Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Η αλληλεγγύη το κλειδί για τη διαχείριση του προσφυγικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλληλεγγύη το κλειδί για τη διαχείριση του προσφυγικού

Μήνυμα υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, με ενότητα παρά τις διαφορές, έστειλε χθες από την Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της 5ης Συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Προσφυγικό, Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, τα ενεργειακά, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών απασχόλησαν την ατζέντα των συζητήσεων.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι οι επτά αρχηγοί ξαναβρίσκονται μετά από περίπου έναν χρόνο δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας "να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε έναν καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις".

Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η Συμφωνία των Πρεσπών

"Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί" είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για μια σημαντική επιτυχία της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.

Τόνισε μάλιστα ότι η επίλυση του ονοματολογικού της Βόρειας Μακεδονίας δίνει μήνυμα ότι "υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση", κάνοντας λόγο για "μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας".

Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης. Τόνισε ακόμη ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, "μπορούν και μέσα από την παράδοση και τη στοχοπροσήλωσή τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε".

Μίλησε ειδικότερα για την ανάγκη ενός νέου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών, τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών - μελών θέτοντας ως προϋπόθεση την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Στήριξη στη δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Σχετικά με το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στη δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Επισήμανε ακόμη ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους.

"Είναι τεράστιας σημασίας το ότι η Ε.Ε. παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, ώστε να διασφαλίσει ότι μια επανενωμένη Κύπρος παραμένει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, και σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο" ανέφερε από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης.

Στις 5 Φεβρουαρίου η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

"Τονίσαμε τη σημασία που έχουν η συνεργασία και ο διάλογος Ε.Ε. - Τουρκίας για τη μετανάστευση, την οικονομία, την ενέργεια και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή" υπογράμμισε αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαίωσε μάλιστα την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, που "κλείδωσε" για τις 5 Φεβρουαρίου.

Όπως έκανε γνωστό, στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο θα μεταφέρει, εκτός από τις θέσεις της Αθήνας, και το κλίμα της χθεσινής συνάντησης των επτά χωρών, στο ότι "οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της Ε.Ε. με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου".

Πρότζεκτ με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία ο EastMed

Μιλώντας για την προώθηση του ενεργειακού αγωγού EastMed, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ενεργειακό πρότζεκτ αλλά για ένα πρότζεκτ με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία θέτοντας ως στόχο τη συνεργασία στην προοπτική της υλοποίησης και της εξασφάλισης της ασφαλούς μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την ανατολική Μεσόγειο στον ευρωπαϊκό χώρο.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι "πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας".

Εξαιρετικό παράδειγμα, που δίνει ελπίδες στην Ευρώπη, η Συμφωνία των Πρεσπών

Για ένα "εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη, που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη, ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα" σημείωσε αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν.

"Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ. Κόντε και πρόσθεσε: "Έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη".

"Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης" σημείωσε από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Τόνισε ότι η πορτογαλική προεδρία το 2021 θα λάβει έντονα υπόψη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Αφρικής υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης.

"Να προσεγγίσουμε με προσεκτικό τρόπο το σύστημα ασύλου και να διαφυλάξουμε το σύστημα Σένγκεν" τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Γιόζεπ Μπορέλ επισημαίνοντας την ανάγκη να περατωθεί η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης "πριν να έρθει η επόμενη κρίση".

"Ως χώρες της πρώτης γραμμής έχουμε δει όλοι μας ότι, όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα, βρίσκουμε αλληλεγγύη ο ένας από τον άλλον" σημείωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ. Μουσκάτ και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, θέμα που, όπως προανήγγειλε, θα είναι ψηλά στην ατζέντα στην επόμενη σύνοδο, που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL