Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Στα ψιλά / Οι δράκοι, το σανό και στο βάθος ο φασισμός τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Οι δράκοι, το σανό και στο βάθος ο φασισμός τους

Βγες, Αλέξη, και απάντησε αν ήσουν στις Μαλδίβες” ουρλιάζει η πλατεία. “Τσίπρα, βγες και πες ότι δεν είσαι ελέφαντας” φωνάζει ο εξώστης. Και οι κραυγές καλά κρατούν κατά τη διάρκεια της παράστασης, με τους ιπτάμενους δράκους και τις φτερωτές μαϊμούδες να κόβουν την ανάσα των θεατών με τις θεαματικές και ριψοκίνδυνες ακροβασίες τους, ισορροπώντας μεταξύ σοβαρού και αστείου. Μόνο που όσο πιο φαιδρά και φαινομενικά αστεία τα ακροβατικά των δράκων, τόσο πιο σοβαρές οι επιπτώσεις στη συνείδηση του κοινού, που αφομοιώνει όλο και πιο εύκολα, όλο και πιο αβίαστα, όλο και πιο άκριτα τα αποτελέσματα της μυθοπλασίας και του μοντάζ.

Ενός κοινού που εμπιστεύεται την ενημέρωσή του σε μια μερίδα ανθρώπων που, όταν δεν κατασκευάζουν δράκους και μαϊμούδες, ξοδεύουν τον χρόνο τους υποτιμώντας μια άλλη μερίδα της κοινής γνώμης, την οποία κατηγορούν πως τρώει και καταπίνει αμάσητο τον “σανό” που της σερβίρουν η κυβέρνηση και ο μυστικός παραθεριστής των Μαλδίβων.

Για τέτοια φαινόμενα σουρεαλισμού μιλάμε. Τους βλέπεις σοβαρούς σοβαρούς, με το ανάλογο ύφος και το κατάλληλο ένδυμα να σηκώνουν υποτιμητικά το φρύδι και να ειρωνεύονται τον αφελή και ευκολόπιστο λαουτζίκο που τρώει τον σανό του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια ώρα, με περισπούδαστο ύφος, πουλάνε το πιο εξωφρενικό, το πιο χοντροκομμένο και το πιο εξώφθαλμο παραμύθι που κάποιο δικό τους χαλκείο κατασκεύασε. Και μιλάμε πάντα για τους ίδιους ανθρώπους. Αυτούς τους υμνητές της αριστείας, που δίπλα στα φιλελεύθερα κατεβατά κατά του επάρατου λαϊκισμού της Αριστεράς κρεμούν και τα σοβαροφανή τους εμέσματα με τίτλο “Πολάκης. Ο συριζαίος Κασιδιάρης”.

Μ' αυτούς έχουμε να κάνουμε και μ' αυτούς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Μ' αυτούς που θα στήνουν ιστορίες με δράκους στις Μαλδίβες και θα επιτιμούν τον λαουτζίκο που τρώει σανό και βολεύεται με κάτι φιλοδωρήματα και κάτι πενταροδεκάρες, όπως το κοινωνικό μέρισμα ή η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μ' αυτούς που με το ένα χέρι δήθεν λογχίζουν το τέρας του λαϊκισμού και με το άλλο ταΐζουν το κτήνος της Ακροδεξιάς και του φασισμού με τις επικίνδυνες απλουστεύσεις και τις ανιστόρητες σχετικοποιήσεις.

Μ' αυτούς που αυτοδιαφημίζονται για τον Διαφωτισμό που τάχα μου πέρασαν στα καφέ της Σκουφά, αλλά στην πρώτη ευκαιρία ανεμίζουν τα λάβαρα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.

Μ' αυτούς...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL