Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο: / Αλ. Τσίπρας: Κατάργηση του υποκατώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο: / Αλ. Τσίπρας: Κατάργηση του υποκατώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ για όλους

Με πανηγυρικό τρόπο, μέσα σε χειροκροτήματα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για ένα ιστορικής σημασίας βήμα έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών: Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή κατά 11%) και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) που λάμβαναν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών (δηλαδή αύξηση 27%), ώστε από τον Φεβρουάριο να έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ.

Είναι μια κίνηση, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, “που τη χρωστάμε σε αυτούς που είδαν ξαφνικά σε ένα βράδυ την κυβέρνηση συνεργασίας τότε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ να μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32% για τους νέους”, “σε όλους εκείνους και εκείνες που είδαν τα όνειρα της ζωής τους, τις προοπτικές τους και τις προσδοκίες τους να βυθίζονται στο σκοτάδι της κρίσης”. Σημείωσε ότι δίνεται “ανάσα και ελπίδα όχι μόνο στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, αλλά και προοπτική περαιτέρω τόνωσης της δίκαιης ανάπτυξης”.

“Δείχνουμε έμπρακτα ότι υπάρχει άλλος δρόμος”

Με αυτή την ιστορική πρωτοβουλία, “προς τα εμπρός, για τους πολλούς”, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποδεικνύουν έμπρακτα τη δυνατότητα που δίνει η έξοδος από το καθεστώς των Μνημονίων για σταδιακή επούλωση των πληγών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “η έξοδος από την κρίση και το τέλος των Μνημονίων δεν είναι ένα διάγγελμα, αλλά αυτό που θα αποκρυσταλλώνεται όσο περνάει ο καιρός, μέρα με τη μέρα, στην πραγματική ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας”. “Δείχνουμε έμπρακτα ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον διαβεί” τόνισε μιλώντας για κυβέρνηση των πολλών, των πράξεων, που μπορεί μαζί με τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή.

“Προχωράμε το έργο μας με καθαρό ορίζοντα το φθινόπωρο”

Υπ' αυτούς τους όρους, έπειτα και από την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των βουλευτών και την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας, η κυβέρνηση, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει το εξαιρετικά σημαντικό έργο “της εξόδου από την κρίση, της ανάκαμψης της οικονομίας, της αναστήλωσης της κοινωνίας, με ορίζοντα καθαρό το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019”.

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου σηματοδοτούν την έναρξη της υλοποίησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από εδώ και στο εξής που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων. Έτσι, στο προσεχές διάστημα θα φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και την επιδότηση ενοικίου. Επίσης ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα θα βρεθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τον Οκτώβριο του 2019 οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα “με τη χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τον Ιανουάριο του 2015” και τόνισε πως “όλοι ήδη βλέπουν ότι πρόκειται για μια διαφορετική χώρα” με προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας χώρας δυναμικής, που στηρίζεται πια στις δικές της δυνάμεις, πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη”.

Εμβληματική κίνηση - επιστέγασμα της δουλειάς

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κατάργηση του υποκατώτατου (“ενός απαράδεκτου θεσμού που δημιουργούσε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας”) και η αύξηση του κατώτατου έρχεται ως επιστέγασμα της στοχοπροσηλωμένης δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση: Τη μείωση της μαύρης εργασίας από το 20% το 2014 στο 9% το 2018, την επαναφορά του καθεστώτος προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση της ανεργίας από το 27% του 2014 στο 18,3% σήμερα με 350.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τη χαρακτήρισε “εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία” με πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την τόνωση της ανάπτυξης, για την ίδια την αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων.

Η μεγάλη πλειονότητα και... οι νεοφιλελεύθεροι

Δήλωσε βέβαιος ότι η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας θα χαιρετίσει αυτή την πρωτοβουλία και όμως θα έχουν αντιρρήσεις αφενός κάποιες κοινωνικές ομάδες “απολύτως μειοψηφικές, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων υπέρ τους” και, αφετέρου, οι λεγόμενοι νεοφιλελεύθεροι, “που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας”. “Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη συνταγή της χρεοκοπίας” σχολίασε, προσθέτοντας ότι “η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα”.

Δανεισμός με σοβαρότητα και τεχνική αρτιότητα

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την εκκίνηση από τον ΟΔΔΗΧ της διαδικασίας έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος. Σχολίασε ότι η εξέλιξη αυτή “κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό” και “υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος, αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει”.

Νίκη των προοδευτικών δυνάμεων η συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο ιστορικό γεγονός της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπογράμμισε ότι αυτό σηματοδοτεί την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας και “το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια”. Σηματοδοτεί, τόνισε, την ήττα του εθνικισμού, “μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL