Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Μετά τις "Πρέσπες" / Η Κεντροαριστερά σε έντονη περιδίνηση μετά τις "Πρέσπες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις "Πρέσπες" / Η Κεντροαριστερά σε έντονη περιδίνηση μετά τις "Πρέσπες"

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, από τις διεργασίες παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση έως και την επικύρωση, προχθές, της συμφωνίας των Πρεσπών, η εικόνα της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου έχει αλλάξει άρδην.

Ο χώρος έχει εισέλθει σε έντονη περιδίνηση, με το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι να εξέρχονται σοβαρά λαβωμένοι από αυτόν τον καθοριστικό πολιτικό κύκλο, την ώρα που ξεκινάει εκ των πραγμάτων ένας άλλος εξίσου κομβικός, ο οποίος με αρκετούς σταθμούς ενδιάμεσα θα οδηγήσει στις εθνικές κάλπες. Τα δεδομένα με τα οποία ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ποτάμι θα διανύσουν την εκλογική πορεία μοιάζουν αυτή τη στιγμή δυσοίωνα για τις προσδοκίες των δύο επιτελείων. Τα δύο κόμματα δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα για διαφορετικούς λόγους, ενώ και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αντιδράσουν είναι διαφορετικός.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Αυτοπαγίδευση, αποδυνάμωση, αυτοπεριθωριοποίηση

Το μεν ΚΙΝ.ΑΛΛ., έχοντας αυτοπαγιδευτεί σε μια σκληρά αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατηγική εδώ και δύο χρόνια, επέλεξε εξαρχής να αντιμετωπίσει την ιστορική ευκαιρία επίλυσης του ονοματολογικού, με το μικροκομματικό κριτήριο του στόχου περί “στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ”, της θέσης του Ευ. Βενιζέλου που ηγεμόνευσε εντός του φορέα.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν ανεκτή για τη Φ. Γεννηματά η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. και του Θ. Θεοχαρόπουλου να παραμείνουν σταθεροί από θέση αρχής, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα να τον διαγράψει ώστε να διατρανώσει την απόσταση που νιώθει να την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, στοιχίζοντας στον εαυτό της μια νέα διάσπαση. Η προηγούμενη ήταν για τον ίδιο λόγο, με την αποχώρηση του Ποταμιού.

Έτσι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμπιέζεται από την τεράστια αντίφαση που έχουν δημιουργήσει για το ίδιο οι επιλογές της ηγεσίας του. Από την αντίφαση να διατείνεται έναν σοσιαλδημοκρατιό και προοδευτικό χαρακτήρα την ώρα που όλες οι κομβικές επιλογές του βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση και μάλιστα με το κοντόφθαλμο και εμμονικό κίνητρο όχι της χάραξης πολιτικής και της πολιτικής μέσα από αρχές και θέσεις αλλά της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τακτική που συνεχίζει πεισματικά παρότι έχει ναυαγήσει σε όλες τις περιπτώσεις αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Η διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου είναι ενδεικτική της περιχαράκωσης και της αμυντικής, τύπου στρουθοκαμήλου, αντίδρασης της Φ. Γεννηματά, με την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί την αγωνία που της προκαλεί το άνοιγμα που επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας για δημιουργία ενός πλατιού προοδευτικού πόλου που θα αντιπαρατεθεί προγραμματικά στον συντηρητικό και ακραίο της Ν.Δ. Ο χειρισμός της Φ. Γεννηματά απέναντι στη συμφωνία ανέδειξε τη διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου, αλλά επέφερε και την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς “η διαγραφή του προέδρου ενός κόμματος ισοδυναμεί με διαγραφή του κόμματος”. Ακόμα και αν ορισμένα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. παραμείνουν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., το εγχείρημα της διεύρυνσης έχει ήδη αποτύχει. Η εσπευσμένη ανακοίνωση ενός συνεδρίου για ενιαιοποίηση του φορέα, χωρίς διάλυση των κομμάτων αλλά με αδρανοποίηση των οργάνων τους, συνιστά προσπάθεια διαχείρισης των αρνητικών εξελίξεων.

Η δε προσπάθεια της ηγεσίας και του Ευ. Βενιζέλου να δικαιολογήσουν αυτές τις κινήσεις με το επιχείρημα ότι “ο Τσίπρας έλυσε το ‘Μακεδονικό’ για να μας διαλύσει” δεν θα μπορούσε να σταθεί πειστικά πουθενά, ίσως ούτε καν εντός της πιο σκληροπυρηνικής πτέρυγας της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ., αν δεν την αποδέχονταν τελικά ως ένα ακόμα αντιπολιτευτικό επιχείρημα. Όμως αυτός ο αντιπολιτευτικός λόγος προδίδει τα αδιέξοδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της μελλοντικής προοπτικής του, με αποτέλεσμα τα στελέχη της Κ.Ε. (και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αριθμούς στη βάση) να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο. Πέντε έφυγαν μόνο τον τελευταίο μήνα, μεταξύ των οποίων και ο Λ. Παπαγιαννάκης, με αφορμή την ισοπεδωτική στάση του φορέα για το “Μακεδονικό”.

Ποτάμι: Προσπάθεια επανεκκίνησης και διεμβόλισης Μητσοτάκη

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, συμπιέστηκε μέσα από ένα πλέγμα αντικειμενικών δυσκολιών που από πολύ νωρίς αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει (συνεχείς αποχωρήσεις βουλευτών του προς τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.), δικών του οργανωτικών λαθών (ποτέ δεν οργανώθηκε ως κόμμα) και της πολλές φορές, ουδετερότητας του στίγματός του την ώρα που η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έδειχνε από πολύ νωρίς τα δόντια της. Το τελευταίο χαρακτηριστικό διευκρινίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο όπου η πλειοψηφία αποφάσισε μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ. Επέλεξε το στρατόπεδο της Ν.Δ. και αυτό δημιούργησε μείζον πολιτικό πρόβλημα στον Σπ. Δανέλλη, ο οποίος τάχθηκε κατά οποιασδήποτε προσέγγισης με τη Ν.Δ. Η δεξιόστροφη επιλογή ικανοποίησε τους Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαριανό, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονταν ήδη εδώ και μήνες σε στάση αναμονής ώσπου να τραβήξουν τον δρόμο τους προς τη ΝΔ, όχι περιμένοντας να αποκρυσταλλωθεί το πολιτικό πρόσημο του Ποταμιού, αλλά τα δημοσκοπικά ποσοστά του.

Μέσα σε αυτή την κινούμενη άμμο, η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε καταλυτικά για τη δρομολόγηση εξελίξεων στο Ποτάμι, δεδομένου ότι οι δύο από τις τρεις πλευρές (Δανέλλης και Θεοδωράκης με Μαυρωτά και Λυκούδη από τη μια, και Αμυράς - Ψαριανός από την άλλη) προσπάθησαν να ισορροπήσουν κομματικά παράλληλα με την πρόθεσή τους να μην απόσχουν από τη θέση τους υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού. Ο Σπ. Δανέλλης είπε ξεκάθαρα ότι για να έρθει συμφωνία πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που θα τη φέρει. Έτσι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης παραμένοντας και διαγράφηκε από τον Στ. Θεοδωράκη, υπό τις διαρκείς πιέσεις και των Αμυρά-Ψαριανού που προειδοποιούσαν ευθέως ότι θα αποχωρήσουν. Έχοντας λάβει τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των δύο ότι δεν θα εγκαταλείψουν το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης προχώρησε στην απόφαση της ψήφου κατά συνείδηση, για να βρεθεί την επομένη ακριβώς μέρα αντιμέτωπος με μια “ενέδρα” των δύο βουλευτών, που προανήγγειλαν και πραγματοποίησαν την ανεξαρτητοποίηση τους από το Ποτάμι. Η Κ.Ο. διαλύθηκε, όμως ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Μαυρωτάς και ο Σπ. Λυκούδης έμειναν σταθεροί στην υπερψήφιση της συμφωνίας.

Ο Στ. Θεοδωράκης θα επιχειρήσει επανεκκίνηση με στόχο την αυτόνομη κάθοδο. Με την ομιλία του στη Βουλή, όπου έβαλε στο στόχαστρο κυρίως τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη, που τους καταλογίζει εμμέσως πλην σαφώς τη διάλυση της Κ.Ο., έδειξε ότι θέλει να απευθυνθεί στον κόσμο που έχασε από τη Ν.Δ. Σε αυτούς, όπως είπε, που αντιλαμβάνονται ότι ο ηγέτης πρέπει να τους λέει πως χρειάζονται συμβιβασμοί, που αποφασίζει χωρίς δεύτερες σκέψεις για το συμφέρον της πατρίδας, και όχι που τους τάζει την ψευδαίσθηση του απόλυτου, όπως κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έκανε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Θέλει επίσης να απευθυνθεί στο μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό κοινό που "προσέβαλε" η Φ. Γεννηματά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL