Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εντονη κινητικότητα / Aναδιάταξη με διαφορετικές επιδιώξεις στην Κεντροαριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντονη κινητικότητα / Aναδιάταξη με διαφορετικές επιδιώξεις στην Κεντροαριστερά

Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούν νέα δεδομένα και έντονη κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εν προκειμένω η Συμφωνία μοιάζει να λειτουργεί ως τομή που χαράσσει πιο ευδιάκριτα τα δύο βασικά στρατόπεδα “προοδευτικό - συντηρητικό”, που ήδη διαμορφώνονται στο πολιτικό φάσμα. Έτσι, αποτελεί αφετηρία και ευκαιρία για τον χώρο να αναθεωρήσει ή να επαναβεβαιώσει τη στάση του.

Η Φ. Γεννηματά όχι μόνο επαναβεβαίωσε την προτεραιότητα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για “στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά σκλήρυνε τη στάση της έτι περαιτέρω δηλώνοντας από την Εκτελεστική Γραμματεία την Παρασκευή: “Έχουμε πόλεμο με τον Τσίπρα και την παρέα του”. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέδειξε ακαριαία ότι το χωρίζει... άβυσσος όχι απαραίτητα από τη Ν.Δ., όπως δήλωνε η Φ. Γεννηματά, αλλά σίγουρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η αρνητική ψήφος στη Συμφωνία, αλλά ο ακραίος τρόπος που υποστήριξε η Χαρ. Τρικούπη τη θέση της, καθώς και η διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου και συνεπακόλουθα της ΔΗΜ.ΑΡ., επειδή η Κ.Ε. της αποφάσισε να παραμείνει πιστή στη διαχρονική θέση του χώρου για επίλυση του Μακεδονικού. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η διάσπαση, με μαζικές αποχωρήσεις στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στα ψηφοδέλτια του φορέα για τις βουλευτικές εκλογές.

Για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται ότι ισχύει η ρήση “ενός κακού μύρια έπονται”, καθώς πέραν της διάσπασης με τη ΔΗΜ.ΑΡ., ήρθαν μαζικές αποχωρήσεις στελεχών ή μελών και φίλων που προτάσσουν την αναγκαιότητα προοδευτικών συγκλίσεων και ασκούν κριτική στις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας. Κατόπιν αυτών, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχειρεί φυγή προς τα μπρος με το συνέδριο του Μαρτίου. Σήμερα συνεδριάζει η ΚΠΕ του φορέα στο Caravel, όπου με την παρουσία των στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. που δεν ακολούθησαν τον Θ. Θεοχαρόπουλο στην εγκατάλειψη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (π.χ. Θ. Μαργαρίτης), θα επισφραγίσουν και επίσημα μια ενδόρρηξη στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Την ίδια ώρα όμως, μερικά χιλιόμετρα μακριά, στην πλατεία Μεταξουργείου, στο Stanley πραγματοποιείται ανοικτή συνάντηση με πρωτοβουλία 36 πολιτών που ανήκουν στον χώρο που ορίζεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με απώτερο στόχο “μια Νέα Αρχή”. “Θεωρούμε απαραίτητο σήμερα να αρχίσει ένας διάλογος όσων επιμένουν να πιστεύουν πως υπάρχει ανάγκη για τη συγκρότηση του χώρου της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς”, αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η συνάντηση αποσκοπεί ουσιαστικά να λειτουργήσει ως το πρώτο έδαφος μιας επιχειρούμενης ανασυγκρότησης του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και δεν είναι τυχαίο το ότι θα βρεθούν εκεί ο Θ. Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. (Δ. Χατζησωκράτης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας) όσο και ο Σπ. Λυκούδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “παρών” θα δώσει και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος, αλλά και ο Λ. Παπαγιαννάκης που αποχώρησε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαφωνώντας με την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η παρουσία του Σπ. Λυκούδη βάζει μια επιπλέον παράμετρο στο ρευστό τοπίο της Κεντροαριστεράς. Αυτό διότι, εφόσον το σημερινό εγχείρημα καρποφορήσει, θα σηματοδοτήσει και τη λήξη της συνεργασίας του (των Μεταρρυθμιστών) με το Ποτάμι. Άλλωστε, τόσο η Σεβαστουπόλεως όσο και η Αγ. Κωνσταντίνου δεν προσβλέπουν σε μεταξύ τους συνεργασία.

Ο ίδιος απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και δήλωσε ότι ανήκει στον χώρο της Αριστεράς, μέσα απ’ τον οποίο προσπαθεί να εργαστεί για τις συναινέσεις και τις συγκλίσεις. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου”, είπε, προσθέτοντας ότι, παρά τις προσπάθειες, “έχει πολύ δρόμο μπροστά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL