Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Μάρτυρας μιας χειραγωγημένης δημοσκόπησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάρτυρας μιας χειραγωγημένης δημοσκόπησης

Tου Γιάννη Τζούστα

Θα την πω την αμαρτία μου. Μια ζήλια την είχα πάντα για αυτούς που ερωτώνται στις δημοσκοπήσεις. Για τους εκλεκτούς που με τις απαντήσεις τους καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό και τις επιλογές των κομμάτων, ειδικά της αντιπολίτευσης. Για τους ανθρώπους που διαμέσου των τοποθετήσεών τους εκφράζουν «αυθεντικά» την κοινωνία, τον λαό.

Ώσπου μια μέρα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 20 Γενάρη 2019, πήρα και εγώ επιτέλους την πολυπόθητη κλήση. Το ηχογραφημένο μήνυμα με πληροφορούσε ότι η εταιρεία Pulse ζητούσε τη γνώμη μου σε μια πολιτική δημοσκόπηση. Είχα περάσει πια στη χορεία των «εκλεκτών».

Με προσήλωση και υπομονή απάντησα, πληκτρολογώντας τα αντίστοιχα νούμερα στο σταθερό τηλέφωνο, σε όλα τα ερωτήματα, στην πλειονότητά τους πολιτικά, είπα από μέσα μου «σ’ ευχαριστώ ώ εταιρεία» και περίμενα πλέον την ημέρα της δημοσίευσης της δημοσκόπησης.

Η ημέρα της... αποκάλυψης ήρθε την Πέμπτη 24 Γενάρη, όταν ο ΣΚΑΪ παρουσίασε τη δημοσκόπηση της Pulse. Η ημερομηνία διεξαγωγής της ταυτίζονταν με αυτής στην οποία είχα απαντήσει. Όχι όμως και τα ερωτήματα.

Η αρχική περιέργεια μετατράπηκε σε απογοήτευση. Όχι για το διψήφιο νούμερο διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας (άλλωστε η εταιρεία δεν είχε και μεγάλη ευστοχία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όταν έδινε ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. πέφτοντας έξω 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Βλέπε "Αυγή" 12 Γενάρη 2019) αλλά για την απουσία ερωτημάτων στα οποία είχα απαντήσει ή στην ύπαρξη άλλων που δεν είχαν τεθεί. Μάταια αναζήτησα τις δημοσκοπικές απαντήσεις στα ερωτήματα που μου είχαν τεθεί για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., για τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού τρίτου κόμματος.

Από την άλλη, όσο κι αν έστυψα το κεφάλι δεν θυμήθηκα να έχω απαντήσει σε ερώτηση για το αν "είχε προετοιμαστεί το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.", ενώ διατηρώ ακόμη τις αμφιβολίες μου για το αν απάντησα σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το μυαλό μου πέρασαν οι λέξεις χειραγώγηση, μαγείρεμα, μανιπουλάρισμα, αλλά επειδή είμαι καλός άνθρωπος, τις εξοβέλισα στο πυρ το εξώτερον. Απλώς έψαξα στο Google για να ενημερωθώ ποια αρχή είναι υπεύθυνη για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

ΕΣΡ τη λένε, αλλά στην εποχή μας δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL