Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Προοδευτικό μέτωπο... Πώς;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Προοδευτικό μέτωπο... Πώς;

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Οι ζυμώσεις και ο διάλογος για τη δημιουργία ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου, μιας πλατιάς συμπαράταξης προχωρούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τις βάσεις για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την επόμενη μέρα από την έξοδο των Μνημονίων και τις προκλήσεις των ευρωεκλογών.

Το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού, προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου που θα λειτουργεί ως ανάχωμα στην άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά και την προώθηση μιας πολύ συγκεκριμένης ατζέντας στην οποία θα συγκλίνουν και θα συμφωνούν οι προοδευτικές δυνάμεις.

Αυτή η ατζέντα δεν μπορεί παρά να αντανακλά τις πολιτικές μας προτεραιότητες και να δίνει πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Η εργασία, τα δικαιώματα και ο ρόλος του επιτελικού κράτους ως «επιταχυντή» που παίρνει πρωτοβουλίες και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους συνιστούν εμβληματικές μεταρρυθμίσεις μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Κοντά σ' αυτό, η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των μισθών συνολικά, η αποκλιμάκωση της φορολογίας, η ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να αποτελέσουν την προτεραιότητα της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Η ενίσχυση των δικαιωμάτων είναι επίσης ένας σημαντικός πυλώνας πολιτικής για εμάς. Αυτό αφορά την ευρύτερη δικαιωματική πολιτική σε όσα προοδευτικά νομοσχέδια έχουμε ψηφίσει μέχρι τώρα και σε όσα θα ακολουθήσουν.

Ο τρίτος πυλώνας είναι το κράτος και η διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών του, η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά τους. Έχουν γίνει θετικά βήματα μέχρι σήμερα και πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση για να διαμορφώσουμε έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό στα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο. Όπως σταθήκαμε με ειλικρίνεια απέναντι στην κοινωνία από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και επίκεντρο τις ανάγκες και την ελπίδα της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL