Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία: / Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία: Η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδα θα βοηθήσει και στο Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία: / Αλέξης Τσίπρας από τη Λευκωσία: Η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδα θα βοηθήσει και στο Κυπριακό

Οι συναντήσεις ανάμεσα σε Έλληνες πρωθυπουργούς και Κύπριους Προέδρους συνήθως έχουν ως κεντρικό θέμα συζήτησης το ζήτημα του Κυπριακού. Η χθεσινή ωστόσο συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη στη Λευκωσία φανέρωσε την μεγάλη σημασία που έχει για τη διεθνή κοινότητα η ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Ν. Αναστασιάδης: Άνοιξε ο δρόμος για σταθερότητα στα Βαλκάνια

“Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και δημιουργώντας προοπτικές μιας ισορροπημένης αλλά και σταθερής πια σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, συγχαίροντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για “την τόλμη και την αποφασιστικότητα” του. Επισήμανε δε ότι ανοίγει η προοπτική όχι μόνο της στενότερης οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της δημιουργίας ενός νέου περιβάλλοντος.

Αλ. Τσίπρας: Ιστορικό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών

Για ιστορικό βήμα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας. “Όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στο διεθνή παράγοντα”, επισήμανε, τονίζοντας ότι δίδεται η δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα “στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής”.

"Άλλοι είναι που δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό"

Υπογράμμισε μάλιστα ότι μετά από αυτή την εξέλιξη και την ενισχυμένη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης ενισχύεται η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας. Κάτι που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. “Διότι, όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ότι μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση” υπογράμμισε.

“Άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν” τόνισε, κάνοντας λόγο για σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει “την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Διασφαλίζεται η μελλοντική προοπτική

“Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας - που ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία” επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

"Το όνομα είχε δοθεί από το 1992"

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Κύπριου Προέδρου ότι, “δυστυχώς ή ευτυχώς, το όνομα είχε δοθεί από το 1992”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα".

Συντονισμός εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία

Βέβαια, Τσίπρας και Αναστασιάδης συζήτησαν για τον κοινό βηματισμό και συντονισμό ενόψει της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

“Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας που έχουμε προκειμένου να εξετάσουμε μαζί, να επισημάνουμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ενόψει της επίσκεψης Λουτ, αλλά και της συνάντησής σου με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου, τους παραπέρα χειρισμούς προκειμένου να πετύχουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε”, είπε ο Ν. Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, μίλησε για μια λύση που “να επιτρέπει επιτέλους” την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Σάββας Αγγελίδης και Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πλήρης άγνοια Μητσοτάκη

Στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, “που ως γνωστόν δεν ανήκει στην Αριστερά”, παραπέμπουν κυβερνητικές πηγές τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις του πως ο Αλ. Τσίπρας “τόλμησε να προσβάλει ξανά τους Έλληνες”,μπροστά στους ξένους ηγέτες. Αφορμή στάθηκε βίντεο όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί σε “πηγαδάκι” στους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο των χωρών του Νότου τις δυσκολίες και τις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Χαρακτήρισε όχι μόνο ακροδεξιούς αλλά και μη σκεπτόμενους όλους όσοι αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών” ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι “στον κ. Ζάεφ όμως που επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία δεν βρήκε κουβέντα να πει”.

“Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον έχει πλήρη άγνοια της εικόνας που έχει δώσει με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών στη διεθνή κοινή γνώμη και στους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο ο ίδιος και το κόμμα του όσο και οι βίαιες ενέργειες των ταγμάτων εφόδου στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που έδωσαν τον τόνο κατά το τελευταίο συλλαλητήριο”, σχολίασαν χθες κυβερνητικές πηγές.

“Αν οι κάμερες κατέγραφαν χθες και τα off the record σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών επ' αυτών, ίσως και να συνειδητοποιούσε τη ζημιά που έχει κάνει τόσο στη παράταξή του όσο και στη χώρα” τόνιζαν οι ίδιες πηγές καταλήγοντας: “Αν δεν μας πιστεύει, ας πάρει μια γεύση ακούγοντας τις σημερινές επίσημες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που ως γνωστόν δεν ανήκει στην Αριστερά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL