σπασμένα φρένα

Ζούμε σε μια περίοδο που η εγχώρια πολιτική ζωή υποβαθμίζεται ταχύτατα. Με τα κόμματα που διοίκησαν τη χώρα 45 χρόνια, να μην είσαι σε θέση να κάνουν την αυτοκριτική τους, να ανανεωθούν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία και τον ρόλο τους. Θεωρήσαμε όλοι ότι η χρεοκοπία θα λειτουργήσει καταλυτικά και η αυτοκάθαρση των κομμάτων που έφεραν την ευθύνη της καταστροφής θα ήταν μονόδρομος για την επιβίωσή τους.

ΛΑΘΟΣ. Αργεί ακόμα αυτή η στιγμή, τουλάχιστον για τη μεγάλη παράταξη της Δεξιάς. Διότι για το ΠΑΣΟΚ το τέλος έχει ουσιαστικά σημάνει. Μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την πρωθυπουργία, κανείς δεν περίμενε ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο δεξιά. Πώς να προβλέψεις ότι τα ακροδεξιά στοιχεία που φύτεψε ο απερχόμενος θα ήταν οι πρωταγωνιστές, αυτοί που δίνουν τη γραμμή και μετακινούν στα άκρα μια άλλοτε ευπρεπή στους τρόπους παράταξη.

ΜΠΟΡΕΙ η σημερινή Ν.Δ. με αυτή τη φυσιογνωμία, τον ακραίο και χυδαίο πολιτικό λόγο, την απουσία θέσεων και το διαρκώς υποβαθμιζόμενο πολιτικό προσωπικό, να δημιουργήσει ρεύμα νίκης; Μπορεί δηλαδή να πείσει την πλειονότητα των πολιτών ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα στην πρόοδο και την ευημερία;

ΚΑΙ ΑΦΟΥ η ηγεσία της Ν.Δ. δεν μπορούσε να αναβαθμίσει το κόμμα και τη λειτουργία του, υποβάθμισε την πολιτική για να επιβιώσει. Καταστροφολογία με προβλέψεις που συνεχώς αποτύγχαναν! Σαμποτάζ με κάθε ευκαιρία στο έργο της κυβέρνησης. Αδίστακτη ένταξη των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων στην αντιπολιτευτική ατζέντα. Κάθε βδομάδα αίτημα πρόωρων εκλογών!

ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ της κατρακύλας, και μάλιστα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η υιοθέτηση της μισαλλόδοξης και αδιέξοδης γραμμής Σαμαρά για το “Μακεδονικό” ζήτημα. Έτσι τα ακροδεξιά στοιχεία πήραν το πάνω χέρι και δίνουν τον τόνο σπέρνοντας μίσος, φουντώνοντας τον εγχώριο αλυτρωτισμό και αναβαθμίζοντας την παρουσία, την επιρροή και τον ρόλο μιας εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή.

ΕΠΕΙΣΑΝ τον ανασφαλή και ανεύθυνο Κυριάκο ότι με το όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών η εξουσία θα έρθει στο πιάτο. Μέτρησαν μόνο τα κομματικά οφέλη. Αγνόησαν όχι μόνο τη σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά, στη βαλκανική οντότητα, αλλά και τη γνώμη των εταίρων και των συμμάχων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού ταυτίστηκαν ανοιχτά με τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα της Άγκυρας και της Μόσχας στα Βαλκάνια.

Η ΕΓΧΩΡΙΑ δεξιά μεταπολεμικά στήριζε την ισχύ της στην προστασία της Δύσης. Για πρώτη φορά βρίσκεται μετέωρη στη διεθνή σκακιέρα. Η Ν.Δ. είναι πλέον δακτυλοδεικτούμενη διεθνώς, αναχρονιστική, ασταθής και αστάθμητη πολιτική δύναμη. Κανείς δεν την παίρνει πλέον στα σοβαρά και δεν αισθάνεται ασφάλεια στην περίπτωση που κατακτήσει την εξουσία, με διασπασμένο τον ελληνικό λαό. Και κανείς δεν πρόκειται να κουνήσει ούτε δακτυλάκι για να προσφέρει υποστήριξη σε μια τέτοια δύναμη. Και καλά αν πρόκειται για άρση της υποστήριξης μόνο προς το κόμμα. Αν όμως τη διεθνή υποστήριξη την έχει ανάγκη η χώρα για την ασφαλή πρόοδό της, τι γίνεται;

ΚΑΝΕΙΣ δεν αισθάνεται σίγουρος ότι ο Κυριάκος, παπαγαλίζοντας διάφορα τσιτάτα του νεοφιλελευθερισμού, έχει κατανοήσει τις ανάγκες για την ασφαλή πρόοδο της χώρας και τη μετάβασή στη νέα οικονομία της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ μάλιστα και τις επιλογές των υποψηφίων βουλευτών, όλοι αναρωτιούνται πού πάει αυτό το κόμμα με ψώνια από το καλάθι των εκπτώσεων ή από δεύτερο χέρι. Όταν το στραπατσαρισμένο όχημα δεν τσουλάει και δεν φρενάρει, κανένας πολίτης ικανός και φιλόδοξος για πολιτική καριέρα δεν θα επιβιβαστεί. Θα περιμένει το καινούργιο. Το ακριβώς αντίθετο με ό,τι συμβαίνει με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, το μόνο κόμμα σήμερα που μπορεί να εκφράσει αποτελεσματικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ κανείς να ξέρει αν η εξουσία θα κρατήσει ενωμένη τη σημερινή Δεξιά. Το σίγουρο είναι πως σε περίπτωση ήττας στις προσεχείς εκλογές η Ν.Δ. θα διασπαστεί. Είναι πολιτικά αδύνατον να συμβιώσουν οι λεγόμενοι Καραμανλικοί με τους χούλιγκανς του Σαμαρά και να αποδεχτούν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς του Κυριάκου. Η προειδοποίηση του Ν. Δένδια πως με τόσο ακροδεξιό μπατάρισμα η Ν.Δ. κινδυνεύει να συρρικνωθεί στο 18% είναι χαρακτηριστική των προβληματισμών και των διαθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL